Mallorca

Världsdel: Europa · Land: Spanien · Valuta: Euro · Invånare: 862 000 · Lokal tid: 05:29 · Hemsida: http://www.destinationmallorca.se/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Mallorca är ett av Europas största turistmål och det är lätt att förstå varför. Hit reser turister från när och fjärran för att uppleva de härliga stränderna och det varma klimatet. För den som söker naturupplevelser finns milslånga vandringsleder upp i de gröna bergen.


I huvudstaden La Palma är kulturlivet stort och staden har en rik historia. På kvällarna vaknar staden till liv och håller festen igång hela natten. Klimatet, naturen och kulturen gör att man aldrig riktigt blir färdig med Mallorca.


Stränderna talar sitt eget språk om bad och avkoppling, bergen bjuder på vandringar och en stor dos utmaning för den med lust att testa mountainbike eller vandring. Det är lätt att ta sig runt på Mallorca och de många små byarna i bergen tillsammans med utbudet av bland annat golf och ridning, gör att var och en kan skräddarsy sin egen resa. Aktiva såväl som kulturellt intresserade - eller både och.


Den bästa maten från Balearernas menyer är skaldjur och kryddat kött, och det är svårt att motstå en "pastissería" med det allra sötaste av sötsaker. I sydväst reser sig staden Palma upp i kontrast mot den natursköna ön. Öborna kallar Palma för sin huvudstad, en mångkulturell stad, där det gamla blandas med det nya och med en hamn där fiskebåtar och lustjakter guppar sida vid sida.


Från Palma kan man ta sig till Barcelona med båt, eller till syskonöarna i Balearerna - Ibiza, Menorca och Formentera. Många fina badvikar och sandstränder väntar runt om på ön. Utanför den väletablerade badorten Alcudia i norr ligger en milsvid finkornig sandstrand som är speciellt omtyckt av barnfamiljerna. På andra sidan ön, längs Palma Nova och Magalufs kust sträcker flera breda sandstränder ut sig. På södra Mallorca hittar du även Es Trenc, en fin sandstrand med stora vita sanddyner.

Historia

De Baleariska öarna har till följd av sitt strategiska läge varit en plats för strider och erövringar. Mallorcas historia är alltså inte fredlig. Kartagener, romare, morer, araber, katalaner - alla har de kontrollerat ön. År 1276 blir Mallorca ett självständigt kungadöme och åren 1324-44 är Palma en av de rikaste städerna i Medelhavet.


Men självständigheten varar inte länge. År 1479 formades det spanska kungadömet och Mallorca blev en del av det. Under det spanska inbördeskriget 1936-39 drogs förstås även öarna in i krigshandlingar. Inte förrän år 1983 hålls det första valet för den autonoma ögruppen.

Ta sig dit

Gott om charterflyg går direkt till Mallorca från Stockholm, Göteborg och Malmö. Reguljärflyg med SAS går direkt från Sverige till Mallorca. Från Barcelona, Valencia och Ibiza går reguljära färjor till Palma.

Ta sig runt

Det finns ett väl fungerande bussnät på Mallorca. I Palma avgår i stort sett alla bussar från Plaça Espanya. Där finns också stationen för tåget till Sóller, som har fem dagliga avgångar i varje riktning. Det tidigaste tåget lämnar Palma kl 10.10. På lördagar går ett extra tåg. En resa tur och retur mellan Palma och Sóller kostar ca 200 kronor. Att hyra bil kostar från ca 1 200 kronor per vecka.

Boende

Turistkontoret som ligger på Plaça de la Reina, tel 971-71 22 16 har listor på boende. Viajes Iberia, Rambla Dels Ducs 13, tel +34 971 71 12 83 kan ge tips om hotell. Om du reser till Mallorca i juli och augusti bör du boka boende i förväg eller kontakta en resebyrå i Palma eller på flygplatsen. Spanska turistbyrån i Stockholm har aktuell information om boende på Mallorca, tel 08 611 21 05. Vill du bo på lantgård (finca) kan du söka detta på Rustic Booking.

Restauranger

Palmas bästa restauranger


Bar Bosch är en av Palmas äldsta barer. Avnjut rustika tapas eller sockersöt en-saimada med en café con leche på den stimmiga uteserveringen och betrakta den shoppande folkmassan. Populärt tillhåll för Palmabor, morgon som kväll. Pris per tapas: 3,5 euro och uppåt. Plaça Rei Joan Carles I, tel +34 971 71 22 28. Grupobarbosch.com 


La Boveda, med utsikt över Palmas kustremsa serveras stans bästa pa amb oli, den spanska motsvarigheten till bruschettan. Populärt ställe, se till att boka bord i förväg. Glöm inte att utforska den ambitiösa vinlistan. Pris middag med vin: 300 kronor och uppåt. C/ Boteria 3, tel +34-971-71 48 63. Restaurantelaboveda.com


Chez Camille, elegant restaurang och bar som serverar medelhavsmat med internationella influenser. À la carte meny för 29 euro. Carrer del Mar 18, tel + 34 971 721 622


La Paloma serverar tapas när de är som bäst. Avnjut generösa portioner i en intressant mix av traditionellt och modernt i denna 500 år gamla byggnad. Prova carpaccio av bisonoxe eller spanska köttbullar. Pris middag med vin: 300 kronor och uppåt. C/ Apuntadores 16, tel +34-971-72 17 45. La Paloma.es


