Phi Phi

Phi Phi

Världsdel: Asien · Land: Thailand · Valuta: Baht · Lokal tid: 05:42

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Bilden av Thailand, sinnebilden av paradiset. En sandig bukt som skär in i en turkos rundel mellan branta kalkstensklippor. Phi Phi är mjukt, inbjudande och dramatiskt på en och samma gång. Palmerna finns där. Djungeln likaså. Phi Phi är precis som ett vykort.
Ögruppen Phi Phi-öarna ligger i Andamanhavet, ungefär 90 mil söder om Bangkok och 5 mil sydväst o m Krabi. Ögruppen består av huvudön Phi Phi Don, Phi Phi Leh, Ko Yung och Ko Phi. Huvudön Phi Phi Don är ensam om att ha restauranger, hotell och en fast befolkning.
Phi Phi-öarna drabbades hårt av tsunamin. Minnena finns kvar, även om spåren börjar blekna. Det återuppbyggda Phi Phi är kanske inte fullt så småskaligt och idylliskt som det ursprungliga. Några bungalower har ersatts av större hotell. Men Ao Ton Sai, orten där färjorna lägger till, har kvar sin attraktionskraft, framför allt bland ungt ryggsäcksfolk. Det är lätt att få nya vänner här. Folk från hela världen stannar länge, festar och minglar dygnet runt.

Historia

Så sent som fram till 1940-talet fanns inga fast invånare alls på Phi Phi-öarna. De besökte då och då av nomadfolket Chao Ley, även kallade sjözigenare. De första invånarna kom från ön Ko Yai, norr om Phi Phi-öarna. Senare kom även nybyggare från Ko Lanta och Krabi.

Öarnas kvaliteter gav ögruppen nationalparksskydd, men bidrog också till att samma skyddsstatus fick ge vika för trycket från turism och ekonomiska intressen.

På några årtionden förvandlades stranden vid Ao Ton Sai från en reträtt för de invigda till allmänt gods. En handfull bambuhyddor blev till barer, butiker och hotell. Phi Phi-öarna blev ett måste på var mans Thailandsresa.

Så kom tsunamin. Tidigt på juldagen 2004 vräkte monstervågorna in över det flacka näs där nästan all bebyggelse klamrar sig fast mellan två stränder. 70 procent av alla byggnader krossades. Exakt hur många människoliv som gick förlorade är oklart, men förmodligen drygt 1 200.

Frivilliga från hela världen anlände för att hjälpa till. Ofattbara 7 000 ton bråte rensades för hand. Och så småningom började Phi Phi rusta för comeback. Tsunamin är långt ifrån glömd, men öarna finns åter med på den stora turistkartan.

Den som var här innan tsunamin kanske saknar den småskaliga känslan. Många av bungalowerna har ersatts av större hotellkomplex.

Ta sig dit

Närmaste flygplatser finns i Krabi och Phuket. Flygtiden hit är 10-12 timmar från Sverige.

Färja från Krabi: Tre båtar per dag. Enkel resa tar 1,5 timme och kostar 350 baht. Under högsäsong går också dagliga båtar från stränderna Ao Nang och Ao

Från Ko Lanta: En morgon- och en eftermiddagsbåt avgår från Ban Sala Dan på Ko Lanta.

Från Phuket: Åtta olika bolag trafikerar sträckan mellan Phuket och Phi Phi-öarna. Båtarna går från olika pirar. Om du köper biljett genom resebyråerna i Phukets stad eller på någon av stränderna så brukar transfer till rätt hamn ingå i priset.

Ta sig runt

Förutom en handfull flakmopeder finns inga motorfordon på Phi Phi Don. Ta dig runt till fots eller med en långsvansbåt. Vid Ao Ton Sai finns gott om långsvansbåtar som skeppar turister till närbelägna Long Beach (80-100 baht). Du kan också chartra en egen båt och ta dig till Phi Phi Leh, Maya Beach, Bamboo Island med mera. Tretimmarsturer till exempelvis Maya Beach kostar ungefär 1 000 baht per båt.

Boende

Precis där huvudpiren möter land på huvudön Phi Phi Don finns två rumsförmedlingar. Söker du riktigt billigt boende blir du mer framgångsrik om du letar på egen hand. Men det finns också fördelar med att utnyttja rumsförmedlingarna. De har koll på lediga rum, och så sköter de transporten av ditt bagage med en handdriven vagn.

Om du vill komma i säng tidigt så bo gärna långt från bargatorna i Ao Ton Sai. Nya lagar gör att barerna tvingas stänga vid ett, men det är inte alltid som bestämmelserna följs.

Phi Phi Hotel är stort och vitt med egen pool. Modernt hotell som erbjuder luftkonditionerade rum med finesser som hårtork, kabeltv, kylskåp och telefon. Ligger bakom den lilla huvudgatan i Ao Ton Sai. Rum för 2 000-2 300 baht.

Phi Phi View Resort, på höjderna norr om Lo Dalam, var en av få bungalowbyar som klarade sig undan tsunamin. Vågorna nådde helt enkelt inte hit. Stor anläggning med pool och boende i olika prislägen, alltifrån luftkonditionering till enkel och sliten budgetvariant med fläkt. Stugorna ligger utportionerade på en brant med vacker utsikt över bukten nedanför. Stugor för 1 000-4 500 baht.

Twin Palm Bungalow ligger strax innanför Lo Dalam. Gettotätt med extremt enkla bambuhyddor, ändå inte helt utan charm. Boka och hämta nycklarna i närbelägna Palm Minimarket. Stuga med toalett 900 baht, utan toalett 500 baht.

Restauranger

På Phi Phi Don finns allt: pizza, svenskt, franskt, kinesiskt, thailändskt... Du kan köpa nudlar ute på gatan för mindre än en svensk tia, men du kan också äta dyrt.

