• Lokal tid 02:55
  • Huvudstad Wien
  • Valuta 1 euro = 100 cent (EUR)
  • Invånare 8.2 miljoner

Information

För de flesta är Österrike inte ett land utan "Alperna med tillhörande skidorter". Merparten av turisterna tar sig direkt från flygplatsen, eller bussen, till skidbacken. Men Österrike består av mer än skidåkning och fantastiska bergslandskap. Här ligger kulturstäder som Wien och Salzburg, kända för sin historiska arkitektur, kafékultur och berömdheter som psykoanalytikerns fader Freud och konstnären Klimt. I Österrike finns också väl bevarade medeltida städer och kloster, liksom vackra fält och skogar längs med Mellaneuropas pulsåder, floden Donau. Så nog bjuder Österrike på mer än pister och after ski.

Österrike är ett land som ruvar på ett storslaget förflutet. De habsburgska kejsarna tronade sedan 1400-talet över det tysk-romerska riket. Habsburgska riket (Österrike-Ungern) rasade samman först i och med första världskriget. Ungern, Tjeckien, Slovakien och delar av Jugoslavien och Polen ingick alla i denna forna supermakt. Det moderna Österrike formades efter andra världskriget, då Hitlers annektering följdes av de allierade truppernas ockupation.

Samtidigt som Österrike är ett av världens modernaste länder lever mycket av det traditionella kvar. Man är väldigt förtjust i "gemütlichkeit", en term som rymmer begrepp som gästfrihet och gemyt. Både vad gäller mat, arkitektur, musik och klädsel håller man stolt fram det egna. Österrikarna är - på gott och ont - väldigt hemkära.

Städer/områden:

Webbfrågan

  • Vad är det värsta som kan hända på resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.