Kefalonia

Världsdel: Europa · Land: Grekland · Valuta: euro · Lokal tid: 06:29

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Kefalonias södra kustremsa, populär bland charterturister, är kantad av långa barnvänliga sandstränder medan ostkusten erbjuder en mer dramatisk upplevelse med slingriga vägar längs branta klippor som stupar rätt ner i ett turkosblått hav. Här, i de små fiskebyarna med sina pastellfärgade venetianska hus, frodas en mer exklusiv turism. Kändisar, lyxyachter och dyra fiskrätter.

Uppe i de grönskande bergen betar vildhästar bland mörka grekgranar och på slätterna odlar byborna, kända för sin ironiska humor, Robolavinets druvor.
Kort och gott: grönklädda Kefalonia är en ö perfekt för par och barnfamiljer med välfyllda plånböcker på jakt efter en rofylld och guldkantad semester.


Det spekuleras i om huruvida ön figurerat i Homeros Odysséen eller ej. Den närbelägne grannen Itaka, Odysseus hemö, och Kefalonia tros nämligen ha tillhört samma rike.

Historia

Romarna härjade här under 200-talet f Kr och avlöstes senare av pirater, normander och turkar under den första halvan av 1000-talet. Venedigs styre från 1500-talet och ett par århundraden framåt präglade ön mest då de ingöt venetianska influenser i kultur, arkitektur, språk, konst och musik.

Fascinationen för aristokratins flärdfulla leverne kom med de senare franska och brittiska ockupationerna. Den sista invasionen leddes ännu en gång av italienarna som under andra världskriget tog kontrollen över ön tillsammans med sina tyska allierade. Det hjälpte föga att kefaloniern Ioannis Metaxas, Greklands dåvarande premiärminister, vågat säga nej (ochi på grekiska) till Mussolinis ultimatum, en händelse som varje år den 28 oktober firas som ochi-dagen.

Efter andra världskrigets slut hann kefalonierna inte mer än att ta en kort andningspaus innan nästa katastrof slog till – jordbävningarna 1953. Merparten av Kefalonias 350 byar totalförstördes och nästan 500 människor omkom Förödelsen resulterade i massutvandring och öborna spreds för vinden.

Ta sig dit

Båt: Kefalonia har sju hamnar och biljetter från samtliga, förutom från Fiskardo, finns att köpa i raderna av resebyråer längs hamnpromenaden i huvudorten Argostoli. Priserna är fasta. Håll utkik efter skyltar för Ionian Ferries eller Strintzis Ferries/Blue Star Ferries.
Sami, som är Kefalonias största hamn, har färjor till och från Itaka, Astakos, Patras, Igoumenitsa och Italien. Olika resebyråer säljer biljetter till olika destinationer och dessa priser kan variera något.

Flyg: Flygplatsen ligger omkring en mil utanför huvudorten Argostoli. Det går inga bussar in till staden utan endast taxi för en summa på 15 euro. Kom överens om priset innan avfärd. Olympic Airlines flyger två gånger dagligen mellan Aten och Kefalonia. Aegean Airlines flyger dagligen till Kefalonia från Aten under högsäsong

Buss: Det går dagligen bussar från Aten till Argostoli, Poros, Sami och Lixouri med färja. Bussen tar 6–7 timmar och kostar omkring 36 euro. Det går även en buss från Patras via Killini och Poros till Argostoli.

Ta sig runt

Buss: Från Argostolis busstation, längst upp på hamnpromenaden, avgår bussar till Lassi (1 euro, tio/dag), Sami (4 euro, 2–4/dag), Poros (4,50 euro, 1–2/dag), Skala (4,50 euro, 2/dag) och Fiskardo (5 euro, 2/dag ej lördagar). Inga bussar på söndagar.

Bil: Kefalonia är en stor ö vars vägar är i hyfsat skick men bitvis är både smala och slingriga. Bil är alltså ett säkrare alternativ än moppe, om du inte ska åka väldigt korta avstånd. Det finns en mängd olika biluthyrare på flygplatsen, i Argostoli och särskilt i Lassi. Fråga runt för att kunna jämföra och pruta på priser.

Boende

Argostoli:

Hotel Mirabel, Vallianostorget, www.mirabel.gr, Familjeägt hotell med bra läge vid torget och en rar rödhårig tant i receptionen. Fräscha rum, om än något naggade i kanterna. Prisläge: Mellan.

Hotel Aenos. Vallianostorget, www.aenos.com. Ett mer exklusivt alternativ med en entré som för tankarna till överklassengland. Rummens pittoreska balkonger vätter mot hamnen, kullarna och torget. Prisläge: Dyrt.

Assos:

Linardos Apartments, www.linardosapartments.gr.
Familjeägt med prydliga lägenheter precis vid vattnet med perfekt utsikt över Assos lilla hamn och strand. Prisläge: Mellan.

Sofia Studios, www.ionion.com/sofia. Sofia hyr ut lägenheter lite längre upp i byn för ett något mer förmånligt pris. Prisläge: Billigt.

Fiskardo:
Regina Studios & Apartments. Hos kärvänliga Regina kan du hitta boende för en rimlig summa. På rummen, i korridorerna, i den mysigt kitschiga trädgården – överallt finns färgsprakande blomsterarrangemang av varierande äkthet. Prisläge: Billigt.

Faros Suites, www.myrtoscorp.com. Ett exklusivt och personligt hotell i närheten av Fiskardos norra strand med sju lyxiga sviter. Ägarna, två gladlynta grek-sydafrikanska bröder, har inrett hotellet med inspiration från det koloniala Sydafrika. Här bor ofta både mångmiljonärer och kändisar. Pool och mysig uteservering. Prisläge: Dyrt.

