Maldiverna

Världsdel: Asien · Land: Maldiverna · Valuta: rufiyah · Lokal tid: 15:47

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Säg Maldiverna och tankarna flyger mot palmer, vit sand och färgglada fiskar. Men det finns också ett annat Maldiverna, bortom hotell och paradisstränder. I landet som är stort som Portugal, men till 99,7 procent består av vatten.

På 1970-talet var Maldiverna ett udda oexploaterat resmål för enstaka hippies och äventyrare. Ett decennium senare hade dagens turistpolitik formulerats och genomförts.
De obebodda öarna får bara besökas under dygnets ljusa timmar, efter klockan sex på kvällen råder turistförbud.
Hotellöarna – idag 73 stycken – skapade enligt principen en resort per ö och ingen bofast lokalbefolkning.

Male är jordklotets minsta och mest kompakta huvudstad. Ett mikro-Manhattan där höghusen breder ut sig som en spikmatta ända ner till kajkanterna och den oändliga Indiska oceanen. Resten av de 1 190 öarna – varav få har en omkrets på mer än en kilometer – är antingen obebodda, har en enda hotellanläggning eller en pytteliten fiskeby med några hundra invånare.

Historia

1153: Islam blir officiell religion.
1558–1573: Portugisisk koloni.
1887: Maldiverna blir brittiskt protektorat.
1965: Maldiverna blir självständigt.
1972: Kurumba, landets första turistresort, öppnas.
1978: Gayoom blir president.
1988: Ett kuppförsök från srilankesiska legosoldater slås ner med indisk hjälp.
1998: Rapporter om att den varma havsströmmen El Niño förstör landets koraller.
2004: Tsunamin drabbar landet och 83 människor dör. Male klarar sig dock.
2008: Första demokratiska presidentvalet någonsin.

Ta sig dit

Paketresor: 99 procent av alla turister som besöker Maldiverna gör det på en paketresa. Från Sverige har exempelvis Fritidsresor, Ving och Apollo charter till Maldiverna.

Reguljärflyg: Bland andra British Airways, Emirates och Sri Lankan Airways. Du kan också flyga hit från Thiruvananthapuram i Sydindien med Indian(www.indianairlines.in) – och maldiviska Island Aviation (www.island.com.mv). Flygresan tar cirka en timme.

Ta sig runt

Båt: Det går passagerarbåtar mellan Male och flera av de bebodda öarna. Men eftersom du inte får bo över på dessa öar – och bara besöka dem som ligger i någon av de så kallade turistzonerna – är de inte särskilt användbara.

Mellan Male, flygplatsön Hulule och den nya konstgjort utvidgade ön Hulumale, kan du resa fritt. Anländer du på egen hand är det annars i princip en förutsättning att du kontaktar en resebyrå i Male som kan arrangera rundturer, boka hotell med mera och hjälpa dig att söka resetillstånd från Ministry of Atolls Administration. För att besöka bebodda öar med hotellens utflyktsprogram behöver du inget tillstånd.

Flyg: Ska du till avlägsna öar finns ett lyxigt alternativ – flyg med något av de två sjöflygplansbolagen. Maldiverna har världens största flotta av sjöflygplan. Ditt hotell kan boka sjöflygplansresan åt dig, annars bokar du själv på sjöflygbolaget Trans Maldivian Airways (www.tma.com.mv).
Landets reguljärflygbolag, Island Aviation, flyger från Hulule nära Male till landets fem andra flygplatser.

Boende

Maldiverna är inget land som du enkelt reser runt i och obokat tar in på hotell. Boka helst hemifrån! Bokar du själv ska du vara nöjd om du hittar ett dubbelrum för under 1 000 kr/natt.

Huvudstaden Male är landets enda ö där turister och lokalbefolkning inte separerats. I Male bor du exempelvis på fina Nalahiya Hotel på Majeedi-gatan, www.beehivehotels.com, tel +960- 334 66 33, eller lite enklare Fariva Inn på Boduthakurufaanu-gatan, tel +960-333 76 11.

Gott om pengar och sugen på riktig lyx? Testa då:
Taj Exotica Resort & Spa, South Male Atoll, www.tajhotels.com.

Huvafenn Fushi, North Male' Atoll, www.huvafenfushi.com. Har undervattenspa.

Conrad Maldives Rangali Island, Kudu Rangali, www.hiltonworldresorts.com. Undervattenspa även här.

Stränder

Stränderna är Maldivernas vekliga selling point och de finns i överflöd med en hög lägstanivå. Så gott som varje resort har en underbar strand med rent, klart vatten.

Mat

Hotellöarna har minst en restaurang, vissa har flera. De serverar också ett axplock av matkulturer från hela världen: thailändskt, indiskt, europeiskt, mexikanskt och så vidare. Men glöm inte att äta något maldiviskt, förslagsvis maldivisk tonfiskcurry med roti.

Säkerhet

Maldiverna är ett väldigt säkert land. Den största risken är att man bränner sig i solen eller råkar ut för en dykolycka.

På land: använd gott om solkräm och vidtag normala försiktighetsåtgärder.
I vattnet: rör inga fiskar, snäckor eller koraller (de kan vara giftiga) och var vaksam på kraftiga strömmar.

Ambulans tel 102, brandkår tel 118, polis tel 119.

Läsning om Maldiverna