Siem Reap/Angkor

Världsdel: Asien · Land: Kambodja · Valuta: Riel · Lokal tid: 23:12

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Den största anledningen för många att besöka staden Siem Reap är dess närhet till Angkor, Kambodjas före detta huvudstad. Siem Reap var en sömnig liten håla till för bara ett par år sedan, men tack vare dess läge blomstrar nu turismen. Stadens kärna blir allt mer modern och sofistikerad för varje år, men omgivningarna präglas fortfarande av små franska affärer och trädkantade boulevarder. Nya vandrarhem, barer och restauranger ploppar upp titt som tätt, men de femstjärniga hotellen, luftkonditionerade bussarna och internationella restaurangerna ligger fortfarande på framtiden.

 

I djungeln, endast ett par kilometer utanför Siem Reap, breder tempelområdet Angkor ut sig. Angkor i sig är utan tvekan Kambodjas största dragplåster och turister av alla nationaliteter kommer långväga för att se de åldrande templen. I den gamla huvudstaden kan du besöka en uppsjö av allt ifrån enkla tegeltorn till enorma tempel i sten. Mest känt är Angkor Wat, det mest kompletta av tempelkomplexen. Varje gryning flockas fotografer och morgonpigga besökare för att se solen gå upp bakom de mörka tornen och färga sjön nedanför rosa. Av samma anledning klättrar mängder av turister uppför en brant sluttning mitt emot Angkor Wat varje kväll för att se solen gå ner över det en gång mäktiga riket.

Historia

Angkor betyder bokstavligen huvudstad eller helig stad och rymde under sin storhetstid över en miljon människor. Från att först ha varit en hinduisk stad satte så småningom istället buddismen sin prägel på templen. Uppbyggnaden av området påbörjades på 800-talet, men de offentliga byggnaderna, husen och palatsen, som alla var av trä, är borta sedan länge. Rätten att bo i hus av tegel och sten reserverades nämligen åt gudarna.

På 1430-talet övergavs Angkor och i dess ställe utsågs Phnom Penh till ny huvudstad, troligen på grund av att den låg bättre till geografiskt sett. Med undantag för Angkor Wat kom den gamla huvudstaden att bit för bit slukas av djungeln och låg sedan gömd under flera århundraden. Idag är Angkor Kambodjas stolthet och man kämpar ständigt för att restaurera och bibehålla templen efter flera årtionden av krig. För många kambodjaner utgör ett besök i den gamla huvudstaden målet för en pilgrimsfärd och till skillnad från turisterna har de gratis inträde.

Närliggande Siem Reap var inte mycket mer än en liten by när de första franska kolonialisterna återupptäckte Angkor på 1800-talet. När Frankrike tog över kontrollen år 1907 började staden att växa, mycket tack vare den ökande turismen. Men då krig härjade under större delen av 1900-talet gick staden i idé och det vaknade inte till liv igen förrän i mitten av 1990-talet.

Ta sig dit

För att flyga till Siem Reap måste du först mellanlanda i Bangkok. Men dit finns det gott om reguljärflyg. Det går även bra att ta sig mellan Bangkok och Siem Reap via buss om man föredrar det, men var beredd på vägarnas usla skick så fort du kommit in i Kambodja. Siem Reap International Airport ligger sju kilometer utanför staden. Många av hotellen och vandrarhemmen har gratis transfer om du har bokat i förväg. Officiella taxibilar tar 30 kronor för resan in till centrum medan det kostar knappt 10 kronor att åka bak på en motorcykel. Kanske vill du betala lite extra för att sitta lite mer säkert.

Ta sig runt

I och runt Siem Reap är det förbjudet för turister att hyra egen motorcykel. Det beror på att många av stadens invånare tjänar sitt levebröd på att köra runt turister i tempelområdet Angkor. Om du ändå vill köra en egen motorcykel måste du hyra den i Phnom Penh och köra den upp till Siem Reap själv.

Ett kul och miljövänligt sätt att uppleva Angkor på är via cykeln. Flera vandrarhem hyr ut cyklar för omkring 10 kronor per dag. Det går även att hyra bil för cirka 150 kr per dag. En idé är att hyra bil med förare som kör dig runt i Angkor. På så sätt slipper du att vandra omkring mellan templen i hettan och kan samtidigt låta bilens luftkonditionering svalka dig emellan varven.

Billigare är att åka bak på en moto, motorcykeltaxi, för cirka 40 kronor per dag. Det finns även möjlighet att uppleva templen på traditionellt vis – på elefantryggen. En tur kostar mellan 60 och 100 kronor.

Boende

Det går inte att bo i Angkor, det gör du i Siem Reap. Där finns idag lika många hotell och vandrarhem som det finns tempel i Angkor. Kolla in www.angkorhotels.org, hemsidan för Siem Reap Angkor Hotel & Guesthouse Association för en komplett lista på vandrarhem och hotell.

Garden Village Guesthouse, 434, Group 4, Stung Thmey Village, tel 012-217 373, http://www.angkorhotels.org/Garden_Village_Guesthouse. Ett ungt och charmigt vandrarhem som erbjuder rymliga rum till låga priser. Fem minuters promenad till centrum. Restaurangen serverar både inhemsk och internationell mat. Att rekommendera är den mysiga baren på loftet där du kan njuta av kvällsbrisen med en kall Angkor Beer i handen för endast tre kronor. Ett enkelrum med luftkonditionering kostar drygt 60 kronor per natt.

