Annons
Annons
Kaféer i Stockholm.

Trots konditoridöden finns det fortfarande fler klassiska kaféer i huvudstaden än i någon annan svensk stad. Foto: Getty Images

Restips

10 klassiska konditorier och kaféer i Stockholm

Att hänga på kafé är en svensk specialgren. Och ingenstans finns så många klassiska konditorier som i centrala Stockholm. Vagabonds Per J Andersson har listat sina favoriter: 7 klassiska konditorier och 3 nästan-som-i-Paris-fik.

Text: Per j Andersson • 2024-01-16 Uppdaterad 2024-04-19

7 klassiska konditorier:

Vete-Katten bakar tårtor, semlor, bröd … allt som serveras. Foto: Vete-Katten
Redan 1928 slog Vete-Katten upp portarna på Kungsgatan i Stockholm City. Foto: Vete-Katten

1. Vete-Katten – bäst i test!

Som för 100 år sedan

Hur drack man kaffe på lokal för hundra år sedan? Som på Vete-Katten förstås. Det här kaféet startades 1928 av Ester Nordhammar med en inredning som i ett prästhem och med bakverk, bröd och bullar av högsta kvalitet. Det konceptet gäller fortfarande. Hit går jag ofta, men skippar den parisiska kaféavdelningen som vetter mot Kungsgatan och beger mig in till de inre traditionella kafferummen. Jag älskar att fika som på 1920-talet, sitta i gamla herrgårdsmöbler och njuta av den lugna och sköna atmosfären.

Men varför heter det Vete-Katten? Det sägs att namnet kom till efter att grundaren fått frågan vad hennes konditori skulle heta – och då svarat: ”Ja, det vete katten”. Men varför fanns det då fram till för några år sedan ännu ett kafé i Stockholm som slutade på -katten. Jo, en av Esters medhjälpare, Anna Skoog, sa upp sig efter ett tag och öppnade Sturekatten en bit bort.

De senaste åren har Vete-Katten brett ut sig över stan. Förutom moderskeppet på Kungsgatan finns numera också filialer i Gallerian och Åhlens City samt på Centralen, Hotell Continental, Karolinska sjukhuset, St Eriksgatan 41 och sedan hösten 2023 också på Götgatan 81. Men det är originalet från 1928 som är och förblir kungen av klassiska Stockholmsfik och dit, och ingen annanstans, du ska bege dig.

Var: Vete-katten, Kungsgatan 55, T-bana Hötorget

Fakta om seden att dricka kaffe på lokal:

Konditori, tidigare även benämnt sockerbageri. Slang: kondis. Företag som tillverkar finare bakverk, konfekt och dylikt. Även serveringsställe där man tillhandahåller bakverk och dylikt, samt kaffe, te, choklad, läskedrycker med mera. Etymologi: Avledning av condire, sylta in, göra smakfulll, läcker, sannolikt besläktat med latintes condere, sätta l, lägga tillsamman.

Kafé, skrivs också café. Lokal där man framför allt serverar kaffe, te och läskedrycker samt bakverk, smörgåsar­ – och andra drycker och kakor – och ibland enklare mat­rätter; ibland som av­delning i större restaurang eller dylikt. De första kaféerna öppnades i Mekka i slutet av 1400-talet och i Konstantinopel på 1500-talet. I Persien öppnades de första kaféerna under Shah Tahmasp I:s styre 1514–1576. Till Europa kom kaféet på 1600-talet. 1647 finns första noteringarna om kafé i Venedig, 1650 rapporteras om kafé i Oxford, 1677 i Hamburg och 1685 i Wien.

Kafé Chic på Mariatorget är mörkt och murrigt inne och har minimal uteservering – ändå är det ett av stans bästa konditorier. Foto: Wikicommons

2. Konditori Chic – favorit på Söder

Mörkt, brunmurrigt – och underbart

Kafé Chic vid Mariatorget på Söder är allt annat än chict. En brunmurrig, mörk lokal med inte särskild stilfull inredning. Fram till 2005, innan allmänt rökförbud infördes, var det slaget vid Lützen-känsla och nikotingul patina som gällde i det inre rummet. Men det var då det.

Men då som nu är det ett av mina absoluta favoritkaféer i Stockholm. Jag är inte ensam om att tycka det. Senaste åren har alltfler unga upptäckt svensk konditoritradition och flockas på Chic. Det är ofta fullsatt, särskilt på helgerna.

