Bergen

Bergen

Världsdel: Europa · Land: Norge · Valuta: Norsk krone · Invånare: 35 967 · Lokal tid: 01:47

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Vackra, mysiga, charmiga Bergen…Bergen må mycket väl vara en av världens vackraste städer. Bland sju kullar och lika många fjordar, med hundratals timmerhus, kullerstensgator och ett sprudlande kulturliv lockar Bergen på senare år fler turister än någonsin förr. Så pass många att det faktiskt blivit alldeles nödvändigt att boka boende i förväg, speciellt under sommaren när Bergen är som finast.

Det var på Bryggens hamn Hansan stationerade en av sina största utländska huvudkvarter, Bryggen som idag finns med på UNESCO:s världsarvslista, och det var i Troldhaugen söder om stan som kompositören Edvard Grieg vilade upp sig om somrarna. Och vem skulle inte bli inspirerad i närheten av medeltida byggnader, trånga gränder och Torgets vibrerande fiskmarknad?

Idag fortlever allt det och har samtidigt utökats med sushi- och tapasrestauranger, Bergens internationella kulturfestival och en rolig cafétradition. Lägg till vänliga människor med ett glatt klingande språk och resan är räddad. Fast glöm inte paraplyt, Bergen är nämligen ett av de blötaste ställena i landet med 275 regndagar om året. Å andra sidan är vintrarna milda, med bara en plusgrad som medeltemperatur i januari.

Historia

Enligt legenden grundades Bergen under Olav Kyrres regeringstid på 1000-talet, vilket gör det till en av Nordens äldsta stadsbildningar. På 1300-talet började Hansan dominera den redan kommersiella orten och gjorde Bryggen till en av dess viktigaste hamnar utomlands. På 1400-talet hade 70 procent av befolkningen dukat under i digerdöden, men på 1600-talet var Bergen åter igen en av de viktigaste sjöstäderna i Norden. På 1800-talet hade staden en ledande position inom norsk sjöfart och under industrialiseringen byggdes det mekaniska verkstäder och textilindustrier. Universitetet grundades 1948 och konserthuset Grieghallen trettio år senare.

Ta sig dit

SAS och Norwegian flyger direkt från Stockholm. Från Göteborg och Köpenhamn har flygbolagen turer med mellanlandning. Vill du resa med tåg eller buss (Swebus eller Säfflebussen) kan du göra det från Stockholm, Göteborg och Malmö till Oslo, sedan byta till Bergenbanan för att komma till Bergen. Det går även bussar Oslo-Bergen, billigast är Lavprisekspressen.

Bergen Airport ligger 19 km sydväst från Bergen, in till centrum kommer du med Flybussen. Den går varje kvart, tar 45 minuter och kostar 75 norska kronor.

Ta sig runt

Trevligast och enklast är att göra staden till fots. De flesta sevärdheter, fiskmarknaden och de livade studentkvarteren vre Ole Bulls plass når du utan problem på detta sätt. Buss- och tågstationen ligger på Strømgaten. Bussar inom de olika distrikten kostar 20Nkr, buss 100 är gratis mellan Bryggen och bussterminalen. Du kan även hyra cyklar från Sykkelbutikke, Kong Oscars gate 81, tel 55-36 18 80.

Bergenkortet inkluderar kostnadsfria resor med lokalbussen och linbanan Fløibanen, gratis eller rabatterade inträden på museer, gratis Bergenturer, samt billigare priser på sightseeingturer och konserter. Ett dygn: 170 Nkr, två dygn: 250Nkr.

Boende

Bergen Vandrerhjem YMCA, Nedre Korskirkealmenning 4, tel 55-60 60 55, www.bergenhostel.no. Centralt beläget vandrarhem med kök och en underbar takterrass. Barn under 14 betalar halva priset. Bokning nödvändig året runt. Prisläge: Billigt.

Marken Gjestehus, Kong Oscars gate 45, tel 55-31 44 04, www.marken-gjestehus.com. Enkla och ljusa välbevarade rum. Trevligt samlingsrum. Tvättmaskin finns. Prisläge: Billigt.

Skansen Pensjonat, Vetrlidsalmenning 29, tel 55-31 90 80, www.skansen-pensjonat.no. Familjedrivet charmigt sjurumspensionat med uttänkt design och trevliga ägare. Ljusa rum. Frukost inkluderad i priset, förutom för de största rummen. Prisläge: Mellan.

Clarion Hotel Admiral, C Sundtsgate 9, tel 55-23 64 00, www.admiral.no. Bästa utsikten i Bergen, om du frågar efter ett rum som vetter mot Bryggens hamn. Huserar cigarr- och cognacbar. Prisläge: Mellan.

Det Hanseatiske Hotel, Finnegårdsgaten 2, tel 55-30 48 00, www.dethanseatiskehotell.no. Beläget i två av Bryggens gamla timmerhus, med en underbar promenad dem emellan, och rum där modern exklusivitet mixats med antika badkar och detaljer från Hansatiderna. Prisläge: Dyrt.

Restauranger

Torget Fiskmarknad, www.torgetibergen.no. Ett stenkast från Bryggen hittar du fina fisken. Lax, kalamares, räkbaguetter, lokal Bergenkaviar och rökt valkött! Fråga efter take away, sätt dig på en bänk och njut. Prisläge: Billigt–Dyrt.