Restauranger

Trots att Kefalonia har profilerat sig som en exklusiv ö är restaurangpriserna överlag rimliga. Dessutom finns här både något färre hetsiga inkastare och menyer med osmakliga bilder på maten, vilket inte är helt ovanligt på andra grekiska öar. Den grekiska bondsalladen är alltid ett lyckat val med sina fräscha och krispiga grönsaker, blandade med de milda men smakrika inhemska fetaostarna Kefalotyri och Myzithra,

Argostoli:

Captain's Table, 21 Ioannou Metaxa och Rizospaston 3, tel 26710-271 70 och 26710-238 69. Två olika restauranger varav den bredvid torget håller högre klass och erbjuder grekisk livemusik till maten.

Patsouras, 26 Ioannou Mexata, Tel 26710-227 79. Lite avsides längs hamnpromenaden med klassiska och prisvärda inhemska rätter. Populärt bland lokalbefolkningen. Särskilt stolta över sitt fläskkött i vinsås som också råkar vara det dyraste på menyn.


Fiskardo:
Café Tselenti ligger mitt i smeten och har en stor, romantisk uteservering. Fräscha möbler i teak och vitt med saronger som dukar och ljuslyktor på borden. God men dyr fisk som personalen filear vid bordet.

Tassia ägs av kokboksförfattaren Tassia Dendrinou och är känd som den bästa restaurangen i Fiskardo, särskilt bland fiskälskare. Den ligger i södra änden av hamnpromenaden och är celebriteternas favoritställe.

Nattliv och nöjen

Lassi: Det kryllar av trendiga caféer längs Lithostroto och palmkantade Rizospaston samt på Vallianostorget i Argostoli. Särskilt populärt bland nattsuddarna är Bass Club med sin 70-, 80- och 90-talsmusik. Klubben har även ett café där man kan sitta och småprata över en drink. Känner du istället för att svänga loss till inhemsk musik ska du besöka Famous, ett grekiskt studenthäng beläget nära sjukhuset. Eller avnjut en stor stark till rockmusik på avslappnade Pub Old House nära torget.
I Lassi är So Simple stället där allt händer. Musiken är blandad och anpassad efter västerländsk smak. Här frotterar sig engelsmännen med varandra.

Stränder

Det finns ett par badvänliga bukter utanför Argostoli, men de vackraste stränderna i området ligger i Lassi. En kort promenad bland pinjeträden leder dig ner från vägen till två av Kefalonias tjusigaste stränder – Makris Gialos och Platis Gialos.

Palikihalvön, den minst exploaterade delen av Kefalonia, sticker ut som en liten svans från ön. Det karga, beiga landskapet med sitt vassa, vindpinade gräs skiljer sig rejält från den övriga floran.

Petani kan nästan tävla med undersköna Myrtos på Kefalonias nordostkust. Vägen ner till stranden är om något ännu slingrigare och de avskalade klipporna än mer respektingivande.

Åtta kilometer söder om Assos, nedanför byn Divarata, breder detta vackra vykort ut sig vars vita stenar och intensivt blå vatten nästan gör ont i ögonen. Var dock försiktig när du simmar, undervattensströmmarna är både starka och förrädiska.

Hela ostkusten är kantad av små badvänliga vikar, så det är bara att välja och vraka. En lång strand sträcker sig hela vägen från Samis hamn till byn Karavomylos, där en del består av sand och en del av småsten.

Av de många klapperstensstränderna mellan den lilla fiskebyn Agia Efemia i norr och Sami är Agia Paraskevi Beach den största. Populärast är Antisamos, också kallad Kapten Corellis strand, strax söder om Sami.

Sevärdheter

Arkeologiska museet. Ett litet museum mittemot teatern med endast två rum, men där du kan finna allt ifrån redskap från äldre stenålder till fynd från mykenska utgrävningar runt om på ön samt en delfinmosaik från 500-talet f Kr.

Corgialenios kulturhistoriska museum/bibliotek. Ett utmärkt etnografiskt museum där tyngdpunkten ligger på det joniska kulturarvet och Kefalonias samhällsstruktur.

Focas Cosmetatos Foundation. Ytterligare ett kulturhistoriskt museum inklämt i en liten villa bredvid torget. Det restaurerade familjehemmet är uppdelat i tre delar med museet på nedervåningen, arkivet i källaren och sekretariatet på övervåningen.

Divisione Acqui-museet. Ett litet rum tillägnat den italiensk-tyska ockupationen av Kefalonia under andra världskriget samt den tyska massakern av italienska Acqui-divisionen år 1943. Söder om huvudorten finns ett minnesmärke över de italienska soldaterna vid en avrättningsplats bredvid förfallna italienska baracker.

Nationalhistoriska museet. Utställning över Kefalonias och Itakas geologiska fenomen, dess flora och fauna, över nationalparken Aenos och det marina livet samt över relationen mellan människa, natur, historia och myt.

Agios Georgious slott. Slottet, som är från 1500-talet, hade tillsammans med den kringliggande bebyggelsen hela 15 000 invånare under Venedigs storhetstid. Slottet förstördes under jordbävningen men har nu restaurerats.

Katavothres – slukhålen. 2,5 km från Argostoli, vid Fanari och fyren Agios Theodori, finns så kallade katavothres, slukhål. Ett unikt geologiskt fenomen där havsvattnet sugs ner i klyftor mellan klipporna.

Säkerhet

Polis tel 26710-22200, ambulans tel 166, turistpolis tel 26710-22815

Läsning om Kefalonia