Trondheim

Världsdel: Europa · Land: Norge · Valuta: Norsk krone · Lokal tid: 10:07

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Mördare. Tjuvar. Kämpar. Blanda orden, rör om med två kraftiga horn och historien skriker "vikingar". Trondheim är en av de få platserna i världen som kan få vikingatiden att kännas levande.
I Trondheim kan du ställa dig på kvarlevorna av vikingarnas mest hjärtlösa förrädare. Mannen som gjorde slut på alla vikingar, inte genom att döda dem men genom att göra dem kristna. Den svekfulla vikingakungen Olav vilar under Nidarosdomen, Nordens näst största domkyrka.
Med den öppna Atlanten precis utanför badrumsfönstret, blev trondheimborna de första européerna på amerikansk mark. Och att vara först gav mersmak. Trondheim var den första norska huvudstaden. Trondheim var också den första staden i Europa med wifi överallt i stadskärnan.
Det är blandningen av vikingatidens ekon och blickandet framåt som gör Trondheim speciellt. Förundras över skeppsvraken från förr på sjöfartsmuseet. Ta en picknick på den kungliga ön Munkholmen med trondheimborna själva. Njut av en kaffedrink på hippa Solsiden, med laptopen uppkopplad i knäet och se den norska natten sänka sig över havskusten.

Historia

Intill den vilda Atlanten finns en skyddad liten vik. Den perfekta platsen att parkera sin båt på, tänkte kung Olov Tryggvarson. Vikingarna kallade staden Nidaros, men idag heter den Trondheim, som betyder "hem för gott liv". Många gamla byggnader, som domkyrkan, har kvar Nidaros som en del av sitt stolta namn.

Långt senare, när Oslo tagit över posten som huvudstad, dödades en annan kung Olov i Trondheim. Olov dog när han slogs mot vikingarnas hednareligion i kristendomens namn. Men kristendomen segrade. Därför blev Olov hyllad som Sankt Olov och en domkyrka byggdes över hans kropp. Länge var Trondheim ett mål för kristna pilgrimer.

Under andra världskriget upprepade historien sig. Ännu en gång var det någon som tyckte att Trondheim var den perfekt platsen att parkera sin båt på. Den tyska marinkåren trängde in i Trondheim för att komma åt norra Norge. Men staden klarade sig genom andra världskriget utan större skador.

Ta sig dit

SAS flyger direkt till Trondheim från Stockholm, Köpenhamn och alla större norska städer.

Norwegian flyger till Trondheim från Stockholm och Köpenhamn, med mellanlandning i Oslo.

Flygplatsen ligger tre mil österut, i Vaernes. Flygbussen till Trondheims centrum går en gång i kvarten, tar 40 minuter och kostar 80 kronor. Varannan timme går tåg mellan flygplatsen och Trondheims centralstation. Tåget tar en halvtimme och kostar 68 kronor.

För den som hellre tar tåget har SJ en sju timmars direktlinje från Stockholm till Oslo. Därifrån går ett norskt tåg till Trondheim. Också det tar sju timmar.

Ta sig runt

Det smidigaste och smartaste sättet att ta sig runt i Trondheim är att låta fötterna göra jobbet. Att korsa stadens kärna till fots tar tio minuter.

Några av sevärdheterna ligger en bit utanför stadskärnan. För att ta sig till dem är buss och spårvagn bra alternativ. Team Trafikk (www.team-trafikk.no) sköter både bussarna och spårvagnen. En enkel biljett kostar 22 norska kronor och ett dagskort kostar 55 norska kronor.

För den med ett äventyrligt sinne, som vill utforska Trondheim med vinden i ansiktet, finns möjligheten att hyra en mountainbike. Ila Sykkelsenter ligger centralt på Steinberget 1, och för ungefär 170 norska kronor blir en cool bergscykel din för en dag.

Boende

Trondheim Interrail Center, Elgesetergate 1, tel 73-89 95 38, www.tirc.no. Livligt vandrarhem som drivs av studentsamfundet. Gratis internet, ofta live-musik och den som bor här får vara så högljudd den vill. Prisläge: Billigt.

Chesterfield Hotel: Sondre gate 26, tel 73-50 37 50, www.bestwestern.no. Litet och mysigt hotell. Rymliga rum med öppen utsikt över staden. Prisläge: Mellan.

Thon Hotel Trondheim, Kongens gate 15, tel 73-88 47 88, www.thonhotels.com. Enkla, moderna rum mitt i stadskärnan. Prisläge: Mellan.

Brittania Hotel, Dronningens gate 5, tel 73-99 10 00, www.brittania.no. Vackert gammalt hotell i centrala Trondheim med egyptiska väggmålningar och fontäner. Prisläge: Dyrt.