Pingvinen. Vaskerelven 14, tel 55-60 46 46. Informellt och småskalig norsk meny av älg, ren, lamm och lokal fiskfångst i trevlig atmosfär utan att budgeten krossas. På natten förvandlas restaurangen till bar med ung stämning och goda snacks att släcka fyllehunger med. Prisläge: Billigt.

Escalon, Vetrlidsalmenning 21, tel 55-32 90 99. Bästa tapasen i stan som påminner om den kvalitativa tapas du kan få i Spanien. Kunnig och uppmärksam personal. Prisläge: Billigt–Mellan.

Bocca, Övre Ole Bulls plass, tel 55-32 64 50. Trendigt brasserie för det trendiga Bergenfolket som gillar trendiga blandningen Medelhavet plus Norge. Prisläge: Billigt-Mellan.

Enhjørningen, Bryggen, tel 55-32 79 19. Populär fisk- och skaldjursrestaurang, känd för sina höga ambitioner och fulländat komponerade menyer, beläget i rustik Bryggenbyggnad. Prisläge: Mellan-Dyrt.

Nattliv och nöjen

Runt Bryggen händer det mesta och turister gillar oftast barerna vid hamnen. Studenter och lokalbefolkningen hänger däremot mestadels vid studentkvarteren söder om vre Ole Bulls plass. Fast sommartid kan det kännas lite tomt, eftersom universitetet stängt ner och studenterna dragit på semester.

Calibar, Vaskerlven 1, www.calibar.no. Populärt, chict och retro på samma gång, huserar stället café på övervåningen och svettiga 80-talsbeats för trettioplussare på nedervåningen. Åldergräns: 24. Stänger kl. 03:00 fredag-lördag.

Garage, Christies gate 14. Rockställe, med tillfälliga inslag av akustiskt och jazz, där både norska och internationella band haft roligt i källarlokalen. För en historielektion kring den lokala musikscenen: Fråga efter Dennis.

Rick's, Veiten 3. På gatunivå serverar Silver vin och kaffe, medan Rick's i källarvåningen är ett konsertställe kombinerat med klubb. Åldergräns: 24. Inträde: 90Nkr.

Legal, Nygårdsgaten & Christies gate. En av stans bästa studentbarer med skön bakgrundsmusik och en övervåning som manar till fortsättning av kvällen.

To Glass Vinbar, Vetrlidsalmenning 19. Hipp vinbar i närheten av linbanan som attraherar en mer sofistikerad publik.

Café Opera, Engen 18. Dagtid lockar stället kaffedrickande studenter och konstnärer, helgkvällar omvandlas det till ett danshak av klubbhits, jazz och elektroniskt.

Sevärdheter

Bryggen. Äldsta och angenämaste kvarteret i Bergen med kvarlämningar och träbyggnader från Hansaperioden. Fortfarande med en air av ett samhälle som lever i symbios med havet. Eller som någon sa: "Att tappa bort sig i Bryggen är ett av Bergens största nöjen".

Hansamuseet, Finnegårdgaten 1. En glimt av Hansaarbetarnas levnadsförhållanden, från lärlingarna som fick dela säng två och två, till den högste chefens lyxliv i form av sommargemak och privata likörförråd. Missa inte heller Shøtsuene på Övregaten 10, en rekonstruktion av de lokaler där Hansans affärsmän brukade mötas och dricka öl. Inträde för både Hansamuseet och Shøtsuene: 45Nkr.

Troldhaugen. Edvard Griegs och hustruns Nina Hagerups sommarresidens fram till kompositören avled 1907. Byggdes 1885 vid Nordåsvatnets kust och tjänar idag som utställningslokal, samt konserthus med plats för 200 personer. Konserter ges sommartid på onsdagar, lördagar och söndagar, billigare biljetter med Bergenkortet. Ta buss från antingen plattform 19 eller 21, åk till Hopsbroen och följ skyltarna till Troldhaugen.

Nordnes Sjøbad, Haugeveien. Varm utomhuspool på 27 C för den som inte vill simma i de kyliga fjordvattnen. Finns trampolin ut mot det öppna vattnet om 27 C kan kännas för varmt.

Fløibanen. Linbana 320 meter upp till Fløyens topp som bjuder på helt förföriska vyer över Bergen. Avgår varje kvart. Gå sedan tillbaka till hamnen. Vandringsleden finns på Gladeskartet, fråga efter kartan på turistkontoret.

Shopping

Kjöttbasarell, Torget & Kong Oscars gate. Matmarknad som är perfekt när det nalkas picknick eller hemresa. Här hittas delikatessostar, norska bakverket shillingsboller och andra gourmetvaror.

Husfliden, Vågsalmenningen 3. Typiska norska souvenirer, som träleksaker och traditionella dräkter.

Juhls Silver Gallery, Bryggen 39, juhls.bg@online.no. Exklusiva silversmycken designade av Regine Juhls, vars kollektion Thundra är omtalad.

Oleana, Strankaien 2A, www.oleana.no. Vackert, färgstarkt och inspirerat av traditionella dräkters tyger. Det är Oleanas melodi. Se hemsidan för ytterligare information.

Galleriet, Torgalmenningen 8. Shoppingcenter på fem våningar och varierande utbud klädesbutiker. Om du är intresserad av H&M och livsmedelaffärer, gå istället till Xhibition på Småstrandegaten 3.

Säkerhet

Bergen är en säker stad. Däremot är det ett faktum att det förekommer fickstölder på fiskmarknaden, så var uppmärksam. I nödfall, ring 112.

Läsning om Bergen