Zürich

Världsdel: Europa · Land: Schweiz · Valuta: schweizisk franc · Lokal tid: 01:54

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Zürich är inte bara ett skattelättnadernas paradis. Zürich är också rent. Så pass rent att schweiziska myndigheter offentliggjort att det rinnande vattnet i kristallklara Zürichsjön, avvattnat av alpfloden Limmat, är drickbart. Zürich är också lika med industrikvarteren väster om Limmerplatz, världens fjärde största finans- och handelscentra och den vackra medeltida stadskärnan.
Men på sistone har förbundsrepubliken Schweiz största stad dessutom blommat upp och blivit en plats med internationell storstadsprägel. Vill du beställa kebab? Javisst! Sippa en drink efter midnatt? Inga problem! Under den slicka ytan hittas numera de hippare kvarteren i stadens västra delar, med konst, populärkultur och nattliv att räkna med. I augusti varje år är det dessutom dags för Street Parade, en tre dagar lång technofestival med hedonistisk touch.
Öster om Gamla stan finns bohemiska Niederdorf belamrat av mysiga caféer, barer och ett myllrande stadsliv. Glöm inte heller att botanisera i konstgalleriet Kunsthaus. Promenera till den viktiga medeltida kyrkan Grossmünster för en titt på dess tvillingtorn och helt andetagande exteriör. Blir du hungrig? Boka bord på den kolossalt populära restaurangen Blinde Kuh, där du spisar i nästintill hundraprocentigt mörker och serveras av blind personal.

Historia

Enligt legenden kom Zürich till under romarnas tid. På 1200- och 1300-talet började staden bli riktigt välmående, mestadels tack vare textilindustrierna. På 1500-talet bidrog humanisten Huldrych Zwingli, initiativtagare till reformationen i Schweiz, till att Zürich förvandlades från att vara ett ganska sömnigt område till att dra till sig en hord av teologistudenter, intellektuella och nytänkare. I slutet på 1800-talet började staden inta positionen som landets viktigaste ekonomiska centra, tack vare kanslern Alfred Escher som såg till att turism, näringsliv och industrier gick på högvarv. Strikt neutralitet under första och andra världskriget lockade inte bara dissidenter och dadaister, utan etablerade sedermera Zürich som en av världens ledande finansiella medelpunkter.

Ta sig dit

SAS och Swiss Airlines flyger direkt från Stockholm-Arlanda och Göteborg. Även LOT har direktflyg från Arlanda. KLM flyger från Stockholm/Göteborg/Linköping med stopp i Amsterdam, Finnair åker från Arlanda med mellanlandning i Helsingfors. Ett annat alternativ är att flyga med Ryanair från Stockholm-Skavsta till Basel och därifrån hoppa på tåget (www.rail.ch) till Zürich, färden tar cirka en timme. Tåget från Stockholms centralstation till Zürich HB tar från 22 timmar upp till lite mer än ett dygn. Tåg finns även från Göteborg och Malmö.

Flygplatsen ligger 11 kilometer nordväst om stadskärnan. Tåg därifrån in till centralstationen Zürich HB går sex gånger i timmen och tar tio minuter. Biljett finns att köpa i någon av automaterna i flygplatsens ankomsthall.

Ta sig runt

Ett tips är att köpa det förmånliga ZürichCARD (24 timmar = 15 franc, 72 timmar = 30 franc). Det inkluderar all transport - även till och från flygplatsen - med tåg, spårvagn, buss och båt, men ger också gratis inträde till fyrtio museer, rabatterade priser på olika turer och biluthyrning, samt en gratis drink till middagen på tjugo restauranger. För att bara nämna några saker. Att göra staden till fots är annars ett utmärkt alternativ. Det finns även möjlighet att hyra cykel, vilket är kostnadsfritt. För info se www.zuerirollt.ch.

Boende

Otter, Oberdordstrasse 7, tel 044-251 22 07, www.hotelotter.ch. Färgglada rum med sköna sängar, avslappnad och trivsam atmosfär. Tre rum per våning, gäster delar dusch och toalett. Prisläge: Billigt

Etap, Technoparkstrasse 2, tel 044-276 20 20, www.etaphotel.com. Rena, funktionella och prisvärda rum i det gamla industriområdet, i närheten av Schiffbau. Prisläge: Billigt

Lady's first, Mainaustrasse 24, tel 044-389 80 10, www.ladysfirst.ch. Designhotell med luftiga rum och sinne för detaljer. Solarium, spa, bastu och massage finns för den som är sugen. Prisläge: Mellan

Widder, Rennweg 7, tel 044-224 25 26, www.widderhotel.ch. Elegant och exklusivt hotell, med uttänkt design och arkitektur. Lobbyn designad i granit, stål och trä, i baren finns flera hundra sorters whisky. Prisläge: Dyrt

Restauranger

Adlers Swiss Chuchi, Rosengasse 10, tel 044-266 96 96, www.hotel-adler.ch. Ljus och modern restaurang med prisvärd fondue och billiga luncher med ost som huvudingrediens. Prisläge: Billigt

