La Gomera

Världsdel: Europa · Land: Spanien · Valuta: Euro · Invånare: 22 622 · Lokal tid: 01:04 · Hemsida: http://www.lagomera.travel/en/default.aspx

Kontinent
Land
Städer & områden
 

De sju öar strax utanför Nordafrikas kust som tillsammans utgör Kanarieöarna har var och en sin egen karaktär och sitt eget landskap. Fuerteventura med sina långa flacka stränder, Lanzarote med ett mystiskt månlandskap bildat av vulkaner, djupgröna La Gomera och dess trolska skogar, Gran Canaria som har allt detta samtidigt, Teneriffa med en snötäckt bergstopp och dessutom de västliga och minsta öarna El Hierro och La Palma.


La Gomera, "La Isla Redonda," den runda ön, är den näst minsta av de sju bebodda Kanarieöarna. La Gomera är en vulkanö (senaste utbrottet var för 2 miljoner år sedan), delvis kamouflerad under lummiga skogsområden.


Ön är mest känd för sin stora nationalpark "Garajonay" som är ett skyddat naturområde, numera med på Unescos världsarvslista. Detta är ön där människorna är väldigt bra på att vissla och kanske den enda plats i världen där vissling är ett obligatoriskt ämne i grundskolan.

Historia

Kanarieöarna dyker upp på en karta för första gången 1367. Öarna blir ständigt attackerade av portugiser och spanjorer 1475-1483. Portugiserna startade sockerplantage på 1500- och 1600-talen. 1852 deklareras öarna som en frihandelszon och de första turisterna anländer. Britterna sätter upp konsulat på ön 1856. Spanska inbördeskriget börjar 1936. Sedan 1983 är Kanarieöarna en del av Spanien men med en autonom regering. La Gomera har på grund av sin näringsfattiga jord och sina branta bergsryggar alltid varit ett svårbrukat landskap. 1492 landsteg Christopher Columbus till det som i dag är huvudstaden San Sebastián, innan han tog avsked av den kända världen inför resan till Amerika. Ön kallas därför också Isla Colombina. Urbefolkningen på La Gomera utvecklade tidigt en effektiv metod att skicka budskap över raviner och dalsänkor. Genom att vissla i olika tonlägen och ljudkombinationer kunde de enkelt meddela sig med varandra över stora avstånd. Så småningom utvecklades visslingarna till ett helt språksystem som i dag kallas El Silbo Gomero. Nuförtiden är det bara ett fåtal av den äldre delen av befolkningen som behärskar visslingstekniken men på senare år har man infört obligatorisk undervisning av visslingsspråket på grundskolan.

Ta sig dit

Du kan åka charter från Sverige till La Gomera. De flesta bolag flyger till Teneriffa och gör sedan den korta båtresan från Los Cristianos till La Gomera. Öns huvudstad San Sebastián tar dagligen emot flera färjor från Los Cristianos på Teneriffa. Snabbåtarna tar bara 40 minuter. Exempel på rederier är www.fredolsen.es och www.navieraarmas.com. La Gomera Airport ligger i söder, nära Playa de Santiago. Hit går inga internationella flyg, men däremot Binter Airlines till Teneriffa och Gran Canaria, se www.binternet.com

Ta sig runt

Med La Gomeras grönska och svindlande natur vill du stanna ofta. Hyrbil gäller, boka i tid, urvalet är begränsat. Räkna med att det tar 1,5 timme att köra tvärs över ön, även om det fågelvägen bara är 2,5 mil. Biluthyrningsfirmor finns vid färjeterminalen i San Sebastián. En vecka kostar cirka 1 600 kronor plus bensin. Bussar går mellan de större orterna, men turerna är glesa. Taxi går att få tag på i de större byarna, men räkna med att det tar tid ibland. De kör sällan på taxameter så förhandla pris innan avfärd. Från flygplatsen i Playa Santiago till Valle Gran Rey kostar taxi 36 euro, till San Sebastián, 27 euro.

Boende

Det finns gott om ställen att bo på, både på Casa Rurales (hus på landet), pensionat eller i lägenhet. Majoriteten av La Gomeras lägenheter och pensionat finns i San Sebastián och Valle Gran Rey som är öns mest turistanpassade stad. På turistinformationen finns listor på logiplatser över hela ön.

