Frilansa för Vagabond

Det är många som vill skriva för Vagabond. Redaktionen får varje dag mängder med frilansförslag. Många har frågor om detta, här följer de vanligaste:

Hur blir man resejournalist? 

Genom att resa och skriva, resa och skriva. Läsa många resereportage och givetvis genom utbildning. Vi som arbetar på Vagabond är utbildade på journalisthögskolan, folkhögskola eller liknande. Vagabond har också egna reseskrivarkurser, på olika nivåer. 

Läs mer om dem.

 

Köper ni in frilansmaterial?

Ja, men inte särskilt ofta. Vi gör många av reportagen själva och har några frilansare som vi regelbundet arbetar med. I de fall då vi köper in material från nya frilansjournalister eller fotografer ser vi dem som komplement till redaktionen. De utför jobb vi inte själva klarar av, har en kunskap vi inte själva besitter, kommer med idéer vi inte själva lyckas kläcka och kan ha en berättarstil som får oss att svimma. Observera att vi arbetar uteslutande med professionella skribenter och fotografer.

 

Har ni fast anställda journalister och fotografer?

Vi är tre fast anställda journalister; Per J Andersson, Fredrik Brändström och Johanna Jackson. Därutöver finns ett tiotal frilansjournalister som vi anlitar regelbundet. Fast anställda fotografer har vi inte. Cirka femton frilansfotografer arbetar mer eller mindre kontinuerligt med oss.

 

Vad avgör om ni köper in ett reportage? 

Först och främst ska det vara från ett resmål vi tycker passar in i Vagabonds mix, det ska ha en spännande infallsvinkel och en personlig berättarstil. Vi vill att läsaren ska få möta människor i texten. Ett reportage ska vara väl underbyggt av god research, välmatat med miljöskildringar och vila på dramaturgi som håller läsaren kvar i texten. Vi ställer höga krav på våra journalister i fråga om kunskap och integritet. 
För att köpa in bilder måste de först och främst hålla i kvalitet. En bild kan se fantastisk ut i albumet eller på datorn hemma, men kanske inte alls håller för att trycka i tidning. Resefoton ska på en och samma gång vara igenkännande och överraskande, de ska vara lustfyllda och visa både detaljer och vyer.

 

Och vad får er att säga nej? 

De flesta "nej tack" kommer sig av att vi redan har ett reportage från platsen, eller något på ingång. Men vi säger också nej för att texten eller bilderna inte håller i kvalitet. Till Vagabonds redaktion kommer mängder med förslag varje dag från frilansar. Vi nappar på ett av 250 ungefär. Ja vi är bortskämda, men otroligt glada för att så många tänker på just Vagabond när de reser och skriver, eller fotograferar. Med det breda underlaget kan vi välja bara det bästa. Vi har dessvärre ingen möjlighet att ge feedback på alla texter som kommer in. Vi hinner ofta in ens svara på alla mejl, tyvärr.

 

Kan man skicka in sin text och få den bedömd?

Nej, det kan man inte. Sådant gör vi däremot på våra skrivarkurser. 

 

Om man ska ut och resa, och vill skriva eller fotografera, kan man höra av sig till er då?

Ja, förutsatt att man är en professionell journalist eller fotograf och har en tydlig vinkel eller idé. Mejla då till fredrik@vagabond.se.

Nya fotografer måste visa bildprov innan vi säger ja, och är man ny för oss som skribent får man skriva på spek (=spekulation). Det betyder att vi tittar på färdigt material och utifrån det avgör om vi vill köpa eller inte.