På Chic bakar och tillverkar man allt själva. Frasiga wienerbröd, mjuka vaniljbullar, möra katalaner, spänstiga kokostoppar, gudomliga äppelpajer och klassiska men också lekfullt utformade tårtor (favoriter på barnkalas). Deras smoothies och mackor är också fina, särskilt västerbottensmörgåsen på segt surdegsbröd. När det är säsong för semlor håller jag just deras högt.

Det varmhållna kaffet som man tar själv är mörkrostat Zoégas (bra val). Dessutom står varm mjölk alltid framme för alla som nöjer sig med bryggkaffe, vilket är ett tecken på att man tänkt till lite extra.

Var? Chic, Swedenborgsgatan 1, T-bana Mariatorget

Tel me the way to the next fika bar. Foto: Getty Images

3. Gunnarsons specialkonditori

Klassiskt, snofsigt och gott

Södermalms snofsigaste konditori är precis som Chic på Mariatorget känt för tre saker: ful inredning, hög kvalitet på det man bakar och lagar och extremt populärt. Motvilligt har jag dragits hit sedan åttiotalet, trots att priserna varit i överkant och stilen på inredningen anskrämlig.

Ändå har Gunnarsons en plats i mitt hjärta. Det är helt enkelt ett komplett klassiskt konditori (som legat här sedan 1946), där bullar, bröd och konditoribakverk håller hög bageriklass. Fin utsikt över den stimmiga Gatan från panoramafönstren på andra våningen. Och en i ärlighetens namn ganska omysig uteservering ovanpå tunnelbanenedgångens tak. Den fula inredningen och den trista, skuggiga uteserveringen förlåter jag för att det ändå, när man väl satt sig ner med sitt bakverk och sitt kaffe, trivs så bra. Semlorna då? Till och med snäppet bättre än Chics, men inte riktigt på Vete-Katten-nivå.

Var? Gunnarsons, Götgatan 92, T-bana Skanstull

Ritorno på Odengatan döpte sina kanelbullar till “En sån där” efter hur den vanligaste beställningen brukade låta (följt av att kunden pekade ut kanelbullarna). Foto: Getty Images

4. Ritorno

Som ett vardagsrum

Det inre rummet på Ritorno känns ganska sunkigt. Men vad gör det när bakverken är så goda, det surrande sociala kafélivet så angenämt och känslan av att ha klivit rakt i någons vardagsrum så stark. Inredningen är ungefär samma som när det öppnades. Slitet men anrikt.

Bäst blir Ritorno, som slog portarna första gången 1959, på sommarhalvåret då man sitter ute på den breda trottoaren på Odengatan med utsikt mot Vasaparken. Att sitta här i söderläge med en cappuccino och en croissant får mig alltid att känna som om jag befinner mig på Boulevard Montparnasse i Paris.

På sin sajt betonar kaféet mötet människor emellan lika mycket som fikat man säljer, vilket är sympatiskt: ”Djupa samtal blandas med lättsamt snack och glada skratt. Här har många par haft sin första träff. Viktiga affärsuppgörelser har gjorts upp. Goda vänner har mötts för att prata om livet och vad som hänt sedan sist.” Just den känslan får jag varje gång jag låter blicken svepa över kafésittarna i det inre rummet.

Precis som Vete-Katten har man expanderat. Förutom moderkaféet på Odengatan har man nu också ett finbageri på Torsgatan och ett annat kafé med butik på Dalagatan.

Var? Ritorno, Odengatan 80–82, T-bana Odenplan eller St Eriksplan.

Kafé Tårtan ligger på Hornsgatspuckeln på Södermalm. Uteservering i söderläge. Foto: Getty Images
Solen skiner in i kafé Tårtan som för drygt 50 år sedan var inspelningsplats för tv-serien med samma namn. Foto: Tårtans Instagram

5. Tårtan

Svensk tv-historia

På Hornsgatanpuckeln på Södermalm spelade Håkan Alexandersson och Carl Johan de Geer för drygt 50 år sedan in tv-serien om de tre sjömännen Janos, Hilding och Frasse som tar över ett bageri. Idag är det kafé i det som då var Ellens Bageri. På Tårtan, som ligger i ett hus från 1700-talet, bakar och lagar man allt själva. Pajer, bullar, vegetariska biffar, sallader. Här kan du få allt från våffla med sylt och grädde till en toast med mozzarella, tomat, chevré och valnötter – allt förutom det som kommer från djurriket. Fin frukost/brunchbuffé serveras 8–12.