Stränder

Till La Gomera reser man främst för att njuta av naturen och det milda klimatet. Stränderna är färre och överlag sämre än på exempelvis Teneriffa. Men det finns några få undantag:


Playa del Ingles i Valle Gran Rey. Bekymmerslös sandstrand nedanför dramatisk klippa. Inga hotell, inga barer, bara strandförsäljare av american champagne, det vill säga Coca Cola. Allt annat än engelsk, tuff bränningar, mjuk botten och mer nakenbadare än påklätt.


Playa de Argaga. Ta sikte på hamnen i Vueltas (Valle Gran Rey) och följ klippbranterna söder ut. Den som trotsar klippor och skrubbade knän kommer till undanskymda hippiestränder där folk sover utomhus och trippar barfota ner till den skummande Atlanten.

Mat

Mojo, en sås i många varianter att dippa det mesta i. Papas arrugadas, små potatisar som ångkokas i saltvatten. Äts med skalet på och dippas i mojo.


Potaje de berros, en soppa av vattenkrasse.


Rancho Canario, en sorts buljong med tjocka nudlar och bitar av potatis och kött.


Canejo en salmorejo, kanin i marinad, svart pudding och avokado.


Sancocho canario, salt fisk med mojo.


Typiska specialiteter från La Gomera är soppa gjord på vattenkrasse som serveras i träskålar. Färskost gjord på getmjölk är en annan delikatess. "Almogrotre" är ett slags pålägg tillverkad av denna getost blandat med smör, olja, vitlök, och kryddor.Gomeras gastronomiska stolthet är dock palmhonungen. Den används i desserter, eller serveras tillsammans med ost eller gofio (rostat majsmjöl).

Sevärdheter

Nationalparken Garajonay är utan tvekan öns största attraktion och en av världens äldsta skogar. Lagerträd och kanariska pilträd, stockrosor och massor av andra exotiska växter skapar en trolsk grönska som döljer alla spår av tidigare vulkanisk aktivitet. Det finns flera vandringsleder och stigar i parken och det går att ta sig till fots tvärs igenom parken på en dag. Här ligger också La Gomeras högsta punkt, Alto de Garajonay, 1 487 meter över havet. Huvudstaden San Sebastián präglas starkt av Columbus. Flera platser är knutna till den store sjöfararen, bland annat Det gamla tullhuset (Casa de Aduana) där Columbus sägs ha tappat vatten som han tog med sig på resan för att döpa Amerika med. Den välbevarade kyrkan "Iglesia de la Asunción" härstammar från slutet av 1400-talet och sägs även den ha besökts av Columbus. Förutom alla historiska minnesmärken finns det en del intressanta butiker och prisvärda restauranger i staden, samt flera vackra stränder längs kusten. Den vackra dalen Valle Gran Rey är en populär sevärdhet. På de branta dalsidornas terrasser växer bland annat avokado, ananas och dadlar. Här utvinns också palmhonungen som säljs i lokala butiker. Valturer. Vattnen kring La Gomera tillhör världens bästa för val- och delfinskådning. Ta Transmediterraneas saktfärdiga färja från Los Cristianos och du är i princip garanterad flockar av grindvalar. Än bättre är de organiserade valturerna från La Gomera. Boka hos Wellenreiter, www.delfine-kanarische-inseln.de/html/english_version.html

Shopping

Elektronik, klockor, tobak och alkohol säljs nästan skattefritt. Träarbeten i tall, kastanj, mullbärsträd och björk är vanliga i form av skålar, skedar, kastanjetter och soppslevar. Korgarbeten gjorda av palmblad, vass och vide. Alkohol, cigarrer och honung är uppskattade lokala souvenirer. En speciell honung från ön utvinns ur palmsav. Traditionella folkloristiska musikinstrument som "La Chácara" och olika sorters trummor är typiska souvenirer från La Gomera.

Säkerhet

Kanarieöarna är förhållandevis säkra. Småstölder förekommer. Undvik mörka tysta gator på natten. Om du hamnar i nöd gäller telefonnummer 112.

Läsning om La Gomera