Helsingfors

Världsdel: Europa · Land: Finland · Valuta: euro · Invånare: 602 200 · Lokal tid: 04:14 · Hemsida: http://www.visithelsinki.fi/sv

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Helsingfors är litet, vackert och exotiskt. Inspirerat av både Sverige, Ryssland och kontinenten har staden blivit en säregen mix.

Helsingfors var länge en fattig stad, men när staden blev värd för olympiska spelen 1952 kom detta att bli något av en vändpunkt för Helsingfors och dess invånare. Den finska huvudstaden skulle varit värd för Olympiska spelen redan 1940, men på grund av kriget blev spelen inställda. Tolv år senare, lördagen den 19 juli, invigdes det efterlängtade OS i strilande regn på den fullsatta olympiastadion. Helsingfors var då den minsta staden som någonsin varit värd för ett sommar-OS. Detta år kunde Helsingforsborna gå på sin första nattklubb (med det passande namnet Sauna) och det var också första gången Coca-Cola och tuggummi såldes i butikerna. Många restauranger och uteserveringar poppade upp i staden. OS var stort för såväl Helsingforsborna och staden.

Idag är Helsingfors känt för att vara en modern kulturstad och den som vill gå på konstutställningar, konserter, museum och teaterföreställningar får garanterat sitt behov tillgodosett. Att vandra omkring på de drygt 70 museum som finns i staden borde rimligtvis knäcka även den mest fanatiske.

Helsingfors är inte speciellt stort. Utan större problem tar du dig på några timmar både runt bland museum, restauranger och sevärdheter. Många av attraktionerna härstammar från tiden när Helsingfors var ryskt medan andra är betydligt nyare. Ett exempel är den halvt underjordiska Tempelplatsens kyrka från 1969, ett obligatoriskt besök. En annat måste är en glimt av Storkyrkan, som i konkurrens med Havis Amandastatyn, är något av en symbol för staden Helsingfors.

Under vår- och sommarmånaderna blommar uteserveringar, parker och människor upp, och det är då staden gör sig allra bäst. Bred ut din picknickfilt i Brunnsparken, ta en kaffe på uteserveringen vid det anrika kaféet Kappelli, se en eftermiddagspjäs på Svenska teatern - eller varför inte ta ett dopp vid någon av Helsingfors 22 badstränder?

Historia

Gustav Vasa grundade staden Helsingfors år 1550. Anledningen var att ta upp den ekonomiska kampen med den blomstrande hansanstaden Reval (nuvarande Tallinn) på andra sidan Finska viken. Staden växte dock aldrig som planerat och befolkningen som var tvångskommenderad dit fick senare lov att flytta tillbaka till sina hemorter. 1713 ockuperades Helsingfors av ryssarna under kriget kallat stora ofreden. Innan det var staden svårt härjad av pest, nödår och oroligheter.

Två årtionden senare blev Helsingfors återigen rysk mark under det som kom att kallas för lilla ofreden. Några år efter ockupationen började staden, i och med uppbyggnaden av Sveaborgs fästning, sakta att utvecklas till den moderna stad den är idag. Uppbyggnaden leddes delvis av den svenska officeren Augustin Ehrensvärd med inspiration från Sverige.

Finland blev ett autonomt storfurstendöme när den ryska tsaren Alexander I fritog Finland från svenskt styre 1809. Influenserna från Sverige levde kvar under stora delar av 1800-talet men i och med februarimanifestet och dess förryskningspolitik 1899, knöts Finland närmare det ryska väldet.

Oktoberrevolutionens slut i Ryssland 1917 innebar samtidigt Finlands självständighet, även om självständigheten erkändes först i januari 1918. Den 6 december firar Finland sin nationaldag till minne av självständigheten 1917, och från och med den dagen är Helsingfors Finlands huvudstad.

Helsingfors bombades under Andra Världskriget, framförallt under det så kallade fortsättningskriget 1941-1944, men blev inte lika hårt attackerat som andra huvudstäder i världskrigets Europa.

På 1970-talet moderniserades Helsingfors i snabb takt och staden var under 90-talet en av Europas snabbast växande.
1982 invigdes Helsingfors tunnelbana och år 2000 utsågs staden till årets europeiska kulturhuvudstad tillsammans med nio andra städer.

Ta sig dit

Färjebolagen Viking Line och Tallink & Silja Line trafikerar sträckan Stockholm-Helsingfors dagligen. Priserna varierar mycket mellan olika avgångar och säsong. Om du inte är kräsen kan du komma över en biljett för 250 kronor.

