Santorini

Världsdel: Europa · Land: Grekland · Valuta: euro · Invånare: 13 600 · Lokal tid: 12:16 · Hemsida: http://www.santorinigrekland.se/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Om man kommer med båt till Santorini omsluts man av ön. De väldiga konturerna av den månskäreformade huvudön och den mindre grannön, Thirasia, reser sig som en hög vägg. I mitten av lagunen finns ett par svarta öar av förstenad lava som påminner om att Santorini var och är en vulkan.

Den enda exportvaran är lavasand, som används inom cementindustrin. Annat som framställs på ön är vin och tomater. De senaste årtiondena har turisttillströmningen fullkomligt exploderat, och numera är turism Santorinibornas huvudsakliga näring.

Man kan ta sig vart som helst och tillbaka på samma dag. Ön är ett perfekt resmål för dig som tycker om andra saker än att svettas på en sandstrand. Här finns kokande källor, raserade ruiner och vidunderliga vyer.

Santorini är en av Medelhavets vackraste platser, ön ligger som ett slags Grand Canyon vid havet. Naturen och slumpen har lekt fram ett hisnande sagolandskap i kaffesvart och vitt som saknar motstycke. Något sådant borde egentligen inte finnas. Santorini är ett av Greklands största turistmål och en given hamn för Medelhavets kryssningsfartyg.

Huvudbyn Fira är en av världens mest spektakulära byar: som en vit häftmassa hundra meter över havet klänger sig byn fast på klippkanten som vetter in mot lagunen.

Santorini är till formen som en rundfil. Tvärbrant i väster mot kratern och lätt sluttande i öster. Den är smal, bara ett par mil lång och med bördig vulkanjord. Uppe på den ibland blott kilometerbreda högplatån finns tillräckligt mycket platt mark för två städer, en handfull byar och ett förbluffande produktivt jordbruk.

Historia

Santorini sägs enligt legenden vara den mytomspunna ön Atlantis som sjönk i havet och försvann. 1500 före Kristus fick öns vulkan ett utbrott. 1956 var det en stor jordbävning. Naturen har gjort ön till en av Medelhavets vackraste platser med höga klippor i ett dramatiskt landskap.

Ta sig dit

Dagliga flyg går till Santorini via Aten. Goda båtförbindelser finns från Pireus, Thessaloniki och Kreta. Du kan även välja hydrofoil eller katamaran till Santorini. Charterflyg går direkt från Stockholm, Göteborg och Malmö flera gånger i veckan

Ta sig runt

Det finns ett väl utbyggt bussnät. Bussarna startar i närheten av torget i Firá och går till Périssa, Perivolos, Kamári, Monólithos, Akrotíri, Athiniós och till flygplatsen. Många hyr vespa för att åka runt på ön. Telefon till taxi är 228 60-225 55.

Boende

Det finns gott om hotell och entusiastisk hotellpersonal möter alla flyg och båtar. På www.grhotels.gr kan du söka efter lämpligt boende.

Stränder

Akrotiti, en röd strand en kvart från den begravda staden. Gruset blir snabbt hett att gå på.

Perissa, den finaste av Santorinis svarta vulkanstränder. Mycket välbesökt och vacker att titta på. Gott om billiga rum.

Perivolos och Agios Georgios, avslappnade stränder.

Monolithos strand, har färre besökare och ibland större vågor. Se upp för starka undervattensströmmar.

Vlihada, en trevlig strand som ligger på södra kusten.

Paradise, hyr en solstol, köp en glass i den husvagnsliknande serveringen, bada och slappa. Relativt barnvänligt men kanske inte så mycket kul att göra för barnen. Sanden blir het som sjutton.

Mat

Keftédes, köttbullar smaksatta med tomat och mynta.

Patatoú, ungsbakat potatismos mixat med ostrostade brödkanter och persilja, kryddat med muskot och peppar.

Fâva, en puré på gula Santorinilinser med kapris och olja.

Sevärdheter

Pyrgos, pittoresk bergsby som var öns huvudstad fram till år 1800. Vandra upp till ruinerna av ett venetianskt fort och fortsätt upp till berget Profitis Ilías med en storslagen utsikt.

Akrotiri, grekisk variant av Pompeji. Den forna minoiska staden låg gömd under ton av aska i 3500 år.

Megaron Gyzi, ett museum med fantastiska foton från tiden före och efter den stora jordbävningen 1956.

Ancient Thira, tempel, hus med mosaik, en teater och ett gymnasium. Ligger mycket vackert, 30 minuters promenad från Perissa.

Vandring från Imerovígli till Firá, tar två timmar längs en spektakulär led.

Oía, en liten sömnig by på dagarna, men på kvällen strömmar turister till för att se den bedårande solnedgången från någon av barerna som ligger strategiskt eller bara från en trappavsats. När solen gått ner myllrar alla människor tillbaka ut i gränderna där affärerna ligger tätt och håller höga priser. Samma sak med restaurangerna. Inte många bor här eftersom det är en bussfärd till närmaste strand, men ett besök en kväll är förtrollande.

Shopping

Vin. Druvor som växt på öns vulkaniska jord och vin från Santorini är känt över hela Grekland.

Keramik. Ett gammalt hantverk som fortfarande är mycket levande på ön.

Antikviteter. De bästa inköpsställena för bysantinska konstverk och nytillverkade ikoner är museer och kloster. Det krävs utförseltillstånd för alla föremål som är äldre än 1821.

Konst. Handgjorda föremål håller hög kvalitet. Många av öarnas museer har utmärkta små butiker.

Kläder och lädervaror. Sandaler, läderstövlar och fiskartröjor.

Mattor. Flokati är långhåriga grekiska mattor som är mycket populära. Betalning sker per kilo. Tagari är mattliknande axelremsväskor som åter blivit populära.

Smycken i guld och silver tillverkas efter en antik tradition. Stort urval finns i kryssningshamnen.

Säkerhet

Kriminaliteten är mycket låg på ön. Vid nöd ring 112.

Läsning om Santorini