Blinde Kuh, Mühlebachstrasse 148, tel 044-421 50 50, www.blindekuh.ch. Du blir ledd till bordet, äter i mörker och serveras av blind personal. Menyn består av en tre rätter - kött, fisk, vegetariskt - och byts ut vecka för vecka. Omåttligt populär, bord måste bokas veckor i förväg. Prisläge: Billigt

El Parador, Luisenstrasse 43, tel 043-366 88 85, www.elparador.ch. Spanjor med sparsam meny, fantastisk paella och uppenbar kärleksmagi i matlagningsprocessen. Stängt på söndagar. Prisläge: Mellan

Hummerbar, hotell St Gotthard, Bahnhofstrasse 87, tel 044-227 77 00, www.hotelstgotthard.ch. Serverar hummer, ostron, persisk kaviar och andra havsspecialiteter i en interiör av tidigt 1900-tal. Prisläge: Dyrt

Nattliv och nöjen

I staden frodas just nu en levande klubbkultur, speciellt i Niederdorf och västra Zürich. I industrikvarteren nordväst om Langstrasse finns mobila svartklubbar som du hittar genom att hålla utkik efter flyers längs med gatan. Här finns även en gedigen livescen koncentrerad på jazz och rock. Föredrar du klassiskt, opera och balett, så har du också kommit rätt. Det är bara att välja och vraka.

Kaufleuten, Pelikanstrasse 18. Houseklubb som drar till sig klubbkids, designer, musiker och annat trendigt utefolk. Wall Street Journal har rankat stället som ett av världens bästa partyhak. Vägg i vägg finns baren med samma namn. Ägna ett par extra minuter framför spegeln innan du går dit.

Oepfelchammer, Rindermarkt 12. Bar med krackelerande trädetaljer inhyst i en 200 år gammal byggnad. Ölen i det lilla övre rummet lockar mängder av Zürichinvånare och det är ofta trångt. Stängt söndag-måndag.

Rohstofflager, i korsningen Duttweilerstrasse/Pfingstweidstrasse. Här finns en salig blandning av olika liveband och dj:s som spelar. Kolla www.rohstofflager.ch för vad som gäller just när du är där.

Moods, Hardstrasse, i närheten av Schiffbau. Stans bästa jazzklubb med internationella artister och en restaurang precis bredvid.

Tonhalle, Claridenstrasse 7. Konserthall med ett imponerande program klassiska konserter utförda av schweizisk orkester eller inbjuden ensemble.

Sevärdheter

Kunsthaus, vid torget Heimplatz (eller "Pfauen"). Schweiz bästa konstgalleri med både en permanent utställning och flera mobila. Här njuter du av Rembrandt, Matisse, Warhol, Picasso och Monet. Men här finns också den största samlingen av Munchs verk utanför Skandinavien. Inträde 10 franc, gratis på onsdagar.

Grossmünster. Zürichs viktigaste och maffigaste kyrka med anor från 800-talet lämnar ingen oberörd. Byggnaden, som överlevt eldsvådor, restaurationer och uppviglaren Huldrych Zwinglis mässor, bjuder på en hisnande utsikt över Zürich. Håll hårt i kameran och gå upp för de 187 trappstegen tills du når det södra tvillingtornets topp. Inträde 2 franc.

Café Schober, Napfgasse 4. Gammaldags te- och konfektyrcafé med en uppsjö av mjöliga småkakor och andra sötsaker. Prova den oförglömliga varma chokladen (med grädde) som sätter alla sinnen ur balans.

Båttur. En av de bättre korta båtfärderna är längs med Limmat-Schiff. Du hoppar på vid Landesmuseum och under en timme får du en målande tripp upp för Limmat, genom Zürichs stadskärna, och så tillbaka igen. Tillgängligt april-oktober, pris 3.80 franc.

Paradeplatz. Spårvagnstätt torg som skriker pengar och bjuder på den bästa utkiksplatsen. Vad du ska titta på? Människorna såklart. Ingen annanstans hittar du så många försäkringsbolag, banker och märkesbutiker på en sådan liten yta. Köp en glass och skåda hopkoket av invånare.

Shopping

Bahnhofstrasse. Ett av de mest inflytelserika shoppingstråken i Europa. Butiker med Louis Vuitton-väskor, armbandsur för 30 000 franc och svindyra juveler finns längs med hela gatan.

Kreis 4. Zürichs gamla arbetarkvarter är numera snyggt restaurerade. Men här hittar du ändå en uppsjö av antikvariat, secondhand-skivbutiker och andra affärer fulla med onödiga och alldeles nödvändiga prylar.

Bürkiplatz i Gamla stan. Lördagsloppis mellan maj och oktober.

Konditori Teuscher, chokladälskarens våta dröm där du bland annat kan köpa champagnetryfflar i massor. Finns till exempel på Felix Café am Bellevue, på Bellevue platz 5.

Schipfe. Ett av Gamla stans äldsta områden där du hittar små designbutiker med allehanda handgjorda varor och konsthantverk.

Säkerhet

Relativt låg kriminalitet, håll koll på fickor och handväska i folksamlingar. Det är säkert att gå ut på natten. Ha alltid med dig passet, då schweizisk polis har rätt att fråga efter dina identitetshandlingar. Tel polis 117, brandkår 118, ambulans 144.

Läsning om Zürich