Bangkok

Bangkok

Världsdel: Asien · Land: Thailand · Valuta: Baht · Invånare: 7 025 000 · Lokal tid: 06:22

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Bangkok är en paljett av färger, dofter och ljud. Floden Chao Phraya slingrar som en silkestråd genom staden och böjer sig för att ge plats åt Stora palatset och Wat Phra Kaeo, ett myller av glittrande torn och pagoder med mystiska mytologiska figurer.

Bangkok har ingen riktig stadskärna, utan lappas ihop av flera karakteristiska delar. Ett chinatown, med livliga marknader där allt från sojasötsaker till guld säljes under prutdueller; den gamla staden - Bangkoks andliga och historiska hjärta; Thon Buri, längs västra flodkanten, med slingriga båtkanaler och en miljö något mindre hektisk än den på andra sidan floden.

Bangkok har kanske världens mest intensiva stadstrafik. Särskilt syns tuk-tuken, en färgrann mopedliknande trehjuling som flinkt transporterar besökare och lokalbefolkning bland matvagnar, lastbilar och bussar.

Det spelar nästan ingen roll var man äter i Bangkok, chansen är stor att man äter sitt livs bästa måltid, oavsett om den inhandlas i ett gatukök eller på en av de många lyxrestaurangerna. Mer än tio miljoner människor bor i Bangkok, de allra flesta är buddister. Och är liksom thailändare utanför huvudstaden - ett leende folk.

Historia

Staden Bangkok är en förhållandevis ny skapelse. Under 1500-talet var det bara en liten by. 1782 flyttades huvudstaden hit efter att tidigare ha funnits i Sukhothai, Ayuthaya och en kortare tid även i Thonburi tvärs över floden. 1912 öppnades de första industrierna. Kontor och fabriker sköt upp ur myllan på platser där det bara för något årtionde sedan vuxit ris. 1932 byggdes den första bron över Chao Phraya-floden. Tidpunkten sammanföll med den styrande chakridynastins 150-årsjubileum. Den nya skapelsen fick namnet Memorial Bridge. Med krigen i Indokina började Bangkok växa på höjden. Amerikanska soldater kom till Thailand och började sätta sin prägel på staden. Närvaron av lättillgängliga dollar skapade nya marknader och lockade folk från den thailändska landsbygden.

Mot slutet av 1900-talet var Thailand på väg att bli en av Asiens snabbast växande tigrar. Pengar och lufttransaktioner skapade en närmast psykotisk byggboom. Under 1980-talet förvandlades Bangkok till ett asiatiskt Los Angeles. Skyskrapornas stål och betong reser sig allsmäktigt över de gamla kvarteren, och speglar sig trotsigt i Chao Phraya-floden.
Där någonstans befinner sig Bangkok idag. Byggboomen har glidit över i en ekonomisk kris som åtminstone tillfälligt bromsat utvecklingen. 2000-talet inleddes ändå med en ny och efterlängtad milstolpe i Bangkoks historia. Innerstadens snabbpendel, skytrain, öppnades. 2004 invigdes nästa stora kollektivtrafiksatsning: tunnelbanan.

Ta sig dit

Det finns gott om reguljärflyg till Bangkok från Skandinavien. Flygplatsen ligger 24 km öster om Bangkok. Expressbuss från flygplatsen till stan avgår var 15:e minut. Resan tar 30–60 minuter och kostar 150 baht. Köp biljett i liten kur strax utanför utgång 8. Det finns även en tåglinje mellan Bangkok och Suvarnabhumi. Beräknad restid 15 minuter.

Ta sig runt

Skytrain och tunnelbana bjuder på luftkonditionerad och mycket snabb transport. En skänk från ovan i en stad där trafiken är ett inferno. Det bästa sättet att ta sig runt är med båt. Buss är ett billigt sätt att ta sig runt. Det finns flera luftkonditionerade bussar som inte är så överfulla. Bangkoks berömda tuk-tuk, (trehjulig motorcykeltaxi) är ofta snabbare när trafiken är tjock men du får i dig rejält med avgaser, dessutom är tuk-tuk det dyraste alternativet. Taxi är ett mycket billigt färdmedel, bilarna är utrustade med taxameter. Avböj erbjudanden om att åka utan. Undvik taxi i rusningstrafik (kl 7-10, 15-20).
Många taxichaufförer och tuk-tukförare kommer för ett billigare pris vilja göra stopp på vägen vid utvalda affärer som de sammarbetar med. Undvik detta, det kan leda till enorma omvägar.

Boende

Barn Thai Guesthouse, 27 Trok Mayom, Thanon Chakkraphong, tel 02-281 90 41. Ett stenkast från Khao San Road. Rummen är enkla, men är oklanderligt rena och har spoltoalett. Barn Thai Guesthouse är inrymt i ett traditionellt trähus – ett av få som fortfarande tar emot gäster. Prisläge: Billigt.