Missa inte matmarknaden, bara ett stenkast från de mer turistiga kvarteren säljs blänkande frukt, spännande thailändska efterrätter, färsk nygrillad fisk och curryblandningar.

God frukost får du på Phi Phi Bakery, på huvudgatan. Härligt franskinpirerad halvsunkig och charmig inredning, gott kaffe och färskt bröd.

Eventuell hemlängtan kan du döva på HC Andersen. Pyttipanna, köttbullar, äppelkaka och Carlsberg på fat.

Ton Sai Sea Food har havsutsikt och förstås skaldjur och fisk av alla de slag. Lite dyrare.

Nattliv och nöjen

Gillar du party har du kommit rätt när du kliver iland på huvudön Phi Phi Don. Ao Ton Sai, där färjan lägger till, sover aldrig. Det är videofrukost till American Beauty och kväll och natt till Led Zeppelin och flammande ljus.

Apache Bar påminner med sina blinkande ljus och välfyllda läktare om ett mellanting mellan julgransplundring och sportbar.

Carlito's är svenskägt och ligger vid den lilla huvudvägen som går längs med Ao Ton Sai-stranden. Dansgolv med de senaste hitsen och svensk musik.

Hippies Bar är en av de mysigaste barerna på ön. Ligg på kuddar vid havet och sippa på en öl. Perfekt också för sista drinken.

Reggae Bar är ett stort komplex i flera etager. Rastafärger och NBA-basket via satellit. Disko, bar, video, biljard och ibland också thaiboxning.

Stränder

Ao Ton Sai är den stora stranden på Phi Phi Dons sydsida. Den har välsignats med mjuk, bakpulversand. Skrovliga sockertoppsberg och en gles bård av palmer ramar in den bukt som dagtid fylls av ankrande båtar. Närgångna stim av småfiskar underhåller.

Lo Dalam är en långgrund och barnvänlig strand. Den ligger mittemot Ao Ton Sai och längst in i en grund bukt. Här finns rader av solstolar och strandbarer, olch vattnet är varmt redan på morgonen.

Long Beach är en vacker och lång sandstrand där många bor. Stranden är onekligen klart bättre än både Ao Ton Sai och Lo Dalam. Lite djupare här, men också extremt klart vatten som inbjuder till sköna simturer och snorkling. Långsvansbåtar kör i skytteltrafik från Ao Ton Sai. Boendepriserna är något lägre här än på Ao Ton Sai.

Maya Beach ligger på grannön Phi Phi Leh. Mjuk sand, smaragdgrönt vatten i en grön klipprundel. Stranden från filmen The Beach är vacker och perfekt, men inte på något sätt unik för Phiphiöarna. På dagen är den proppfull av turbåtar. Kom istället tidig morgon eller sen kväll då besökstrycket är mer sansat. Var beredd på att då råder lågvatten och badmöjligheterna är inte de allra bästa.

Söker du stillhet hyr du en långsvansbåt och puttrar iväg till någon av öns mer ensligt belägna sandstränder. Hat Yao ligger bara tio minuters färd från Ao Ton Sai. Lo Bakao eller Laem Trong är också bra alternativ.

Sevärdheter

Det är under ytan det händer. Några av Thailands bästa dykvatten finns omkring Phi Phi, och här huserar mer än tio olika dykfirmor. Du kan börja morgonen med att dyka bland hajar innan frukost. Eller ta en flerdagarstur ut med en dykbåt. Du kan också snorkla eller simma med fredliga revhajar.

Men även vattnet ovanför ytan lockar förstås. Ta en tur med en långsvansbåt. Phi Phi Dons obebodda grannö Phi Phi Leh närmar sig pefektionism. Vattnet runt ön rymmer blått och grönt bortom sans och förnuft. Du kan få samsas med fler på utflykten, men det får det väl vara värt. Ett halvt varv runt ön finns stranden där filmen The Beach spelades in.

Bamboo Island, eller Ko Pai, ligger ungefär en timmes resa från Ao Ton Sai, huvudorten på Phi Phi Don. Denna avlägsna Robinsonö har sanslöst klart vatten. Försök att hinna hit innan utflyktsbåtarna dundrar in för en stunds hetsig snabbsnorkling. Själva ön är liten, platt och täckt av ogenomlig djungel.

Att promenera runt på själva Phi phi Don är en upplevelse i sig. Ta en utflykt en tidig morgon eller solnedgång från Mountain Viewpoint och du undrar säkert varför Phi phi-öarna bara kom trea och inte etta i en omröstning i Storbritannien om världens vackraste öar. Stigen hit börjar på baksidan av Ao Ton Sai och klättrar brant ovanför öns sötvattensreservoar. 45 ganska jobbiga minuter senare når du toppen – och blir belönad.

Shopping

På Phi Phi finns en uppsjö av klädbutiker och souveniraffärer. Ett nät av gränder sprider ut sig om du vandrar till höger efter piren där färjan lägger till. Smycken, badkläder och sommarkläder finns i mängder. Men räkna med att priserna här är högre än på många andra turistorter i Thailand.

Säkerhet

Thailand är inget farligt land att resa till men håll reda på dina värdesaker, speciellt på bussar, båtar, tåg och hotellrum. Se till att du alltid har ditt kreditkort inom synhåll vid betalning med kort. Speciellt Bangkok har haft stora problem med turister som blivit drogade av kex, godis, cigaretter och drinkar från "vänliga" människor de mött på gatan.

Vid tågstationer, bussterminaler och flygplatser är det vanligt med människor som jobbar på kommission åt ett hotell, bussbolag eller en affär. Kontrollera saker själv innan du bestämmer dig och ta det de säger med en nypa salt.

Läsning om Phi Phi