Dubrovnik

Världsdel: Europa · Land: Kroatien · Valuta: kuna · Invånare: 43 770 · Lokal tid: 04:48 · Hemsida: http://www.tzdubrovnik.hr/eng/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Dubrovnik är utan tvekan en av världens vackraste städer. Vid det inbjudande Adriatiska havet ligger den medeltida stadskärnan Stari Grad (som är kroatiska för Gamla stan), som tagen ur en riddarfilm: bastanta stenmurar omsluter en plottrig stad av terrakottafärgade tegeltak, murgröneöverväxta väggar, kyrkkupoler och bilfria, vindlande kalkstensgränder. Här och var bryter enstaka, spretiga palmer av den nougatfärgade stadens varma arkitektur.

Den massiva Pileporten – som ursprungligen låstes varje kväll – är från 1537 och markerar Gamla stans början. Innanför Pileporten ligger en inre port från mitten på 1400-talet och det är här huvudgatan Stradun (som också kallas Placa) börjar. Stradun var från början en kanal som på 1100-talet fylldes igen och sedan belades med vita kalkstensplattor. Gatan delar Gamla stan i två ungefär lika stora delar och är än i dag stadens pulsåder. Här hittar du växlingskontor, klädbutiker och kaféer. Längs sidogränderna ligger flera restauranger och också det utmärkta krigsfotomuseet War Photo Limited.

Dubrovnik består av en nyare och en äldre del. Den äldre delen, Stari Grad, är inhyst bakom de medeltida stadsmurarna och vackrast, medan den nyare delen snarare är praktisk än charmig. Lyxiga Lapad, med flera hotell och villabebyggelse, fyller ut en pinjedoftande halvö mellan hav och Gruzbukten. I stadsdelen Gruz i väster finns stans hamn, busstation och den största färskvarumarknaden. Öster om gamla stan trycker Ploce mellan berg och hav och slår följe med hotell och klapperstensstränder i riktning mot Dubrovniks flygplats.

Historia

Dubrovniks historia börjar under 600-talet, då den romerska kuststaden Epidaurum blev attackerad av barbarer. Invånarna flydde till den säkraste platsen som de kunde finna - en liten klippig halvö, separerad från fastlandet av en liten kanal av havsvatten. Populationen började snart att växa. Bosättarna döpte sitt nya hem till Laus, det grekiska ordet för klippa. Bosättningen var belägen vid de södra murarna vid vad som i dag är Dubrovniks gamla stad, Stari Grad.

Murar byggdes för att skydda bosättningen mot angrepp. Enligt forskare hade bosättningen ansenliga skyddsmurar redan på 800-talet. Under det bysantinska imperiets skydd växte bosättningen, för att på 1100-talet smälta ihop med grannbosättningen. Den smala kanalen som separerare de två bosättningarna från varandra asfalterades över och blev till vad som i dag är den stora marmorgågatan Placa i gamla stan. I och med det var grunden för dagens Dubrovnik lagd.

Dubrovnik, som den nya staden kom att heta efter en sorts ek som växte i regionen, blev snart ett viktigt handelscentrum vid kusten. Flera olika kungar och regenter, bland annat italienare och österrikare, kom att styra staden under århundradena som följde. Under de jugoslaviska krigen under 1990-talet skadades staden svårt av granatbeskjutning, men har sedan dess varsamt byggts upp.

Ta sig dit

Det går reguljär- och charterflyg till Dubrovniks flygplats, som ligger 24 km sydöst om staden. Flygbussar går från flygplatsen till den stora busstationen, som ligger i den nya delen av Dubrovnik. 1,5 timme före varje avgång går det bussar till flygplatsen från busstationen.