Peachy Guesthouse, 10 Thanon Phra Athit Road (nära floden), tel 02-281 64 71. Har hängt med sedan de första turisterna började komma till området. Mycket bra läge. Välskött. Gångavstånd till Tha Phra Athit och flodbåtarna. Mer hotell än värdshus. Rum med eller utan luftkonditionering. Prisläge: Billigt.

D&D Inn, 68–70 Thanon Khaosan, tel 02-629 05 26-8, danddinn.com. Har små, rena rum, en del med luftkonditionering. Lobbyn är en naturlig och trevlig samlingsplats för resenärer från olika delar av världen, men slår såklart inte det som ligger på taket: poolen. Prisläge: Billigt.

Old Bangkok Inn, 607 Pra Sumen Road, tel 02-629 17 87, www.oldbangkokinn.com. Litet boutiquehotell med tio rum. Charmigt och personligt. Familjeägt med ekovänliga ambitioner. Prisläge: Mellan.

Shanghai Inn, 479-481 Yaowaraj Road, tel 02-221 21 21, www.shanghai-inn.com. Kitschigt hotell i hjärtat av Chinatown. Byggt som överklasshus men med spa, affärscenter och trådlöst internet som mer moderna inslag. Prisläge: Mellan.

Viengtai Hotel, Soi Rambutri, Banglamphu, tel 02-280 54 34-35, www.viengtai.co.th/en/. Ett av de bästa alternativen för den som är beredd att lägga en del pengar på sitt boende. Rummen är rena och utrustade med allt man behöver: luftkonditionering, minibar, varmvatten och teve. Hotellen har en stor swimmingpool. Prisläge: Dyrt.

Davis, 88 Sukhumvit Soi 24 (i slutet på Thanon Rama IV), tel 02-260 80 00. För dig som tycker estetik är lika viktigt som att ha någonstans att sova. Det nybyggda, femstjärniga designhotellet Davis har olika stilar i varje rum och har fått lovord av pressen för sin utformning. Alla faciliteter finns förstås, från pool till bar och restaurang. Prisläge: Dyrt.

SalaDang Place, 5 Sala Daeng Road, Silom, tel 02-636 01 11, www.saladangplace.com. Pool på åttonde våningen, gym och mycket vänlig personal. Ett stenkast från skytrain, marknader och gott om bra restauranger. Varje rum har kyl, luftkonditionering, kokmöjligheter, teve och telefon. Internet finns på bottenplan, liksom ett trevligt litet kafé. Prisläge: Dyrt.

Restauranger

Anna's Café, Sala Daeng, Silom (ca 200 m in på gatan från Silom), tel 02-632 06 19, Thaimat som man drömmer om i flera veckor efteråt, somliga rätter lämnar också brännmärken på tungan. Stilfullt och elegant utan att det blir dyrt. Finns på flera ställen i stan. Prisläge: Mellan.

Reflections, 85 Soi Ari, Phaholyothin, skytrain till Ari, tel 02-270 33 44. Ta på solglasögon och ladda med huvudvärkstabletter. Denna ännu oupptäckta restaurang (och hotell) bland faranger är en explosion i kitsch. Rosa, knallgult, ljusblått och plast. Thaimat och japansk. Vänligt och skojigt. Prisläge: Mellan.

Eat Me, Pipat 2, tel 02-238 09 31. Snyggt, speciellt, stimmigt och med en nästan i överkant bra service. Mixat kök, australiskt, thai och medelhav. Skinnfåtöljer och vita väggar, några platser finns också på en balkong. Väldigt omtalat, och nästan alltid fullt. Beställ i god tid. Prisläge: Mellan–Dyrt.

Supatra River House, 266 Soi Wat Rakhang, Thanon Arun Amarin, tel 02-411 03 05. Har utsikt över Chao Phraya-floden och serverar utmärkt thaimat, som inte lämnar någon gom besviken. Gratisbåtar tar dig över floden från Tha Maharat- piren, vid gatan Thanon Maharat (strax söder om Nationalmuseet). Prisläge: Mellan.

Bang Poo Seafood, Samut Prakan. Kräver en dagsutflykt till förorten Samut Prakan och havet. Men det är det värt. Flera nybyggda restauranger ligger längst ut på en pir omgiven av måsar och en horisont av fiskebåtar. Många thailändare går hit, men få eller inga turister. Briljanta fisk- och skaldjursrätter till mycket humana priser. Restaurangen är en del av arméns rekreationscenter, Bang Poo Resort. Prisläge: Billigt.

Nattliv och nöjen

På Khao San Road och dess tvärgator finns flera barer, som passar utmärkt för några kalla Chang- eller Singhaöl, medan man spanar ut över livet på Khao San Road. Vill du ha lite hippare och mer uppklätt barhäng beger du dig till Absolute Bangkok eller Bed Supperclub (se nedan).

Water Bar, 107/3 Th Rangnam, tel 02-642 76 99. Lämna inte Thailand utan att ha prövat den lokala whiskyn (Mekhong). På denna thaibar är rutinen kring att blanda en whisky (med cola, sodavatten och is) en respektfull rutin. Var beredd på att ditt glas kommer fyllas på om och om igen.

