Golden Sands

Världsdel: Europa · Land: Bulgarien · Valuta: bulgarisk lev · Lokal tid: 17:55

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Badorten Golden Sands, eller Zlatny Pyasatsi som är det bulgariska namnet, ligger i ett lummigt område mellan skogsklädda sluttningar och gyllene sand. Läget vid den norra delen av Svarta havskusten och mitt i den bulgariska nationalparken ger många möjligheter till att kombinera sol- och bad med upptäckter längs med kusten och inåt land.

Längs havslinjen vilar den 3,5 kilometer långa och upp till 100 meter breda finkorniga stranden och intar en central och naturlig plats i semesterlivet här. Havet är klart och plaskvänligt men inte lika långgrunt som i grannbadorten Albena som därför lockar fler barnfamiljer. Förutom för den fina stranden är Golden Sands också känt för sina mineralrika bad som sägs ha läkande egenskaper.

En hel del nöjes- och solsugna ungdomar hittar hit. Priserna är låga och nattlivet både uthålligt och intensivt. Klubbarna och barerna håller öppet in till småtimmarna och gör allt för att bräcka konkurrenterna. Samtidigt är nattlivet inte störande för den som föredrar lite mer rofyllda aktiviteter

Golden Sands toppar möjligtvis inte charterorternas skönhetsliga. Även om husen numera har fräschats upp och nya hotellkomplex kommit till är stilen avskalad och blockformad. Området är inhägnat men tilltäckligt stort för att det inte ska märkas, trafiken är sparsam. De flesta affärer, klubbar, restauranger, barer och kaféer håller till på den livliga strandpromenaden som ibland förgrenas mot torg och grönområden. Det är också på strandpromenaden som man gärna strosar runt, fikar, äter och shoppar när huden behöver en paus från solen.

Historia

Golden Sands närmaste omgivningar har varit befolkade sedan flera tusen år. Den thrakanska civilisationen har lämnat spår som daterats till 4 000 f Kr. År 600 f Kr intogs delar av kusten av grekerna, men år 342 f Kr besegrades de av makedonierna, som leddes av Alexander den store. År 200 e Kr var det dags för den romerska civilisationen att sätta sina spår. Och 681 e Kr uppstod så det första bulgariska riket. Själva orten Golden Sands sägs vara Bulgariens första turistort. Länge mest känd bland inhemska turister och andra östblockseuropéer, men 1989 då gränserna mot väst öppnades har området raskt lyckats charma en allt större publik.

Ta sig dit

Att ta en charter från Stockholm, Göteborg eller Malmö är den bekvämaste vägen till Golden Sands. Det går även att flyga reguljärt till flygplatsen i Varna med flera flygbolag, men då får man räkna med en eller oftast två mellanlandningar (till exempel Frankfurt och Sofia). Flygplatsen i Varna ligger 18 kilometer sydväst om Golden Sands. Från flygplatsen kan man ta en taxi eller buss nr 409 som avgår varje kvart från Varna flygplats till Golden Sands, men den stannar en bit utanför centrum.

Ta sig runt

Inom Golden Sands finns det mesta på promenadavstånd. Annars kan du hyra cykel, åka hästdroska, ta en taxi eller hyra bil. Alla färdsätt är relativt billiga. Även taxi är billigt med du bör göra upp om priset i förväg, det är dessutom dyrare att ta en taxi från centrum än från ortens utkant. En taxisträcka på cirka tio kilometer kostar knappt 40 kronor. Annars är minibuss både bekvämt och billigare.

Boende

De flesta som reser till svartahavskusten gör det på en paketresa. I stort sett varje rum på hotellen är därför förbokade av olika researrangörer. Hotell går att hitta på www.bulgariancoast.com och på www.goldensands.bg.

Stränder

Golden Sands. En fyra kilometer lång och upp till 120 meter bred finkornig sandstrand med duschar, badvakter och vattensporter. Lite längre bort finns ett stort rör med rinnande mineralvatten som sägs ha en läkande effekt. En fin strand som lämpar sig bra för barn. Vattnet är dock inte lika långrunt som vid Albena och Sunny Beach.

Albena. Badort i närheten av Golden Sands. Stranden här är fyra kilometer lång och upp till hundra meter bred; minst lika fin som stranden i Golden Sands. Den största skillnaden är egentligen havet som här är långrunt och därför perfekt för vattensportare och barnfamiljen. Vattenmoppe, paragliding, bananbåt är bara några av de sätt man kan färdas ut till havs på. Barnvänligt.

Sunny Beach. Lite av en tvilling till stranden i Golden sands. Här är stranden lika bred och finkornig, men lite längre och vattensporterna är några fler. Bakom stranden hägrar Bulgariens största badort med samma namn, så alla möjligheter att äta, dricka och shoppa finns tillgängliga. Det går bra att komma hit med buss eller taxi. Barnvänligt.

Sveti Konstantin. Stranden här är inte lika fin som de övriga stränderna runt Golden Sands, men många besökare, främst bulgarer kommer hit för mineralbadens skull. Själva orten är dessutom mindre och lugnare. Kommersen är också mindre än i de större turistorterna.