Ta sig runt

Innanför Gamla stans murar är det bilfritt och du tar dig runt till fots. Ska du ta dig till hamnen och färjorna mot öarna, får du ta dig till stadsdelen Gruz i det nya Dubrovnik. Det är möjligt att gå mellan Dubrovniks gamla och nya del. Promenaden tar omkring 20 minuter. Enklast är att ta någon av de bussar som med jämna mellanrum kör mellan stadsdelarna. De avgår utanför Pileporten vid Gamla stan och från huvudbusstationen i Gruz. Ta buss 1a, 1b eller buss nr 6. Resan tar ca fem minuter.

Boende

Youth Hostel, V Sagrestana 3 (en sidogata till Ulica bana Jelacica), är ett välskött och trevligt vandrarhem, cirka 10 minuter från den stora busstationen. Rekommenderas för den som vill bo billigt – och för den som inte tackar nej till party. Prisläge: Billigt.
hfhs.hr

Anka Markunovic hyr ut fräscha rum med ypperligt läge i Gamla stan, ett stenkast från huvudgågatan Stradun på adressen Antuninska 10. Rummen har tillgång till ett litet gemensamt pentry. Den trevliga damen Anka Markunovic har även lägenheter och rum till uthyrning på andra platser i Dubrovnik. Du når henne bäst på markunovic@hotmail.com Prisläge: Billigt.

Hotel Petka, Obala Stjepana Radica 38, tel 020-41 05 00, ligger precis vid hamnen och är ett mellanklasshotell med 104 rum. Härifrån har du nära till färjor, resebyråer, biluthyrare och den stora busstationen, men i gengäld är det en bit till Gamla stan (drygt 3 kilometer). Prisläge: Mellan.
croatia-vacation.com

Villa San Apartments, Tiha 2. Strax utanför Pileporten, nära hållplatsen där lokalbussarna till Dubrovniks nya del avgår, ligger Villa San som hyr ut läckra och välskötta lägenheter. Från 30 upp till 80 kvadratmeter. Samtliga är utrustade med luftkonditionering, satellitteve och parkeringsplats. Prisläge: Mellan–Dyrt.
villa-san.com

Hotel Starigrad, Palmoticeva (en sidogata till Stradun). Ett av två hotell innanför murarna. Läget, stenhuscharmen och det faktum att hotellet bara har åtta rum gör Hotel Starigrad extremt fullbokat. Boka i mycket god tid om du vill bo här. Om du lyckas få ett rum kan du njuta av en härlig takterrass med utsikt över Gamla stan. Prisläge: Mellan–Dyrt.
hotelstarigrad.com

Hilton Imperial. Kroatiens första Hiltonhotell är gott nog för fem stjärnor. Dygnet-runtöppen inomhuspool, gym och restaurang med Medelhavsmeny tillhör faciliteterna. Hotellet ligger strax utanför Pileportarna. Prisläge: Dyrt.
hilton.co.uk

Restauranger

På sidogatorna till huvudgatan Stradun i Gamla stan finns mängder med kaféer, pizzerior, barer och restauranger.

Taj Mahal, Nikole Gucetica 2, Väderstrecket är rätt, ett kulinariskt äventyr i östlig riktning. Men maten här är faktiskt inte indisk utan bosnisk. Bra och prisvärd dessutom. Njut av stora, runda bröd fyllda med sallad, rödlök och cevapcici, bosniska vitlöksjärpar. På menyn hittar du också lamm på spett, smårätter, bosniskt kaffe (ungefär som turkiskt), baklava, ost och kryddstarka smårätter. Prisläge: Mellan.

Dubrovacki kantun, Boskoviceva 5, är en av gamla stans bästa och mest spännande restauranger, men ändå folkligt vänlig och prisvärd. Till kroatisk stämsång och ljudet från det minimala kökets fräsande pannor trollas det fram ljuvlig pasticada, röd räkrisotto, dalmatisk stek, egentillverkad karamellpudding och smutsiga makaroner, Dubrovacki sporki makaruli, ett Dubrovniskt recept från 1400-talet som bygger på kött, pasta, riven ost och pikant sås på kryddnejlika. Prisläge: Mellan.