Från Arlanda flyger SAS, Blue1, som helt ägs av SAS, och Finnair till Helsingfors internationella flygplats Vanta flera gånger om dagen. En biljett kostar oftast mellan 1 500 och 2 500 kronor men kan bli billigare än så om du är ute i god tid.

Från flygplatsen kan du ta dig antingen med Finnairs flygbuss eller HST:s buss 615. Taxi blir desto dyrare de 19 kilometerna in till centrala Helsingfors.

Ta sig runt

Helsingfors är en liten storstad och ett par friska ben duger till det mesta. Spårvagn 3T går annars en slinga genom centrum och man får se en stor del av staden om man åker en sväng med den. Tunnelbana finns också, men det existerar egentligen bara en linje. Linjen går i östlig och västlig riktning.

Du kan köpa en engångsbiljett som gäller för tunnelbana, spårvagn, buss och Sveaborgsfärjan. Annars finns 1,3 eller 5-dygnsbiljetter att köpa i automat, på turistbyrån eller vis metrostationen vid Järnvägstorget. Helsingfors har kollektivtraffik som håller hög europeisk klass.

Boende

Tänk på att hotellbokningar oftast blir billigare om du bokar via något av färjebolagen samtidigt som du bokar din resa. Bokningar av hotell kan också ske på Hotellcentralen, tel 09-228 814 00, som har kontor på järnvägsstationen.

Hostel Suomenlinna, Suomenlinna c9, www.leirikoulut.com, 09-684 74 71. Vandrarhemmet ligger kanske finast av alla boenden i Helsingfors. På ön Iso Mustasaari, dit man bara kan ta sig med båt från marknaden vid torget, kostar en säng inte mer än 200 kronor. Billigt och mysigt, inte minst för den som i goda vänners lag vill se solen gå ner från en klippa.
Prisläge: Billigt

Hostal Satakuntatalo, Lapinrinne 1a, 09- 695 852 32, Vandrarhemmet är charmigt för den som tänkt besöka Helsingfors sommartid. Det har nämligen endast öppet juni till augusti. Ett bra och billigt alternativ för den som inte behöver lyx och löverflöd. Prisläge: Billigt

Hotelli Finn, Kalevankatu 3b, www.hotellifinn.fi, 09-684 43 60, Hotellet är ett av få i Helsingfors som hamnar i prisläge mellan och rummen kostar mellan 600 och 900 kronor per natt. Finn ligger mycket centralt och om du känner för att ligga och dra dig i sängen en morgon kan frukost beställas till rummet. Prisläge: Mellan

Hotell Anna, Annankatu 1, tel 09-61 66 21, www.hotelanna.com. Hotellet ligger mellan centrum och Olympiaterminalen där Silja Line-båtarna lägger till. Du får vara beredd på att betala över 1 000 kronor för en natt i dubbelrum. Trestjärnigt. Prisläge: Mellan.

Scandic Hotel Marski, Mannerheimintie 10, www.scandichotels.se, tel 09-680 61. Fräscht fyrstjärnigt hotell mitt i city med möjlighet till garage. Självklart har de, som ett hotell i Finland bör, en egen sauna. Marski ligger mittemot varuhuset Stockmann. Prisläge: Dyrt.

Hotell Kämp, Pohjoisesplanadi 29, tel 09-57 61 11, www.hotelkamp.fi/se. Mitt i shoppingdistriktet ligger detta lyxhotell, med anor från 1887 då det byggdes av Carl Kämp, men som efter hans död blev en banklokal. Duger inte ett vanligt rum med marmorinfattat badkar satsar du på Mannerheimsviten, som består av en lägenhet med flera smakfullt inredda rum, egen sauna, workoutmaskin, matsal och utsikt mot Esplanadparken. Sviten blir din för futtiga 25 000 kronor per natt. Prisläge: Dyrt.

