Rovinj

Världsdel: Europa · Land: Kroatien · Valuta: kuna · Lokal tid: 11:38

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Rovinj är långt i från en stor stad med sina 15 000 invånare. Trots det har den en hel del att erbjuda i form av nöjen, kultur, matupplevelser, historia och stränder med vatten klart som kristall. Staden är mer än många andra ställen resultatet av sin historia. Den har under långa perioder styrts av Italien och Österrike, vilket märks både i arkitekturen och i maten.

Rovinj är känt för sina historiska svärdheter, som Santa Eufemiakyran och stadsmuseet där gammal konst och arkitektur stolt visas upp. Eller gamla stan där medeltida hus skjuter rakt upp ur havet.

Samtidigt har staden ett rikt modernt liv där nattklubbar och en ung befolkning tar plats. Det märks inte minst på Monvi, en enorm arena precis söder om stan där där lokala ungdomar och turister dansar sig svettiga till långt in på morgonen.

Historia

Rovinj var ursprungligen en ö där slaviska bosättare grundade staden på 500-talet. Blir en del av det venetianska riket under 1200-talet. Under 1700-talet växer ön ihop med fastlandet. Tiden fram till första världskriget var Rovinj, liksom resten av Istrien, en del av Österrike. 1918-1947 tog Italien över kommandot och efter andra världskriget blev staden en del av Jugoslavien.

Ta sig dit

Närmaste flygplatsen ligger i Pula, ca en timmes bussresa från Rovinj. Ving och Scandjet har direktflyg hit under sommaren. Biljettpris från 3 000 kronor. Bussarna mellan Pula och Rovinj går ungefär en gång i timmen och kostar 29 kuna för en vuxen.
Det går bra att åka buss eller båt till Rovinj från Italien. Priser och avgångstider finns på www.venezialines.com och www.veniceferry.com för båtar och på www.saf.ud.it för bussar.

Ta sig runt

Rovinj är tillräckligt litet för att du ska kunna gå överallt. Från de stora hotellkomplexen söder om stan är det en kvarts promenad in till gamla stan, samma gäller för campingen norr om stan. Omgivningarna kring Rovinj är perfekta att se från sadeln på en cykel. Uthyrarna är många och hyr ut både moutainbikes och vanliga cyklar för mellan 60 och 100 kuna. Biltrafiken är begränsad inne i stan, men strax utanför, vid kajen och den öppna marknaden finns avgiftsbelagda parkeringsplatser.

Den enda gången man egentligen behöver använda taxi är om man kommer med buss och ska bo på något av de större hotellen söder om stan. Från busstationen till Hotell Park kostar det runt 30 kuna.

Boende

De flesta hotellen i Rovinj ägs av företaget Maistra, som är en del av Adris group. Hotell Eden är redan i dag Rovinjs finaste (och dyraste) hotell med nyrenoverade rum, nära till stranden och en stor trädgård. Mer centralt ligger hotell Adriatic med bara 27 rum. Inne i stan finns också ett stort utbud av lägenheter och rum som hyrs ut av privatpersoner. Om du drömmer om att bo hos lokalbefolkningen ska du inte hoppas på för mycket, nära hälften av alla bostäder ägs som av utlänningar och de är ofta dem som hyr ut.

Restauranger

På gatan Carera, som leder från busstationen till gamla stan finns flera hål i väggen där man kan köpa pizzaslice för 10 kuna och hamburgare för 25. Annars är restaurangerna många och bra, speciellt om man undviker marinan och letar sig upp bland gränderna.

Giannino, A Ferri 38. En liten familjär restaurang där personalen äter tillsammans med gästerna. Den ligger i en liten gränd bakom restaurangen Calisona. Mycket fisk på menyn, men har även grillat kött, pasta med mera. Prisläge: Mellan

Veli Joze, Sv Krizia 1. En av alla restauranger vid hamnen. Roligt inredd med massor av souvenirer och småprylar både på väggar och på hyllor. Här kan man äta skaldjurslasagne och krabba med tryffel. Prisläge: Mellan

Puntalina, Sv Krizia 38. Härifrån har man en fin utsikt över Sveta Katarina och solnedgången. De har några små bord inomhus och tre terrasser ute, varav en är cocktailbar. Även här är det mest fisk på menyn och de har många lokalt producerade viner. Prova raviolin med tryffel och pannacottan till dessert. Prisläge: Dyrt

Nattliv och nöjen

I marinan finns flera uteställen där man kan se på solnedgången i sällskap med ett glas vin. Det sena nattlivet är koncentrerat till nöjesfabriken Monvi, som ligger en liten bit söder om stan, vid Hotell Eden. Den som här hemma föredrar att gå på kvarterskrogen ska leta sig in i gränden Joakima Rakovca. Den ligger bakom alla stora uteserveringarna vid hamnen och här finns flera små, mörka barer där man kan dricka öl och prata med lokalbefolkningen.