Clarion Collection Hotel Grand Olav, Kjopmannsgaten 48, tel 73-80 80 80, www.choice.no. Lyxigt boende där varje rum har sin egen unika design. Prisläge: Dyrt.

Restauranger

Erichsen, Nordre gate 7. Sallader och fyllda baguetter i trevlig miljö. Prisläge: Billigt.

Bakklandet Skydsstation, Ovre Bakklandet 33, tel 73-92 10 44. Vänlig restaurang som serverar klassiska rätter med smak av hemlagat. Specialitén är den norska rätten bacalao, torkad salt fisk. Prissläge: Mellan.

Frati, Munkegata 25, tel 73-87 40 70. Familjedriven italiensk restaurang som är omtyckt av trondheimborna. Rejäla portioner. Prisläge: Mellan.

Chablis Ovre, Bakklandet 66, tel 73-87 42 50. Norsk mat med en fläkt från Medelhavet. Soliga dagar serveras gästerna på en terrass med utsikt över floden. Prisläge: Dyrt.

Havsfruen Fiskerestaurant, Kjopmannsgata 7, tel 73-87 40 70. Exklusiv restaurang intill katedralen. Erbjuder rätter av allt från havsriket. Prisläge: Dyrt.

Nattliv och nöjen

Trondheim är en studentstad, och studenterna här har väl godkänt i att blåsa liv i den norska natten. Försök att komma över ett exemplar av gratistidningen Plan B. Den listar färska fester och nöjen.

Trondheims Microbryggeri, Prinsens gate 39. Här brygger man sitt eget öl. Avslappnad pub som passar för lugna samtal med goda vänner.

Studentersamfundet, Elgesetergate 1, tel 73-89 95 38. Nöjescentrum med tio barer, biograf och en scen för live-framträdanden. Ett myller av unga vackra människor, mest studenter och resenärer.

Den gode Nabo, Ovre Bakklandet. Spännande grottlikande bar som ofta blir nominerad till Norges bästa pub. Utsikt över floden.

Tiger Tiger, Fjordgata 56-58, tel 73-53 16 06. Gulligt Disney-inspirerat disko med inredning från Sydafrika, Indien och Polynesien. Berömda DJ:s lockar folket hit.

Frakken, Dronningens gate 12, tel 73-52 24 42. Pianobar och nattklubb med live-musik varje kväll.

Sevärdheter

Turistinformationen hittar du mitt på Torvet.

Nidaros Domkirke. Om du går in i kyrkan trampar du på den siste vikingakungens grav. Det är gratis att traska runt i kyrkan på egen hand, men för en liten avgift får du en guidad tur på en kvart alternativt 45 minuter. På sommaren är kyrkotornet öppet för besökare. Klättra upp för alla trapporna för att se Trondheim som fåglarna ser det.

Nationella militärmuséet hittar du i samma trädgård som domkyrkan. Inträdet är gratis. Här väntar flera hundra år gamla svärd och kanoner. På övervåningen finns avdelningen Hjemmesfront, som detaljerat visar hur tyskarna under andra världskriget trängde in i Trondheim.

Trondheims Sjofartsmuseum, Fjordgata 6a, tel 73-52 89 75. Delar av vrak från riktigt gamla skepp, navigeringsverktyg och målningar som berättar om livet på havet finner du här.

Munkholmen. Trondheims egna lilla ö har använts till allt från fort till kunglig nöjesmark. Idag används den bara till picknick. Gör som trondheimborna, fyll en korg med fika och filt och ta färjan över. Färjorna går varje timme och kostar en femtiolapp.

Kristiansten Festning. Fästningen byggdes för trehundra år sedan. Men när nazisterna kom hit under andra världskriget tyckte de att fästningen var en lämplig plats att avrätta medlemmar av motståndsrörelsen på. Kom hit för att visa din respekt för de avrättade. Men glöm inte att också njuta av Trondheim sett från ovan.

Shopping

Det trendigaste kvarteret i Trondheim just nu är Solsiden. I Solsiden trängs de hippaste butikerna med caféerna som har mest attityd.

Östra Trondheim är äldre och erfarnare. Ta dig till området runt den Gamle Bybro för elegantare och mer sofistikerade butiker.

En shoppare i Trondheim bör alltid ha Torvet, stadens öppna torg, som utgångspunkt. Härifrån kan du traska ner för de två huvudgatorna i centrum, Kongens gata och Munkegata.

Säkerhet

I nödfall ringer du 112 precis som i Sverige.

Numret till polisen är 02 800. Du kan också få kontakt med den norska polisen genom deras hemsida www.politi.no.

Läsning om Trondheim

Det finns tyvärr inga artiklar