Restauranger

Namaskaar Express Aleksi, Aleksanterinkatu 36b, www.namaskaar.fi, 09-78 81 36. Nära Senatorstorget ligger denna lunchrestaurang som passar perfekt för den som i all hast vill få i sig lite mat under sightseeingen. Den orientaliska maten serveras med med ris och naan. Di blir garanterat mätt för 50-80 kronor. Öppet mån-fre 11:00-19:00, lör 12:00-19:00. Prisläge: Billigt

Amigo Restaurang,Tehtaankatu 12, www.ravintolaopas.net/amigo, 09-62 98 80. Ett av Helsingfors bästa spanska tapasrestauranger. Stekarna, som varit restaurangens specialitet sedan 1970-talet, är fortfarande mycket omtyckta. Men lite tapas och rödvin går alltid hem. Testa gärna Paella Valenciana. Restaurangen har öppet till midnatt men bargästerna kan stanna längre. Prisläge: Mellan

Raku Ya, Eteläranta 14, www.rakuya.fi, 09-67 54 49. En finfin japansk restaurang som verkligen är värd pengarna. Har bland annat en strålande sushi. Restaurangen har öppet till 22:00, söndag till torsdag, och till 23:30 fredag och lördag. Prisläge: Mellan

Zetor, Mannerheimintie 3-5, tel 10-766 44 50. Finsk mat, finsk musik och hårdrock i en miljö av rutiga dukar, mjölkspannar och traktorer. Maten som serveras är finsk sisu-mat, det vill säga mat för kraftkarlar och kvinnor som kör traktor och mjölkar kor. Eller helt enkelt för turister som är trötta på skräpmat och svindyra restauranger. Testa köttbullarna! Rockklubb på kvällen. Prisläge: Mellan.

Babushka Ira & St Petersburg Bar, Uudenmaankatu 28, tel 09-680 14 05. Romantisk och intim rysk restaurang. Gå inte därifrån utan att ha ätit blinier, (ungefär som plättar med kaviar och lök). Du gör allra bäst i att titta in på lunch här. Lunchbuffén är välkänd. Prisläge: Dyrt.

Savoy, Eteläesplanadi 14, tel 09-684 402 10. Lyxrestaurang som Alvar Aalto har designat. Sitter man vid fönstrena har man en utsökt utsikt över Esplanadparken medan man avnjuter sin hjortfilé. Efter avslutad måltid åker man hiss ner igen - vilka till det yttre är skrämmande lika frysboxar. Prisläge: Dyrt.

Nattliv och nöjen

Ateljee bar, Georgsgatan 26, tel 09-433 663 40. Baren, som ligger på den tolfte våningen i Sokos Hotel Torni, har den bästa utsikten över Helsingfors. Längst upp i tornet ligger denna lilla, tämligen enkla bar. Ta en olut (öl) här och se solens sista strålar smeka kupolerna på Uspenskijkatedralen och de tolv apostlarna på Storkyrkans tak. På sommaren kan man avnjuta sin drink på uteplatsen. För att komma till baren går man in på hotellet och tar hissen upp och sedan trapporna den sista biten. Baren är i stort sett alltid fullsatt. Öppet till 02:00 fredag och lördag, söndag till 24:00 och vardagar till 01.00. Åldersgränsen är 20 år.

Spårakoff. Varför inte kombinera sightseeing med en kall öl? Spårakoff, den röda barspårvagnen, går genom city på sommaren (maj-augusti) och kostar 8 euro för en vuxen och hälften för barn (under 12 år). Går tisdag till lördag och avgår från järnvägsstationen klockan varje heltimme mellan kl 14 och kl 20. Det går även att hoppa på vid Operahuset och Salutorget.

Molly Malones, Kaisaniemenkatu 1c, tel 09-576 675 00, www.mollymalones.fi. Blir du plötsligt sugen på lite U2 så är chansen stor att du kommer få höra dem här. Törsten efter en mörk Guinness släcker du självklart också här. Vi snackar irländsk pub förstås. Varje kväll är det liveband med bra drag både på scenen och i baren. Bandet och folket bestämmer när kvällen är slut, eller som det står på skylten utanför: The band starts at ten and plays until late. Sön-mån 12:00-03:00, tis-lör 10:00-04:00. Åldersgräns 20 år.

Helsinki Club, Yliopistonkatu 8, www.helsinkiclub.com, tel 20-123 46 01. Populärt danshak med fullt ös på lördagar. Öppet till 04.00. Har också en separat bardel som stänger klockan 02.00 och som har en något äldre publik.

Tavastia Club, Urho Kekkosen Katu 4-6, 09-694 85 11, www.tavastiaklub.fi. Helsingfors rockklubb numero uno. Betoning på alternativ rock, har även restaurang. Gitarrerna och trummorna slutar ljuda 03:00 på fredagar och lördagar och en timme tidigare övriga dagar i veckan.

Sevärdheter

Turistinformationen ligger på Rihkamakatu 4, tel 520-23 16, www.porvoo.fi.