Om vårarna är det underbart att sitta ute på serveringen med de vingliga stolarna på kullerstenarna i soligt söderläge med utsikt mot Mariakyrkan. Redan i mars brukar vårsolen värma tillräckligt för att göra utesittandet njutbart. Före besöket: kolla in de kultförklarade 14 avsnitten av Tårtan. Fysisk (tänk Chaplin och Keaton), crazy (en del skulle säga barnslig) humor när den är som bäst: Tårtan på SVT Play.

Var? Tårtan, Hornsgatan 31, T-bana Slussen eller Mariatorget

Tössebageriet på Karlavägen uppfann semmelwrapen. Men serverar förstås också klassiska semlor. Foto: Getty Images

6. Tössebageriet

Gamling som håller fanan högt

Om du undrar vem som kom på ofoget med semmelwrapen så kan du sluta undra nu. Det var här – tyvärr. När den fadäsen är avklarad kan vi konstatera att Tösse är ett av Stockholms allra bästa konditorier. Precis som Chic och Gunnarsons på Södermalm är detta Östermalmskafé ingen uppvisning i känsla för stil och sköna inredningningsdetaljer. Tvärtom: en avlång, lite otymplig lokal med praktiska men inte så vackra möbler.

Men bakverken (förutom semmelwrapen) är något alldeles extra. Inte så konstigt att man tidigare fått utmärkelsen Årets Konditor.

Helga Södermark som startade kaféet 1920 kallades själv för Tösse när hon studerade till skolkökslärarinna. Tösse var namnet på hennes hemförsamling i Dalsland, varifrån hon också hämtade alla recept på det hon bakade. Helga gillade sitt smeknamn så mycket och lånade därmed ut det till sitt nystartade bageri.

Trots flera renoveringar finns ändå inredningsdetaljer kvar sedan 1920. Titta upp så ser du de takrosetterna och titta ut så upptäcker du keramikplattorna i fönstersmygarna.

Sedan Helga lämnade in har kaféet haft många ägare. Dagens förvaltare av Tössetraditionen säger sig till fullo ha anammat Helgas ursprungliga tankesätt.

Förutom bullar, kakor och andra bakverk serveras frukost 7–10 (på helger 9–11) och enklare kafématrätter som bakad potatis med skagenröra, soppor och sallader.

Var? Tössebageriet, Karlavägen 77, T-bana Stadion eller Karlaplan

Allmänna konst- och industriutställningen – alltså Stockholmsutställningen – arrangerades till Oscar II:s 25-årsfirande som kung. Det viktigaste för arrangörerna var att visa upp hur långt industrialiseringen hade kommit. Bredvid det här schabraket uppfördes Skånska gruvan som idag rymmer Flickorna Helins kafé. Foto: Stadsmuseet
Svensk fikaklassiker. Foto: Getty Images

7. Flickorna Helin

Paviljong från Stockholmsutställningen

Inte ett av de äldre fiken, men beläget i en mycket klassisk byggnad, nämligen Skånska gruvan på Djurgården. Det excentriskt designade stenhuset ritades som utställningspaviljong till Stockholmsutställningen 1897. Namnet kommer sig av att det var de skånska tegel- och sockerbruken, kalk- cement- och stenkolsindustrierna som gick samman i en gemensam skånsk paviljong för att synas på utställningen. Huset som rymde en gruvutställning blev en stor publikmagnet och lockade 70 000 besökare.

Gruvutställningen demonterades i etapper under 1900-talet och idag finns inget kvar. På sjuttiotalet eldhärjades dessutom huset. Men sedan länge är det återställt och rymmer Flickorna Helin som satsat på att baka och tillverka konditoriklassiker i form av bullar, tårtor och smörgåsar. Stor uteterrass för skönt solig (vår och höst) eller behagligt skuggig (högsommar) fikastund.