Restaurant Orhan, Od Tabakarijeje 1, inte långt från Atlas Club Nautika nedan. Prisvärd och hyfsad restaurang med en utsikt över en miljö som tagen ur filmen Det stora blå: honungsfärgade klippor, grönt hav och blå himmel. Bakom allt ligger Dubrovniks stolta stadsmur. Romantiskt! Prisläge: Mellan.

Atlas Club Nautika, Brsalje 3. En av Dubrovniks bästa och exklusivaste restauranger. Havsutsikt, stärkta linnedukar och handpolerade glas, 50 meter från Pileporten. Satsa på skaldjur. Du kommer inte att bli besviken. Prisläge: Dyrt.
nautikarestaurants.com

Proto, Siroka 1, tel 020-32 32 34, är en elegant restaurang innanför stadsmurarna och Atlas Club Nautikas störste konkurrent om smaklökarna. Utsökt fisk, utsökta skaldjur. Prisläge: Dyrt.

Nattliv och nöjen

På sidogatorna till Stradun finns flera små barer, liksom vid torget Buniceva Poljana, som ligger bakom katedralen. Vill du vara uppe hela natten är det barerna och klubbarna utanför stadsmurarna som gäller.

Cocktailbar La Boheme, Dr Ante Starcevica 29 (inte långt från Hilton), är Dubrovniks i särklass mysigaste uteservering. I trädgården till Dubrovniks symfoniorkesters storslagna renässans hus ligger denna cocktailbar som för tankarna till slottsbröllop och andra pompösa festligheter. Slå dig ner på vita kuddar, beställ en espresso eller en cuba libre och njut av lugnet bara ett par stenkast från Gamla stans turisthorder.

Latino Club Fuego ligger strax utanför Pileporten, vid busstorget. Trots namnet är Latino Club Fuego en nattklubb med mestadels mainstreammusik. Stort dansgolv, uteplats på innergård och flera barer. Sent på kvällen under högsäsong är det alltid fullt ös här. Öppet till fyra torsdag–söndag.

Casablanca, Zamanjina 7, är kanske den av gamla stans barer som är mest inne just nu. Filmaffischer på väggarna, tuff musik och drinkar i en färgskala som går från Tomtebrus till Lappländsk juninatt.

Troubador, Buniceva poljana 2. Klassisk bar, en av kustens mest omtalade, som serverar vin och drinkar till gäster bekvämt tillbakalutade i korgfåtöljer, samtidigt som levande jazzmusik strömmar ut över kvarteret. Drivs av den lokala legenden Marco med ett förflutet i 60-talsgruppen Dubrovacki Troubadori. Ynnesten att sitta här kostar en slant; drinkar för 50–60 kuna, men som skylten säger: jazzen är hård!

Carpe Diem, Kneza Damjana Jude 4. Bar i gamla stan. Här inviger stans unga kvällarna eller avslutar den med en sen sängfösare eller cocktail till precis rätt toner. East-West dukar upp med bar, restaurang och disco på stranden vid Banje, precis öster om Dubrovniks gamla stad. Glassigt ställe som lockar alltifrån fotomodeller till trånsjuka britter på billig charter.

Hotel Belvedere, Sv Jakob Beach, bombades sönder och samman sensommaren 1991. Nu är mullret behagligare och mer lustfyllt. Ruinerna har förvandlats till Kroatiens kanske bästa dansklubb med djärv miljö och duktiga dj:s Dubrovniks ledande klubb, med inte bara musik utan också bad och sagolik utsikt över gamla stan. Ta buss 5 eller 8 hit från centrum.

Lazareti, Frana Supila 8, är en annan av stans bästa och mest populära nattklubbar. Just öster om gamla stan, på väg mot stranden Banje. Förflutet som gammalt krigssjukhus; bra att veta ifall natten börjar bli för het. Disco och bar. Dubrovniks symfoniorkester anordnar ofta konserter. Hör med turistinformationen eller håll utkik efter anslag på stan.