Varna. En ovanligt fin strand för att vara en stadsstrand. Stranden är lång och sanden grovkorning. Längst med stranden radar kaféer och barer upp sig. På helgerna kan viss trängsel råda då varnaborna själva kommer ner till havet. Perfekt som heldagsutflykt med både bad och sightseeing.

Mat

Taratorsoppa. En riktig sommarsoppa som serveras kall och ofta som förrätt. Är gjord på gurka, dill, vitlök och yoghurt.

Shopska salata. En välkänd sallad i flera balkanländer som består av hackad tomat med gurka och lök, toppad med riven fårost.

Rodopsko cheverme. Lamm som grillats på träkol. Bulgarerna är duktiga på att tillaga just lammkött.

Kavarma. Köttgryta med grönsaker som tomater, champinjoner, paprika och lök. Smaksatt med kryddor och vitt vin.

Kebapcheta. Kryddiga grillade köttfärsjärpar.

Banitsa. En sorts ostkaka fylld med fårost. Populär till frukost.

Bulgariskt vin och öl. Bulgariens producerar många goda viner; exempelvis Cabernet Sauvignon från området runt Sliven och Melnik och Chardonnay från Veliki Preslav. Men den som föredrar öl blir inte heller besviken. Det finns många sorters bulgarisk öl, som dessutom är billig.

Sevärdheter

Nessebar. En stad som finns med på Unescos världsarvslista och stor turistattraktion. En charmfull stad med kullerstensgator och en mängd gamla kyrkor, många numera imponerande ruiner. Besök gärna basilikan. Från Golden Sands kan man ta taxi eller buss hit.

Varna. Bulgariens sommarhuvudstad är landets tredje största med 350 000 invånare. Här lever stadslivet och strandlivet i en hemtrevlig symbios. Varna bjuder på bilfria gågator, uteserveringar, öppna torg och avslappnad shopping. Stranden och havet är dessutom alltid nära.

Stenskogen (Pobitite Kamani). Stenskogen är en mystisk samling upp till sju meter höga kalkstenspelare, många ihåliga. Forskarna är oeniga om pelarnas uppkomst, men en spridd teori visar på att det är 50 miljoner år gamla stalagmiter. Ligger 20 kilometer väster om staden Varna.

Balchik. En lummig liten kuststad med vita hus och kullerstensgator, ovanligt vackert belägen i en bukt med kalkstensberg som tak. Glöm inte att besöka drottning Maries sommarpalats och den tillhörande botaniska trädgården.

Dobrich. Känd för sin konst och hantverk och ett populärt utflyktsmål från svartahavsorterna. Stadens etnologiska museum är mer än bara ett museum och speciellt värt ett besök. På museets område kan du vandra runt på kullerstensgator, kika in i hantverksverkstäder och fika på någon av de många kaféerna.

Klostret Rila. Bulgarien största kloster som formligen tar andan ur en. En av de vackraste byggnaderna i Bulgarien, dessutom den heligaste platsen och naturskönt beläget vid Rilaberget. Klostret består av flera imponerande byggnader, bland annat fyra kapell, 300 munkceller, bibliotek, vattenkvarn. Grundades cirka 900 e Kr. Rila ligger cirka tio mil söder om Sofia, det vill säga drygt 50 mil från Golden Sands, och lämpar sig därför bäst för en tvådagarsutflykt.

Aladzhaklostret. Ett minst sagt annorlunda kloster som är helt osynligt ur fågelperspektiv. En gång i tiden gröpte munkar ut det inuti berget. Det som finns kvar i dag sägs komma från tidig medeltid. Flera trappor och gångar leder runt i grottorna som ligger ända upp till 40 meter ovanför marken, cirka en timmes promenad från Golden Sands.

Aquapolis. En enorm vattenpark med vattenrutschbanor, vattenfall, pooler med vågor och palmer. Från Golden Sands centrum avgår ett minitåg till Aquapolis ungefär var 30:e minut.

Shopping

I Bulgarien finns vackra handgjorda broderier från Varna och Sofia.

Tavlor. Landskap och traditionellt lantliv är de vanligaste motiven.

Träarbeten från Tryavna.

Mattor och väskor från Koprivshtitsa, Chiprovtski och Kotel.

Om du vill fynda keramik, träsniderier, metallarbeten och broderier ska du bege dig till den nationella mässan för konsthantverk i Oreshak.

Sofia har det bästa utbudet av souvenirer såsom dockor, böcker och traditionella kostymer.

Säkerhet

Bulgarien är för det mesta ett tryggt och säkert land att vistas i, men stölder är inte ovanliga och ficktjuvar finns. Var speciellt uppmärksam vid turistattraktioner och på bussar, tåg och liknande platser. Det kan hända att du blir erbjuden att växla pengar på gatan, men gör aldrig det, det är förbjudet. Det är dessutom lätt att bli lurad. Polisen nås på tel 166, ambulans på tel 150 och brandkår på tel 160.

Läsning om Golden Sands

Det finns tyvärr inga artiklar