Var? Flickorna Helin, Rosendalsvägen 14, T-bana Karlaplan eller spårvagn linje 7 till hållplats Nordiska museet/Vasamuseet

En allt vanligare syn: Kafégäster som fikar, äter och jobbar – på samma gång. Foto: Getty Images
Och så var det dags att fika som i Frankrike utan att lämna Stockholm. Foto: Getty Images
Vincent van Goghs skilding från 1888 av ett kvällsöppet kafé med uteservering.

Och så 3 ställen som förflyttar dig till Paris:

1. Café Saturnus

Frankofil med jättekanelsnurror

Östermalmskaféet blev en gång i tiden känt för sina enorma kanelsnurror. Idag är Saturnus omgjort till ett parisiskt kafé med stilsäker inredning och kafémat à la franska huvudstaden. Det är sådant där ställe där du både kan ta en slät kopp kaffe, beställa in en omelett eller croque monsieur till frukost, äta en pocherad röding eller boeuf bourguignon till lunch och dricka din aperitif i skymningstimmen. Givetvis kan du fortfarande fika: bakverken och bullarna serveras fortfarande. Brunch på lördagar från klockan elva.

Var? Café Saturnus, Eriksbergsgatan 6, T-bana Östermalmstorg

Lilla Frankrike i stora Stockholm. Kliv in på Saturnus, Petite France eller Caféet på Hornsgatan – och du har i andanom rest till Paris. Foto: Getty Images

2. Petite France

Une boulangerie parisienne

På en tvärgata till ståtliga Norr Mälarstrand ligger denna lilla franska enklav. Det var 2008 som fransmannen Sébastien Boudet drog igång Stockholms mest autentiska franska kafé/bageri. Själv har han sagt att han inte gillade det svenska sättet att hålla dörren låst tills det är dags att öppna. Därför lämnas den olåst från och med när bagarna anlänt klockan fyra på morgonen. Innan man öppnar på riktigt klockan åtta kommer det ofta taxichaufförer och poliser (polishuset ligger i närheten) för att fika och handla bröd.

Franska recept har anpassats till svensk smak med mer ägg och smör än i hemlandets bullar. Annars är det traditionella franska croissanter, baguetter och tarte tartain som gäller. Även lagad mat. Därför ett populärt lunchställe.

Många kommer också för frukosten som blandar franskt och skandinaviskt: yoghurt toppad med müsli, baguettesmörgås, chouquette och chouxbakelse.

Var? Petite France, John Ericssonsgatan 6, T-bana Rådhuset

Här på Hornsgatans på Södermalm, mellan Mariatorget och Timmermansgatan, hittar du kaféet som är kaxigt nog att inte ha något namn, men med så vänlig och inbjudande atmosfär att alla känner sig välkomna. Foto: Getty Images

3. Kaféet på Hornsgatan

Billigast, livligt, tryggast

Slutligen mitt eget mesta stamställe eftersom jag bor nära. Kaféet utan namn på Hornsgatan nära Mariatorget är ett av de nyaste tillskotten till kafé-Stockholm, men Johan, eldsjälen och ägaren bakom verksamheten, har varit med länge. Först drev han kafé Java på samma gata, sedan Kaffebar på Bysis Torg och därefter Kaffe på St Paulsgatan. Nu har han satsat på det han insett att han gillar mest – och då blev det franskt, fast på ett subtilt sätt utan övertydliga markörer.

Öppet från åtta till åtta. Vackert tak, vackert golv, vackra tapeter. Högkvalitativt baristasnajdigt kaffe till Sveriges mest humana priser, liksom pastis, öl och vin som passar den som inte vill ruinera sig. Fram till sena eftermiddagen är det mest kaffe, croissanter, croque monsieur och löksoppa som gäller, därefter mer cava och andra aperitifer.

Hit kommer tantgäng i åttioårsåldern, gymnasieungdomar och hemmaarbetande kulturarbetare som känt sig uttråkade och därför förflyttat läs- och skrivjobbet till kafébordet en stund. Många trogna stammisar, men också slumpmässigt inramlade turister i tillvaron. Alla välkomnas med samma värme av de lika vänliga, observanta och skickliga baristorna och servitörerna.

Var? Hornsgatan 33 (granne med Viking Bar), T-bana Mariatorget

Läs också:

50 weekendtips till Stockholm

10 Stockholmsbagerier att hålla koll på

Stockholms 13 bästa kaffebarer


Text: Per j Andersson • 2024-01-16
RestipsSverigeFikaKaféStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top