Mercat Olivar. För den som vill avnjuta en lättare lunch på spanskt vis rekommenderas ett besök på någon av Palmas olika matmarknader. Fisk, skaldjur, frukt, skinka, ost, oliver och nybakat bröd är bara en bråkdel av vad som står att finna. Den största är Mercat Olivar nära plaza Espana, mysiga matmarknader finns även i Santa Catalina. Måndag till lördag 7–14. Plaça Olivar, tel +34-971-72 03 14. Mercatolivar.com


Forn de Sant Joan, mysig restaurang som har riktigt bra tapas och serviceinriktad personal. Trerätters middag går på cirka 170 kr. Calle Sant Joan, 4, tel +34 971 72 84 22. Forndesantjoan.com


Ca's Patró March, på stranden Cala de Deià ligger en av Mallorcas bästa fiskerestauranger. Njut av utsikten från terrassen på klipphällen och beställ det bästa från dagens fångst, tillagad av den tredje generationen ur fiskefamiljen March. Pris middag med vin: 250 kronor och uppåt. Cala de Deià, tel +34-971-63 91 37. 


Café Med. Engelsmannen Neil förälskade sig i byn Fornalutx och öppnade en restaurang. Bland apelsinlundar och olivträd lagar han och hans familj kontinental mat med en spansk touch. Allt på menyn rekommenderas. Pris middag vin: 300 kronor och uppåt. Ca Sa Placa 7, Fornalutx, tel +34 971 63 09 00. 


Stränder

Sa Calobra. På norra delen, här finns en mycket vacker liten sandstrand och fina solnedgångar. Barnvänligt, men vattnet blir djupt efter några meter.


Cala Mesquida. Ligger i östra delen. Vattnet är medelhavsblått med klippor i närheten av sandstranden. Inte så mycket turister. Barnvänligt, men vattnet blir djupt efter några meter.


Alcudiastranden. Över en mil lång finkornig sandstrand som sträcker sig ända till grannorten Can Picafort. Mest långgrunt närmast Alcúdia. Barnvänligt.


Platja de Muro. En mycket lång sandstrand med fint vatten i en förlängning av Alcúdiabukten. Barnvänligt.


Es Trenc. Ligger på södra Mallorca, har en lång sandstrand och inte så mycket turister. Barnvänligt.


Platja de Formentar. Ligger på nordöstra sidan. Hela området är vackert med gyllene sand vid en pinjeklädd strand. Barnvänligt.


Platja dès Trenc. Södra Mallorca, milsvid strand med finkornig vit sand och turkosblått vatten. Som en smak av Västindien. Lätt att hitta via bilvägen från staden Campos. Barnvänligt.

Mat

Panades sobrasada, frasig pajdeg med fyllning av ärtor, kött eller fisk. Sobrasada. Röd kryddig korv. Mallorquinas. Gryta på grönsaker med bröd i botten. Albergínies en es forn, auberginer fyllda med grillat kött. Pollastre, kyckling fylld med räkor. Caldereta de llagosta, hummergryta. Guisat de peix, fisk- och skaldjursgryta. Pa amb oli, katalansk specialitet; bröd som gnidits in med olivolja (vanligtvis också med tomat och vitlök). Jamón serrano, lufttorkad skinka.

Sevärdheter

Ferrocaril de Sóller. Det lilla tåget som går från Plaza Espana i Palma till Sóller. Tåget går genom ett vackert landskap av berg, pinjeträd och fruktträdgårdar med mandel, fikon, apelsiner och persikor.


Vägen till La Calobra. Anses vara en av Europas förnämsta bergsvägar. Höjden faller 800 meter på den kurviga vägen genom det vackra landskapet med dess speciella klippformationer.


Klostret Lluc. Den berömda "svarta madonnan" har gjort klostret, som ligger i en vacker dalsänka, till Mallorcas mest besökta vallfartsort.


Valldemossa. Här ligger La Real Cartuja, ett kloster där Chopin bodde en vinter. Staden ligger på 400 meters höjd omgiven av höga berg.


Deia. En liten by i bergen där många artister bor. Vägen dit är smal med branta stup men mycket vacker.


Alcúdia. Gammal stad med fin ringmur. Åk hit en eftermiddag, sitt i skuggan på de kullerstensbelagda små gatorna och smutta på en café cortado (espresso med varm mjölk).

Shopping

Lädervaror, skor och modekläder av kända märken kommer ofta från Mallorca.


Konstgjorda pärlor, majoricapärlor, exporteras i stor skala och är mycket prisvärda.


Glas. Färggranna föremål som tillverkats lokalt är alltid uppskattade. Lafiore och Gordiola har glasblåsningsfabriker.


Keramik. I byn Portol görs mycket av keramiken. De speciella figurerna siurells i rött, vitt och grönt är populära souvenirer.


Sötsaker är specialiteter från Mallorca, ensaimada är favorit.


Linnebroderier. Väldigt vanliga souvenirer, när du ser dem förstår du varför. Köp dem i Manacor, Polenca och Artá. Håll utkik efter teles de llengues, tyger färgade i grönt, blått och rosa. Mycket vanliga på Mallorca.

Säkerhet

Mallorca har mycket låg kriminalitet. Vissa barer i Magaluf och S'Arenal har dåligt rykte sent på natten. Se upp för ficktjuvar och lämna inga värdesaker om du har en bil. Ambulans, polis och brandkår tel 112.

Läsning om Mallorca