Senatstorget/Senaatinori, i centrum. Här ligger den berömda Storkyrkan, som, liksom torget, ritades av arkitekten Carl Ludvig Engel. Förebilden för torget är Sankt Petersburg, vilket gjort att Senatstorget i otaliga Hollywoodfilmer fått representera den ryska staden. Mitt på torget står tsar Alexander II, som en symbol över Rysslands stora inflytande över Finland under 1800-talet.

På taket till Storkyrkan, eller Domkyrkan som den också kallas, står figurer av de tolv apostlarna och blickar ut över torget och Helsingforsuniversitetets gul-vita huvudbyggnad i empirestil, som också ligger här. Mittemot universitetet ligger Stadsrådsborgen, där statsministern har sitt rum på andra våningen. Några steg därifrån ligger det äldsta stenhuset i Helsingfors, vilket byggdes 1757.

Tempelplatsens kyrka/Temppeliaukio, Lutherinkatu 3. Denna halvunderjordiska kyrka är huggen ur berget och är en av Helsingfors största turistattraktioner. Kyrkan, från 1969, har en grottliknande atmosfär och används ofta för gospel och klassiska konserter. Lyfter du blicken kommer du att se ett av skälen till den goda akustiken - 22 km koppartråd som är lindad i taket.

Brunnsparken/Kaivopuisto. För länge sedan var Brunnsparken en populär spa-plats för förmögna ryssar, men i dag är det Helsingforsbornas gröna oas under sommarmånaderna. Här tar du med fördel med dig din picknickfilt och njuter av grönskan och lyssnar på någon av de utomhuskonserter som ofta ges här. Sitter du med utsikt över vattnet kommer du att se hur finnländarna enligt gamla traditioner kommer hit och handtvättar sina mattor i havet. Du kommer också att uppleva deras stora passion för båtar, då hamnen och havet utanför praktiskt taget fylls av dem.

Uspenskijkatedralen, på Skatudden, är Nordens största ortodoxa kyrka. Uspenskijkatedralen från 1868 med sina "lökkupoler", som symboliserar lågor, är lika vacker på insidan som utsidan. När du gått upp för trapporna och kliver in i det stora valvet som bärs upp av de fyra gigantiska granitpelarna möts du av rökelsedoft, tända ljus och en flera meter hög altarvägg som är imponerande rikt utsmyckad.

Kiasma, Mannerheiminaukio 2. Det mest kända museet i Helsingfors är troligtvis Kiasma med sin stora kollektion av samtida konst av både inhemska och utländska konstnärer. Med lite konstintresse försvinner en eftermiddag av din Finlandssemester snart här.

Salutorget/Kauppatori. Nere vid hamnen ligger Salutorget där du kan köpa fisk och souvenirer eller bara njuta av en sjudande marknadshandel, framför allt sommartid. Blickar du mot Esplanadparken ser du Ville Vallgrens sjöjungfrustaty Havis Amanda, som när den uppfördes 1941 ansågs anstötlig med sina blottade bröst. I dag är det en av de främsta symbolerna för Helsingfors.

Sveaborgs fästning/Suomelinna. En kvarts båtfärd från Salutorget ligger Sveaborgs fästning som är ett av Finlands mest betydande byggnadsmonument. Sedan 1991 är Sveaborg, tillsammans med omgivande miljö, upptagen på Unescos världsarvslista. Den historiskt viktiga fästningen är i dag kompletterad med gallerier, museum och kaféer. Sommartid är det en favoritpicknickplats för Helsingforsborna som på helgerna gärna tar sig ett glas eller två i det gröna.

Shopping

I Finland handlar man vaser, tallrikar, och andra glasföremål från Iittala, Humppila eller Nuutajärvi, vilka alla är Finlands motsvarighet till vår Kosta Boda. Den exklusiva Savoy-vasen som Alvar Aalto designat är vida känd.

Andra saker som är vanliga är snidade föremål, ofta med samisk prägel, av björk och tall. Det mesta i shoppingväg hittar man på det gigantiska varuhuset Stockmann mitt i city, eller i butikerna på gatorna runt omkring. Som exempelvis Marimekko, affären med kläder, väskor, muggar och pennfodral som präglas av det finska märkets skarpa färger och vågade mönster.

Säkerhet

Helsingfors anses generellt sett som en säker storstad, speciellt de centrala delarna av staden. Polis, räddningstjänst och ambulans har telefonnummer 112. Polisen har även ett eget larmnummer som är 100 22.

Läsning om Helsingfors