Valentino bar, Sv Krizia 28. En cocktailbar där kan man kan välja mellan att sitta i vita korgstolar eller på dynor rakt på klipporna nära vattnet. Fin utsikt.

Zanzibar, Obala Pina Budicina. Påminner lite om Havanna med sina mörka korgfåtöljer och vita dynor. Utsikt över ön Sveta Katarina och, tyvärr, Hotell Parks något brutala betongdesign. Väldigt stort utbud av drinkar.

Baccus, Carera 5.Vinbar där du kan gå på vinprovning för 35-55 kuna. Personalen är kunnig och berättar gärna om både vinerna och Rovinj. Här finns också ett stort utbud av viner att köpa med sig.

Stränder

Stränderna i Rovinj består av klippor eller grus. Inne i stan, precis nedanför Hotell Rovinj, finns trappor ner till klippor och platåer där man kan sola och bada. Vill man hellre ha en mer privat plätt att sola på ska man söka sig söder om stan, förbi Hotell Park och Hotell Eden. Där brer sig skogsområdet Punta Corrente ut sig, med gång- och cykelbanor, en lång grusstrand och flera små. Området sträcker sig flera kilometer och ju längre bort du tar dig desto större än chansen att hitta en strand du kan ha för sig själv.

Även öarna Sveta Katarina och Crveni Otok har längre grusstränder.

Nedanför Hotell Park finns en pool som är öppen för allmänheten under skolornas sommarlov.

Sevärdheter

Stadsmuseet, Tragesa Marsala Tita. Här kan man titta på arkeologiska fynd från romartiden på första planet. På andra och tredje planet finns ny och gammal konst skapad av konstnärer från Rovinj, övriga Kroatien och Italien.

The house of Batana, Obala / Riva P. Budicin2, På Rovinjs andra museum får man se hur det går till att bygga de plattbottnade båtar fiskarna i Rovinj använde förr. Informationstavlor varvas med filmsnuttar. På övervåningen finns fotografier på Batanabåtar och böcker man kan slå i.

Längst upp på kullen i gamla stan står Santa Eufemias kyrka. Den är byggd i barrockstil på 1700-talet. Längst upp på kyrktornet står en bronsstaty av Santa Eufemia och inne i kyrkan finns hennes sarkofag. Förr var sarkofagen öppen året runt så att man kunde se hennes kropp men efter skadegörelse öppnas den numer bara under Santa Eufemias dag den 16 september. Santa Eufemia var en kristen som torterades av romarna i Konstantinopel på 500-talet och under mirakulösa former tog sig hennes sarkofag till Rovinj, där hon nu ses som stadens skyddshelgon.

Hela gamla stan är värd att ta en sväng extra i men något man inte får missa är Grisia. Trots att det låter som Kanarieöarna på 80-talet är det långt därifrån. Grisia är huvudgatan i gamla stan och leder ända upp till kyrkan. Här ligger konstgalleri efter konstgalleri med all sorts hantverk, tavlor, keramik, smycken med mera. Mest liv får gatan den andra söndagen i augusti då vem som helst, proffs, amatörer, barn får vara med och hänga ut sina verk på husfasaderna längst gatan.

En och en halv mil norr om Rovinj ligger Limfjorden. Det är en lång, smal fjord som sticker rakt in i landet och kantas av tjocka skogar. I fjorden odlas musslor och ostron som serveras på de två (dyra) restaurangerna Viking och Fjord. Du kan ta dig hit med hyrbil, cykel eller med en av de många båtutflykter som avgår från Rovinjs hamn varje dag.

Shopping

I Kroatien överlag är det mesta billigare än i Sverige. Rovinj har dock en något högre prisläge än övriga Kroatien på grund av att befolkningen är landets tredje rikaste. Några exempel på saker att köpa hem är tryffel, olivolja, grappa, konst och självklart vin. Istien är känt för sitt vin och att producera vin är snarare en regel än undantag bland familjerna i Rovinj.

På den öppna marknaden vid Valdibora kan man köpa färskvaror och hantverk. Där finns även flera butiker där man kan köpa charkvaror och nybakat bröd och fikabröd.

Den bästa och mest varierade shoppingen får man annars på Carera.

Säkerhet

Rovinj är en mycket säker stad med få problem relaterade till brottslighet. Men om olyckan skulle vara framme är numret till polis 92, till ambulans 94 och till brandkåren 93.
Om man är i behov av akut läkarvård kan man ringa Ambulanta Rovinj på 052-81 30 04.

Läsning om Rovinj