Neak Pean Hotel, 53 Sivatha Street, tel 063-965 429, www.neakpeanhotelsiemreap.com. Detta är ett av Siem Reaps många nybyggda hotell där du kan kosta på dig ett bättre rum utan att bli ruinerad. Stora dubbelrum kostar från 270 kronor inklusive frukostbuffé. Pool finns.

Restauranger

Khmer Kitchen Restaurant, gränden mellan Bar St. och Psar Chaa, tel 063-964 154. Ett mysigt litet hål-i-väggen med utmärkt inhemsk mat. Uteservering. Testa deras mussaman curry för endast 15 kronor.

Dead Fish Tower, Ph Sivatha, tel 012-630 177. Den lustiga byggnaden ser ut som en blandning mellan en klubb och en lada och restaurangen har ett stort utbud av särskilt thailändska läckerheter. Rätterna ligger på mellan 15 och 25 kronor.

The Blue Pumpkin, 365 Mondol 1, Svay Dang Kum, tel 063-963 574. För dig som är trött på asiatiskt finns The Blue Pumpkin, ett ställe som skulle passa in i vilken europeisk metropol som helst. Inredningen är kritvit med sängliknande soffor och på menyn finns smårätter, smörgåsar och mängder av sötsaker för mellan 10 och 30 kronor.

Nattliv och nöjen

Angkor What?, Bar St. En av de mest populära barerna i stan. En liten del av vinsten skänks som stöd till Angkors barnsjukhus.

Elephant Bar, Grand Hotel d'Angkor. En bar i källaren till ett av Siem Reaps lite lyxigare hotell. Happy hour sträcker sig från klockan 16 till 20, där drinkarna som oftast köps två för en.

Laundry Bar, Psar Chaa. Ett av Siem Reaps få dansställen. Tillhör du nattsuddarna hamnar du så småningom på detta överdådiga ställe.

Sevärdheter

De mest spektakulära sevärdheterna finns i Angkor, med sina otaliga tempel. Som turist kan du välja mellan att köpa ett dygnspass för 20 dollar, ett tredagarspass för 40 dollar eller ett helt veckopass för 60 dollar. Vill du göra de magnifika templen rättvisa och om du dessutom är en hängiven historiefantast bör du nog stanna i en vecka, eller åtminstone i tre dagar, då du i din egen takt kan utforska hela det vidsträckta området utan att slita ut dig på kuppen.

Angkor Wat. Angkorområdets största och mest kända tempel tros från början ha varit ett gravmonument. Se solen gå upp bakom de svartnande tornen och passa på att njut av den svala morgonluften.

Bayon. Detta tempel med de otaliga ansiktena tillhör resterna av miljonstaden Angkor Thom. Var beredd på små ilningar längs ryggraden med alla dessa förstenade ögon som ständigt betraktar dig.

Ta Prohm. I detta halvt raserade tempel mystiskt gömt inne i djungeln har kampen mellan naturen och det mänskligt byggda utspelats i mer än tusen år. Enorma träd har slingrat sina tjocka stammar kring murarna, sprängt in sina rötter i gångar och rum och fått byggnaden att sakta retirera in i sig själv. Det var även här som filmen Tomb Raider spelades in.

Shopping

Det som finns att köpa i Siem Reap kan du även komma över bland templen i Angkor, som till exempel vykort, t-shirts, musikinstrument, små figuriner och även knivar och pilbågar. Men räkna med att det eviga säljsnacket kan bli något påfrestande efter en hel dags vandring i hettan mellan templen. Försäljarna är dock ofta små barn och inte helt sällan ättlingar till Angkors urinvånare, så om någon har rätt att tjäna pengar på templen så är det dem.

Psar Chaa Market. Här finns allt du vill ha och inte vill ha från Kambodja. Silver, siden, trä- och stenornament, Buddastatyer, målningar, mynt, t-shirts, dukar, med mera. Se upp för vad som sägs vara äkta stenfynd från Angkor! Vare sig de är det eller ej ska man inte uppmuntra den omfattande plundringen som dagligen förekommer i området.

Säkerhet

Liksom i övriga Kambodja förekommer bedrägerier knutna till hotellen och vandrarhemmen, till exempel då många betalar taxiförare att leverera gäster till just deras hotell utan gästens vetskap. Ett sätt att undvika detta är att boka i förväg eller att redan innan veta exakt vart du ska.
När du vandrar bland templen i Angkor, följ utmärkta stigar. Det finns fortfarande landminor kvar från kriget i området. På grund av den utbredda fattigdomen riskerar många turister att avtrubbas vid synen otaliga tiggare. Du kan inte hjälpa alla, men kom ihåg att behandla dem med respekt. Om något, skänk till de lemlästade som inte kan försörja sig själva. Ge mat till barnen, inte pengar.
Polis tel 117, brandkår tel 118 och ambulans tel 119.

Läsning om Siem Reap/Angkor