Eilat

Världsdel: Asien · Land: Israel · Valuta: shekel · Lokal tid: 18:28

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Vid Röda havets norra spets ligger denna semesterort, känd för att erbjuda världens nordligaste dykning bland korallrev. Eilat är israelernas egen charterort, med restauranger, hotell och nattklubbar. Staden var fram till sextiotalet inte mycket mer än ett beduinläger, och stadens arkitektur präglas av moderna betongklossar utan egentlig charm.

I gengäld erbjuder Eilat, tack vare sitt strategiska läge, många spännande upplevelser alldeles unt hörnet. Det är enkelt att ta sig till Wadi Rum och Petra i Jordanien, St Katarinaklostret i Sinai i Egypten eller till Jerusalem. Runt Eilat finns också en imponerande natur med väderbitna och färggranna klippformationer och en rik flora och fauna. För den hågade finns möjlighet att gå på vandring längs naturstigar i omgivningarna.

Dykningen i Eilat imponerar kanske inte på proffsen, men är däremot en utmärkt introduktion för nybörjare och snorklare. De som har högre krav behöver dock inte åka långt. Längs Sinaihalvöns kust söderut finns dykvatten i världsklass.

För den festsugne finns ett intensivt nattliv i Eilat, där både inhemska och utländska turister flockas i barerna efter att solen sjunkit ner i havet.

Historia

Kung Salomon byggde en hamn som kallades Ezion Geber. År 735 före Kristus föll den i händerna på syriska styrkor och senare bytte hamnen besittning flera gånger. Under romartiden blev hamnen en strategisk post och på 300-talet flyttades den tionde legionen hit från Jerusalem. År 1116 tog Jerusalems kung Baldwin I över staden och ett fort byggdes här för att garantera säker passage till Mecka. Eilat övergavs efter 1588 då en nytt turkiskt fort byggdes öster om Aqaba. När FN delade upp Palestina fick Eilat, som då hette Umm Rashrash, åter strategisk och politisk betydelse. FN tilldelade Israel och Sinai till judarna 1947. Den egyptiska armén försökte ta tillbaka Sinai 1948, men området ockuperades av Israel. Men 1982 lämnade Israel tillbaka Sinai till Egypten som ett resultat av fredsförhandlingar med USA som medlare. Sedan dess är Eilat Israels sydligaste samhälle, inklämt som det är i en smal israelisk kil mellan Jordanien och Egypten. Eilat deklarerades som skattefri zon 1985.

Oenigheterna mellan israeler och palestinier om Gaza och Västbanken har varit en konflikthärd i decennier. Hösten 2000 gick fredsförhandlingarna i baklås och våldsamma upplopp och demonstrationer bröt ut på Västbanken och i Gaza. Trots att avstånden är små i Israel har oroligheterna aldrig spritt sig till Eilat, som är en fredlig oas i ett oroligt land. Frånsett från en självmordsbomb i januari 2007 har det varit lugnt (explosionen skedde långt från turistområdet).

Ta sig dit

Det går charterflyg direkt till Eilat. Reguljärflyget går via någon större stad. Internationella flyg använder flygplatsen Ovda som ligger sex mil norr om Eilat. Buss nummer 392 går från flygplatsen till staden men många väljer att ta taxi.

Ta sig runt

Bussystemet är väl utbyggt i Israel med en punktlig och effektiv service. Dock är det politiskt oroligt i Israel och det förekommer terrordåd på bussar, främst i Tel Aviv och Jerusalem.

Boende

En hotellista kan beställas från Israeliska turistbyrån i Stockholm på tel 08-21 33 86. Information finns på internet: www.israelhotels.org.il, www.israel-travel.net och www.eilat.net. Anländer du till Eilat med buss blir du ofta mött av människor som erbjuder billiga hotellrum.

Sevärdheter

Turistkontoret ligger i hörnet Ha'Arava och Yotam, tel 8-637 42 33.

Coral World, med ett undervattensobservatorium. Gå ner med Yellow Submarine till 60 meter på en undervattenssafari.

St Catherine kloster, ett forntida kloster vid foten av Mt Sinai, som ligger fyra timmar från Eilat. Soluppgången från Mt Sinai är fantastisk.

Timna Valley Nationalpark, världens äldsta koppargruva. Här finns Kung Salomons pelare, Hathortemplet och många klippmålningar.

Petra, den gömda klippstaden i Jordanien. Området har varit bebott sedan 7000 före Kristus men upptäcktes av den första europén år 1812.

The Coloured Canyon, Sinais mest berömda klippformation med lager på lager av mångfärgade stenar ackompanjerat av en spöklik tystnad.

Shopping

Orientaliska varor. I gränderna i gamla Jerusalem finns läder, mässing, koppar, mattor och vattenpipor.

Träsnideri i olivträ finns på alla heliga platser med många religiösa motiv.

Smycken med romerska glaspärlor, flotta jemenitiska örringar och halsband i filigran. I Eilat finns den speciella eilatstenen av grön malakit och blå azurit.

Konst Jerusalem har några utmärkta gallerier samt butikerna i Israel museum och Tel Avivs konstmuseum.

Diamanter. I Netanya, Tel Aviv och Jerusalem finns National Diamond Center med kunnig personal och stort sortiment.

Judiska föremål. Den sjuarmade ljusstaken, den lilla kalotten som männen bär på huvudet och mezuza, en liten behållare med en bön ur Toran är mycket israeliska gåvor.

Säkerhet

Det är ett politiskt oroligt läge i Israel, främst i Tel Aviv, Jerusalem och på Västbanken. I Eilat förekommer problem med stölder på stränder och billigare hotell. Polis tel 100, ambulans tel 101 och brandkår tel 102.

Läsning om Eilat

Det finns tyvärr inga artiklar