Sevärdheter

Pileporten är själva början på Stari Grad, Gamla stan. Pileporten, som vetter åt väster, är huvudporten som leder in till Gamla stan (den andra stora porten heter Ploce och vetter åt nordöst). Under tiden då Dubrovnik var republik låstes porten varje kväll och nycklarna överlämnades till prinsen. I dag består Pileporten av en välvd ingång i renässansstil från 1537, en kombinerad trä- och stenbro och en inre port i gotisk stil från 1460. Rikta blicken uppåt när du står vid den yttre porten så ser du Dubrovniks skyddshelgon, S:t Blasius. Statyn är från 1400-talet. Fortsätter du till den inre porten kan du beskåda en staty av samma helgon, men i en version från 1900-talet.

En vandring på Stari Grads storslagna stadsmurar är ett måste när du besöker Dubrovnik. Utsikten över terrakottafärgade tak, trånga gränder och blått Adriatisk hav är magnifik. Muren är cirka två kilometer lång och tar omkring 45 minuter till en timme att gå, fotopauser inräknade.

Stradun är Gamla stans huvudgågata. Gatan kallas även för Placa. Ursprungligen var Stradun en kanal som fylldes igen på 1100-talet. Gatan som då skapades kom att dela staden socialt: på inlandssidan bodde det vanliga folket och på andra sidan adeln. Straduns vita kalkstensbeläggning tror man är från mitten av 1400-talet. I dag är gatan fylld av butiker, kaféer och – under högsäsong – en tjock, jämn ström av rödbrända turister.

Onofrios stora fontän (Velika Onofrio Fontana) ligger vid det lilla torget innanför Pileportens inre port. Fontänen byggdes av den italienske arkitekten Onofrio de la Cava och var ursprungligen en del av stadens vattensystem. Vattnet kom från bergen ovanför staden och användes till bad och tvätt. Fontänen blev klar 1444. När pesten härjade var alla som besökte staden tvungna att tvätta sina händer i den.

Franciskanerklostret (Franjevacki Samostan). Snett mittemot Onofrios stora fontän ligger ett franciskanerkloster från 1300-talet som rymmer vad som sägs vara världens äldsta apotek. Apoteket grundades av munkarna 1317 och är fortfarande i bruk. Förutom apoteket finns här ett litet museum som har laboratorieföremål och medicinskt litteratur från apotekets tidiga dagar. Museet har även ett bibliotek med flera värdefulla böcker samt en samling religiösa konstverk.

Sponzapalatset (Palaca Sponza), som ligger i slutet på Stradun, är från 1500-talet och var en av de få byggnader som överlevde jordbävningen 1667. Palatset är en mix av arkitekturstilar: på nederbotten kan du se renässansens rundade valv och på andra våningen finns typiskt venetiansk-gotiska fönster. I Sponzapalatset finns också en sevärd minneshall tillägnad 1990-talets blodiga ockupation och beskjutning av Dubrovnik.

Dominikanklostret (Dominikanski Samostan), Sv Dominika 4. Nära Gamla stans näst största port, Ploca, ligger Dominikanklostret. Klostret byggdes samtidigt som stadsmuren på 1400-talet och rymmer ett museum med religiösa målningar och reliker från 1400- och 1500-talet. Några av de största konstnärerna som är representerade är 1400- och 1500-tals målarna Hamzic, Bozidarevic och Dobricevic.

Rektorspalatset (Knezev Dvor), Pred Dvorom 3, vid Loggiatorget/Luza. Bredvid S:t Blasiuskyrkan ligger Rektorspalatset som under flera århundraden var centrum för förvaltningen av republiken Ragusa (läs mer om Ragusa under rubriken Historia tidigare i det här kapitlet). I palatset, som byggdes på 1400-talet, bodde rektorn som styrde Ragusa. Byggnaden ritades av samma arkitekt som skapade Onofriosfontänerna, italienaren Onofrio de la Cava. Inuti Rektorspalatset ligger Dubrovnikmuseet med målningar, vapensköldar, porträtt, uniformer, mynt och möbler som beskriver stadens historia.

