Hua Hin och Cha Am

Hua Hin och Cha Am

Världsdel: Asien · Land: Thailand · Valuta: Baht · Lokal tid: 05:36

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Hua Hin är en gammal turistort, cirka 20 mil söder om Bangkok. Kungen bor här för det mesta, vilket är en av de kanske viktigaste orsakerna till att orten har blivit så populär bland thailändarna. Och eftersom kungen gillar att simma i havet, är också vattnet kungligt rent.


Ett visst mått av flagnad sekelskifteselegans omger fortfarande Bangkoköverklassens gamla favoritreträtt. Stans vackra järnvägshotell, numera omdöpt och franskägt, är både nostalgi och historia som överträffar Raffles i Singapore och The Oriental Hotel i Bangkok. I storfilmen Killing Fields figurerar byggnaden som Phnom Penhs stadshotell när handlingen skulle kryddas med spännande miljöer.


Stranden är bra utan att vara något exceptionellt. Hua Hins största tillgång är lugnet, gemytet och fantastisk mat, särskilt fisk- och skaldjursrätter.

Cha Am ligger bara 20 minuters resa från grannorten Hua Hin men har en helt annan karaktär. Eller kanske ska man säga en mycket otydligare karaktär. Fullt på helgerna, tomt på veckodagarna. Mycket sker i stillhet; det handlar mindre om sol och bad och mer om en stor strandpicknick med kylväskor, sticky rice och Mekhongwhisky. På senare tid har Cha Ams småhotell och värdshus fått sällskap av satellitskrapor och stora semesteranläggningar, men de är väldigt få. Cha-Am är lugnt, till och med lugnare än Hua Hin. Riksväg 4 från Bangkok till Malaysia är stans pulsåder. Ett litet, behändigt centrum innehåller marknad, post, bank och bankomat och järnvägsstation. Men helst uppehåller man sig längs stranden och den långa lugna gatan Ruamjit Road. Här ligger de allra flesta restauranger, hotell och guesthouse.

Historia

Kung Rama VII byggde på 1920-talet ett lustslott i Hua Hin. Det fick namnet Klai Klangwon, "Inga bekymmer". Just där befann sig den thailändska regenten sommaren 1932 när en oblodig statskupp satte stopp för 150 år av absolut monarki.

Vid sekelskiftet hade kungafamiljen stan för sig själva. På 1920-talet kom järnvägen, järnvägshotellet och de första turisterna. Dåsig och lågmäld thaiturism har dominerat tills för något årtionde sedan. Numera går svensk charter till de båda orterna, men utan att skapa känsla av massturism.

Ta sig dit

Både Apollo, Fritidsresor och Ving har charterresor till Hua Hin och Cha Am. Man kan också flyga reguljärt till Bangkok och vidare med tåg, buss eller taxi till Hua Hin och Cha Am. Restid omkring tre timmar (tåg drygt fyra timmar).

Ta sig runt

Både Hua Hin och Cha Am är så små orter att det fungerar utmärkt att gå till det mesta- Värmer däremot gör att man gärna tar en motorcykeltaxi som sällan kostar över 20 baht. Taxi finns också, men utan taxameter. Trehjuliga motorcykeltaxi (tuk-tuk) är det dyraste alternativet. Mellan Hua Hin och Cha Am går lokalbussar. Taxi mellan orterna kostar ca 80 kr.

Boende

Information om boende finns på www.hotelshuahin.com och www. chaamhotel.org.

Sevärdheter

Turistbyrån i Hua Hin, TAT, ligger i hörnan Thanon Phetkasem och Thanon Damnoen Kasem. I Cha Am ligger den på Phetkasem Highway, i närheten av Rat Phli Road.

Hua Hin Railway Station. Eftersom kungen har sitt sommarpalats här, finns också en egen kunglig liten väntpaviljong.

Khao Takiab är ett litet tempel strax söder om Hua Hin. Ligger högt upp i berget (kallas även Chopstick Hill). Ta med kamera. Utsikten heter duga, men bästa bilderna bjuder aporna på. De kommer nära, riktigt nära.

Wat Hua Hin ligger mitt i stan. Enastående ornament på gavlar och tak. Hedra Buddha, lägg en lotusblomma vid hans fötter, lämna liten gåva men gå inte in i shorts eller med hatten på.

En knapp timmes resa norrut ligger spektakulära grottan Khao Luang. Buddhastatyer i drypande fuktig miljö där solljuset bildar magiska strålar mot de guldklädda figurerna. Bästa fototillfället är mellan klockan 14 och 15.

Strax utanför Cha Am lät Kung Rama VI bygga sitt lustslott Phra Ratchaniwet Marukhathayawan. Ritades av en italiensk arkitekt och stod klart 1923. En snickardröm, korsning mellan Villa Villerkulla och Drottningholm. Fridfullt och luftigt.

Shopping

Det ska sägas med en gång. Till Cha Am åker man inte för att shoppa. Hua Hin däremot har en brett utbud.

Thailändskt siden. Hör till det finaste i världen och kan köpas till ett lågt pris. Du kan låta skickliga skräddare låta sy upp det plagg du vill ha.

Antikviteter. Du behöver tillstånd från Department of Fine Arts för att föra ut buddhafigurer och antikviteter.

Jade. Anses bringa lycka och skyddar mot sjukdomar. Många amuletter och smycken finns att köpa.

Guld och silver. Priserna är låga på guldarbeten.

Mat. Köp med roliga burkar och spännande kryddor hem. En energikälla när vintermörkret faller hemma i köket.

Säkerhet

Thailand är inget farligt land att resa till men håll reda på dina värdesaker. Speciellt på bussar, båtar, tåg och hotellrum. Se till att du alltid har ditt kreditkort inom synhåll vid betalning med kort. Vid tågstationer, bussterminaler och flygplatser är det vanligt med människor som jobbar på kommission åt ett hotell, bussbolag eller en affär. Kontrollera saker själv innan du bestämmer dig och ta det de säger med en nypa salt. Turistpolis har tel 032-51 59 95. Närmaste sjukhus heter Hospital San Paolo och har tel 032-53 25 76.

Läsning om Hua Hin och Cha Am