Lanzarote

Världsdel: Europa · Land: Spanien · Valuta: Euro · Invånare: 127 457 · Lokal tid: 01:04 · Hemsida: http://www.lanzaroteisland.com/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Om människan skulle få för sig att bedriva jordbruk på månen skulle det förmodligen se ut så som det gör på Lanzarote. Marken är täckt av nattsvart aska och i tusentals minikratrar växer bland annat vindruvor, som man gör Lanzarotes alldeles egna vin av.   Lanzarote är den mest vulkaniska av Kanarieöarna och är ett populärt turistmål för sol och bad eftersom det bara regnar elva dagar om året på ön. För att uppleva vulkanlandskapet på riktigt ska man åka till nationalparken Timanfaya. Där lurar elden under skosulorna och man kan steka ägg direkt på berget. Barn och vuxna kan även rida kamelkaravan där uppe.   Husen på Lanzarote är vita med gröna trädörrar och fönsterramar. Så är bestämt. Öns egen nästan världsberömda arkitekt, Cesar Manrique är hjärnan bakom denna stil, och det är hans förtjänst att de flesta hotellstäder och shoppingcenter är smakfullt byggda och på något vis i samklang med den svarta, karga naturen. Lanzarote ger intryck av att vara enhetligt designad.   Det dröjde ända till 80-talet innan massturismen kom hit. Turistorten Puerto del Carmen är äldst och störst - åk hit om du vill ha brett utbud av restauranger och hetsigt nattliv. Playa Blanca är modernare, mer utspridd och lugnare och har nära till öns bästa stränder, som ligger i naturreservatet Papagayo - åk hit om du vill ha nära till avskildhet och om du letar efter något barnvänligt.   När man tröttnat på hotellstäderna tar man bussen eller hyrbilen in till öns huvudstad Arrecife, som inte är vacker, men charmig. Kvällspromenera med spanska familjer på strandpromenaden, ät tapas (smårätter), drick det kanariska ölet och njut av att Atlantens vindar är milda och att Kanarieöarna inte alltid är så förutsägbart som ryktet säger.

Historia

Den ursprungliga befolkningen på Lanzarote kallades mahos eller mahoreros, ett berbiskt folkslag som kom dit från nordafrika. 1336 kom den kände sjöfararen Lancelotto Malocello med ett fartyg från Lissabon. Han lät bygga en fästning i området omkring Montaña de Guanapay. Ön kallades då Insula de Lanzarotus Marocelus och det är från det namnet som dagens namn, Lanzarote, härstammar. På 1700-talet anfölls ön av marockanska pirater och många invånare såldes som slavar. Vid mitten av 1700-talet hade invånarantalet reducerats till 300 på grund av emigration och pirater. Ett stort vulkanutbrott 1730 dränkte tio städer och förstörde det mesta av den odlingsbara marken. Men den vulkaniska jorden visade sig sedermera vara bra för vinodling och gav invånarna inkomst. År 1824 drabbades ön återigen av ett omfattande vulkanutbrott. Ända sedan 50-talet har turismen varit en stor och viktig inkomstkälla.

Ta sig dit

Det går charterflyg direkt till Lanzarote. Reguljärflyget går via någon större stad i Europa. Flygplatsen ligger 6 kilometer sydväst om Arrecife och buss tar 20 minuter till Playa del Reducto. Flygbolaget Binter flyger till övriga Kanarieöar, se www.binternet.com

Ta sig runt

Lokalbuss är bra och billigt. Du hittar linjer och avgångar på www.lanzarote.com/Guaguas/guaguas-in.html. Hyrbil ger dig större frihet att ta dig runt hela ön. Taxi är dyrt men ett alternativ för kortare sträckor, du kan ringa och beställa på 928-80 31 04 eller 928-81 27 10.

Boende

Spanska turistbyrån i Stockholm har broschyrer från hela Spanien med förteckningar på hotell, tel 08-611 19 92. Bra hemsidor finns på www.tourspain.es.

Stränder

Playa Blanca. Mycket långa vita och barnvänliga sandstränder, skyddade från vinden. Playa de Papagayo. Långa sandstränder som ligger mycket ödsligt. När tidvattnet står högt är det bra att bada här. Costa Teguise- Playa de las Cuchares. Sandstrand och saltsjöar. Barer och restauranger finns nära till hands och det är barnvänligt. Här kan du även windsurfa. Playa Mujeres. Lugn fin strand med färre turister. Barnvänligt. Puerto del Carmen - Playa Grande. Den bästa stranden på ön med kilometer lång gyllene strand och flera turistanläggningar och restauranger. I Puerto del Carmen finns också stränderna Playa Chica och Playa de la Barilla. Från den sistnämnda finns möjlighet att dyka.

Mat

Mojo, en sås i många varianter att dippa det mesta i. Papas arrugadas, små potatisar som ångkokas i saltvatten. Äts med skalet på och dippas i mojo. Potaje de berros, en soppa av vattenkrasse. Rancho Canario, en sorts buljong med tjocka nudlar och bitar av potatis och kött. Canejo en salmorejo, kanin i marinad, svart pudding och avokado. Sancocho canario, salt fisk med mojo.

Sevärdheter

Arrecife. Lanzarotes centralort, en gammal fin stad med många gallerier och museum. Timanfaya. En nationalpark med ett ökenlandskap och varma källor. Här ligger också vulkanen Montanas del Fuego de Timanfaya. San Bartolomé. Ett vackert område med många vinodlingar. Yaiza. En av de bäst bevarade byarna på Kanarieöarna. Eremita de las Nieves. Perfekt plats för picknick med utsikt som vissa klara dagar även innefattar grannöarna. Jameos del Agua. En känd konstnär från ön César Manrique som har skapat fantastiska konstverk och ett musikauditorium i vulkanisk sten. Turistbyrån i Arrecife finns längs strandpromenaden Avda. Generalisimo Franco, tel 928-81 18 60.

Shopping

Elektronik, klockor, tobak och alkohol säljs nästan skattefritt. Träarbeten i tall, kastanj, mullbärsträd och björk är vanliga i form av skålar, skedar, kastanjetter och soppslevar. Korgarbeten, gjorda med palmblad, vass och vide. Broderier av spets och silke är hantverk av hög kvalitet. Bordsdukar, servetter, överkast, väskor och mattor är fina souvenirer. Keramik. Har gjorts på öarna redan innan européerna kom dit. Alkohol, cigarrer och honung är uppskattade lokala gåvor.

Säkerhet

Kanarieöarna är förhållandevis säkert. Småstölder förekommer. Var försiktig med värdesaker och pengar. Om du hamnar i nöd gäller telefonnummer 112.

Läsning om Lanzarote