Katedralen (Katedrala). Vid Loggiatorget ligger Gamla stans katedral. War Photo Limited, Antuninska 6. Se tio krigsfotografers skildringar av det tioåriga inbördeskriget. Oerhört starka bilder visar krigets vansinne och människors förtvivlan, hat och rädsla. Många av bilderna och fotograferna är prisbelönta. Museet har även tillfälliga utställningar med fotografier från andra krig i världen.

Akvariet (Akvarij), Kneza Damjana Jude 2 (i S:t Johannes fästning). För barnen. Se rockor, ålar, sjöstjärnor, bläckfiskar, giftiga skorpionfiskar och söta sjöhästar (som är akvariets symbol för övrigt).

Sjöfartsmuseet (Pomorski Muzej), Kneza Damjana Jude 2. Under tiden då Dubrovnik var en republik (år 1358–1808. Läs mer under rubriken Historia) hade staden en av världens största handelsflottor. Lär dig mer om det och annan sjöfartshistoria på sjöfartsmuseet, som ligger inne i S:t Johannes fästning (en våning upp från akvariet). Modellskepp, målningar och utställningar illustrerar och förklarar.

Shopping

Diesel, Od puca 11. Ungdomligt mode för henne och honom. Liten butik med litet utbud.

Algoritum, Stradun 8. Stor sortering av engelskspråkiga romaner, utländska tidningar, guideböcker, playstationspel, kartor med mera.

Jewelry Gallery Dardin, Miha Pracata 8. Mer ett galleri än en butik. Spännande inredning av glas, kristall, sten och spotlights skapar en futuristisk känsla. Smyckena är handgjorda av kroatiska designers och upplagda på långa glasbord och i skålar med krossat glas.

Gamla stans marknad, Gundliceva, håller på att tappa i intensitet i takt med att turisterna tar över innerstan. Men grönsaker och frukt säljs fortfarande liksom torkade fikon och stans specialitet, ett slags torkade och tungt sockrade apelsinskivor.

Nya stans marknad i Gruz, ganska precis mitt emot färjeterminalen, är större och mer inriktad på vardag. Fiskmarkanden startar redan 06.00, den sista fruktförsäljaren brukar packa ihop strax efter sex på kvällen.

Franja Coffee & Teahouse, Od Puca 9, håller mer än vad namnet lovar. Här hittar du lokalt producerade godsaker, honung, likör, choklad, ost med mera.

Franciskanerklostrets apotek, Stradun 2. Inte bara ett av världens äldsta, ännu fungerade, apotek utan också stolta tillverkare av en mirakelkräm som sägs hjälpa mot alltifrån värk och stela leder till kvarskatt och trångsynthet. En sak till förresten, i gamla tider begravdes lokala biskopar och präster inne i apoteket, men Napoleon, som dök upp i Dubrovnik på 1800-talet, förfasades över traditionen och förbjöd förfarandet.

Kras, Zamanjina 2. Kroatiens mest berömda chokladtillverkare. Har försett landet med lyckliga kalorier sedan 1911. Chokladkakor, praliner, presentförpackningar.

Vinoteka Dubrovnik, Stradun. Om du tänkt smyga ner en riktigt fin flaska kroatiskt vin i resväskan eller kanske likör eller olivolja. Här hittar du sortimentet som går ett par steg längre än Konzum.

Säkerhet

Dubrovnik är generellt en säker stad, men fickstölder förekommer, precis som i alla större städer världen över. På en del platser i Kroatien finns det fortfarande minor kvar efter kriget på 1990-talet. I turistområdena, eller dess närhet, finns dock inga minor kvar. SOS: Polis har tel 92, ambulans tel 94, brandkår tel 93, sjöräddning 9155, highway assistance 987.

Läsning om Dubrovnik