Bed Supperclub, 26 Sukhumvit Soi 11 (skytrain till Nana), tel 02-651 35 37, www.bedsupperclub.com. Bangkoks mest futuristiska bar. Du betalar för innehållet i drinkarna, men lika mycket för upplevelsen av inredningen, som är något av en korsning mellan rymdskepp, solarium och jättelik frys. Således inget för dig som vill känna pulsen av Bangkoks röriga gatuliv iförd flip-flops och linne.

Moon Bar (Vertigo), 21/100 South Sathon Road, (skytrain till Lumpini)www.banyantree.com/en. Säga vad man vill men Bangkok är bäst från ovan. Moon Bar (Vertigo) ligger på taket av Banyan Tree, 61 våningar upp.

Absolute Bangkok, 23/51 Zone F, Royal City Avenue, i slutet på Thanon Petchaburi, tel 02-203 06 69. Har tre våningar, och är en av de bästa (och hippaste) barerna för dem som vill dricka drinkar och samtidigt ha möjlighet att svänga de lurviga. Absolute Bangkok ligger lite nordöst om Sukhumvit.

Q Bar, 34 Sukhumvit, Soi 11, tel 02-252 32 74, www.qbarbangkok.com. En reinkarnation av en berömd klubb i Saigon med samma namn. Fast miljön känns som hämtad från New York. Väldigt trendigt, mörkt och med superproffsig barpersonal. Håll ögonen skärpta, världskändisar på besök i Bangkok går hit. Helger kostar inträdet 500 baht. Två drinkar ingår i priset.

Club, på höger sida av Khao San Road om du har Burger King bakom dig, tel 02-629 10 10. De yngre thailändarnas vattenhål. Få västerlänningar, trots att det ligger mitt på Khao San Road. Blandad musik, allt från den senaste hitmusiken till populär thaimusik. Flera våningar.

Sevärdheter

Turistkontor på 1600 Thanon New Petchaburi, tel 02-250 55 00.

Grand Palace och Wat Phra Kaew, stora palatset och smaragdbuddhans tempel, Ratanakosin. Mängder av fantastiska byggnader, tempel, palats, pagoder och mytologiska figurer. Smaragdbuddhan är uthuggen ur ett stycke jade och är den mest vördade i hela Thailand.

Wat Po, är det äldsta templet i Bangkok. Här finns den vilande buddhan som är 46 meter lång och 15 meter hög. Ett annat tempel väl värt ett besök (gärna lagom till solnedgången) är Wat Arun. Ta färjan från Tha Thien och njut sedan av lugnet i tempelträdgården. En kontrast mot det övriga tempot i staden.

Bangkoks Nationalmuseum, Na Pha That Road, tel 02-224 14 02. Ett av Sydostasiens största museum med över tusen föremål som ger en god inblick i thailändsk historia, kultur och konst.

Den flytande marknaden, vid Damnoen Saduak ca 10 mil från Bangkok. Tidigt på morgonen är marknaden som bäst med kvinnor i stråhattar och båtar fulla av grönsaker och frukt.

En tur på Chao Phraya-floden är ett billigt och trevligt nöje. Ta Chao Phraya Express norrut till Tha Phibun Songkhram (Nonthaburi). Förutom att turen bjuder på fina vyer av staden och flodlivet är det kul att fynda på den lokala marknaden i Nonthaburi.

Shopping

Chatuchak helgmarknad. Ligger vid Chatuchak park med mängder av stånd som säljer kläder, klockor, läder, väskor och musikinstrument. Gott om små restauranger.

River City affärscentrum. Flera våningar med lite dyrare varor av hög klass, som kläder, smycken, skor och konstföremål.

World Trade Center. Flera våningar med märkeskläder, bokhandlar, leksaker och restauranger.

MBK. Folkligt och fascinerande shoppingkomplex, lite som en basar. Kaotiskt och myllrande med ett varuutbud som spänner från Clas Ohlson till Statoil och Ullared. Priserna är innerstans lägsta, kvaliteten ofta okej. Sortiment från kläder, kikare och konserver till teateranläggning för hemmabruk.

Pantip Plaza. Cybervärldens motsvarighet till Galne Gunnar och Elgiganten. Fem plan med datorer, skrivare och brödrostar. Bra priser. Massor med paketerbjudanden.

Säkerhet

Kvinnliga besökare rapporterar att Bangkok är en av de säkraste städerna i världen. Var dock försiktig vid flygplatsen, speciellt på kvällen, och ta en licensierad taxi med svarta och gula plåtar. Se till att du alltid har ditt kreditkort inom synhåll vid betalning med kort. Bangkok har haft stora problem med turister som har blivit drogade av kex, godis, cigaretter och drinkar från "vänligt" folk de mött på gatan. Vid tågstationer, bussterminaler och flygplatser är det vanligt med människor som jobbar på kommission åt ett hotell, bussbolag eller affär. Kontrollera saker själv innan du bestämmer dig och ta det de säger med en nypa salt. Polis har tel 191, engelsktalande turistpolis 1155. Ambulans tel 191 och brandkår 199.

Läsning om Bangkok