Costa del sol

Världsdel: Europa · Land: Spanien · Valuta: Euro · Invånare: 575 000 · Lokal tid: 10:52

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Ett halvt sekel har gått sedan Costa del Sol öppnade portarna till massturismen. Fiskebyarna är nu hotellstäder och åkrarna har blivit golfbanor. Det är den vanliga bilden av solkusten. Men Costa del Sol är mer än badorter. Málaga har storstadens fart och fläkt, Marbella ger dig nöjesmetropolens diskopuls och bergen bjuder på naturens lugn.

Brittiska pubar, svenska mäklare och moriska trädgårdar vittnar om hur Costa del Sol genom historien lockat pengahungriga och soltörstande människor från hela världen. Trots Costa del Sols mångsidighet är en sak samma vart man än reser på kusten – den ständigt skinande solen.

Det är både lätt och billigt att ta sig med flyg till Malaga som är Costa del Sols största stad. Kusten erbjuder bra stränder och en solgaranti på molnfritt nio av tio dagar. På de gamla klassiska charterorterna som Marbella, Fuengirola och Torremolinos samsas skandinaver, tyskar och britter på strandpromenaderna, lägenhetshotellen, tapasbarerna och i de stora områdena med andelslägenheter. Här finns många bra restauranger, fartfyllt nöjesliv och ett stort utbud av hotell och affärer.

Vill du se mer av det genuina Andalusien, regionen som Costa del Sol tillhör, ska du bege dig upp i bergen. Strax ovanför Marbella ligger Ronda, tjuren Ferdinands hemstad, belägen på varsin sida om en djup ravin. Här är klimatet svalare, gatorna slingrigare och luften klarare. Hyr en bil och åk runt i bergen. Besök "Los pueblos blancos", ett område med små vita byar modigt balanserande på bergssidor och med utsikt över dalar med getter och gröna ängar, som gjorda för picknick med rödvin och baguette med skivad chorizo.

Från Costa del Sol tar du dig också lätt till Granada, som var ett av islams sista fästen i Spanien. Alhambra, området med det kungliga slottet, bjuder på flera praktexempel på fin arabisk arkitektur och konst.

Costa del Sol har skapligt klimat på vintern, och är därför inget renodlat sommarresmål. Även om havet är i svalaste laget i januari, är dagarna varma nog för behagliga utekaféupplevelser och promenader i solen.

Historia

800 000 f Kr finns de första indikationerna på mänsklig bosättning på den iberiska halvön. Feniciska handelsmän bosätter sig i Cadiz 1100 före Kristus. Romarna ockuperar Iberia. Julius Caesar är härskare över Andalusien 61-60 före Kristus. En berbisk kommendant landar på Gibraltar och en islamisk erövring av den iberiska halvön börjar år 711. Kristna arméer bekämpar morerna 1212 och detta blir slutet för den moriska närvaron i Spanien. Alhambra börjar byggas 1238. Columbus anländer till Spanien 1485. De sista morerna övertalas att konvertera till kristendomen 1502. Tjurfäktningsarenan i Ronda invigs 1785. Napoleon ersätter spanska kungen med sin bror Joseph Bonaparte. En jordbävning förstör tusentals hem i Granada och Málaga 1885. Det spanska inbördeskriget börjar med Franco som ledare 1936. Franco dör 1975 och Spanien blir en konstitutionell monarki. De första fria valen i Spanien äger rum 1977. Andalusien blir en autonom region 1982.

Ta sig dit

Det går flera lågprisflyg direkt till Malaga. Flygplatsen ligger 10 kilometer väster om centrum. Bussar går från flygplatsen in till staden var 30:e minut. Tågstationen ligger fem minuter från flygplatsen och tåg går var 30:e minut.

Ta sig runt

En bekväm tåglinje länkar Malaga med städerna längs Costa del Sol (ändstation Fuengirola). Det går även gott om bussar mellan kuststäderna. Men bästa alternativet är hyrbil.

Boende

Så bokar du hotell: Spanska turistbyrån (spanska ambassadens informationsavdelning) i Stockholm har broschyrer från hela Spanien med förteckningar på hotell, tel 020 - 160 57 59. Bra hemsidor finns på tourspain.es och webmalaga.com.

Sevärdheter

Ronda, en klassisk utflykt till en vacker historisk by som ligger i bergen. Ronda sägs vara tjurfäktningens hemort.

Gibraltar, ett historiskt intressant frihandelsområde. Tillhör Storbritannien, ta med passet. Varning för extremt långa bilköer till gränskontrollen under högsäsong. Åk upp på den jättelika klippan och titta på berberapor, de kommer närmare än på safari, håll fönstrena stängda.

Granada, den sista moriska staden i Spanien med kända platser som de gamla kvarteren och Alhambra.

Axarquia, ett område med de vita byarna som är typiska för Andalusien. Vackra vita hus och bergsvyer.

Antequera, en förhistorisk stad 45 kilometer norr om Malaga som alltid har varit ett religiöst centrum med många kloster och kyrkor.

Mijas. Liten by uppe i bergen, knappt en mil norr om Fuengirola. Åk hit på eftermiddagen när turistbussarna åkt till hotellen nere vid havet. Strosa, ät, köp buktens billigaste vykort och se det storslagna blå Medelhavet långt där nedanför. Här ligger också en tjurfäktningsarena som kan få den mest inbitna tjurfäktningsmotståndaren att känna sig romantisk.

Cuevas de Nerja. Nerjas grottor. Som en jättelik katedral eller som en ännu inte filmad scen ur Sagan om ringen. Grottmålningar har hittats som förmodligen är över 20 000 år gamla. Världens längsta stalaktit, 63 meter, finns i en av grottorna, som en gigantisk seg pelare som stelnat i en rörelse. I grottan utspelas då och då konserter, från rock till flamenco.

Shopping

Keramik. Mycket attraktivt hantverk i alla möjliga färger, former och design. Instrument. Gitarrer och kastanjetter från Andalusien finns till bra priser. Läder. Köp direkt från fabrikerna i Ubrique, Teba och Campillos. Designkläder. Många exklusiva butiker finns i Puerto Banús och Marbella. Korgarbeten gjorda på olika grässorter finns i alla storlekar och former som lampskärmar, bordsunderlägg, ramar och väggmålningar.

Säkerhet

Costa del Sol är generellt ett säkert område men var försiktig med dina värdesaker när du badar, på hotellrum och i bilen. Polis, ambulans och brandkår har tel 112.

Läsning om Costa del sol