Annons
Annons
Nyhet

Backpackers inte så speciella som de tror

Backpackers tror att de är bättre än andra turister. Mer äventyrliga, nyfikna och modiga. Men en norsk studie visar att det inte är så.

Text: Redaktionen • 2008-08-26 Uppdaterad 2021-06-23

Backpackers inte så speciella som de tror

Backpackers inte så speciella som de tror

Backpackers tror att de är bättre än andra turister. Mer äventyrliga, nyfikna och modiga. Men en norsk studie visar att det inte är så.

En backpacker är inte en turist. Han eller hon reser till fjärran länder på adrenalinfyllda strapatser med blott en ryggsäck packad med mod och nyfikenhet. En backpacker lever närmare lokalbefolkningen, och tillhör inte den stora massa av turister som rör sig i grupp. Så ser myten om backpackern ut, enligt både sociologer och lekmän.
Men norska forskare har funnit att resenärer som kallar sig backpackers inte är annorlunda än andra turister. De tar inte fler risker, har samma drivkrafter för att ge sig iväg och är oroliga för samma saker som andra turister. Däremot vill ryggsäcksturisterna gärna tro att de är speciella.

– Att vara en typisk turist ses som ett negativt attribut. Vi föraktar massturism och det är viktigt för backpackers att skilja ut sig från den här gruppen, säger Svein Larsen.
Han är professor i psykologi vid universitetet i Bergen, och har genomfört studien tillsammans med docent Wibecke Brun. Nära 1 900 resenärer från fyrtioåtta länder deltog.
Undersökningen visade att både backpackers och turister reste för att upptäcka främmande kulturer, smaka på spännande mat, slappna av och träffa vänner. Båda grupperna var lika rädda för att gå vilse eller råka ut för brott och terrordåd. Men backpackarna hade en självbild som skilde sig från de andras. De upplevde sig själva som mer individualistiska och mindre grupporienterade, berättar Svein Larsen.

Norrmännen är inte de enda forskarna som funderat över om ryggsäcksturisternas romantiserade bild av sig själva stämmer. Den svenska forskaren Torun Elsrud lade 2004 fram en avhandling om hur backpackers uppfattar sig själva och andra.
Torun Eldsrud drog slutsatsen att backpackers tror sig vara autentiska och etniskt medvetna, men de drivs av samma attityder som många andra resenärer. Backpackers själva betonar det individuella i resandet. Men ser man på deras resmönster så söker de upp samma platser. De möts om och om igen på till exempel Khao San Road i Bangkok och Machu Picchu-leden. Och de har samma bilder av vad de ska uppleva på resan, säger hon.

– De refererar till samma guidebok av Lonely Planet och till samma filmer, till exempel The Beach med Leonardo diCaprio i huvudrollen. Och de bär med sig samma värderingar som bygger på vår långa historia av hur vi ser på andra befolkningar.

En del idealiserar fattigdom och “det enkla livet”. De har en föreställning om att de ska möta en lokalbefolkning som är annorlunda, mer primitiv, söt och näpen. Backpackers delar ideal om ensliga sandstränder, och berättar gärna om den där gången då de kom till en by där ingen fÙ�rut hade sett en vit människa.

Men Torun Elsrud säger samtidigt att backpacker-gruppen har blivit mindre homogen i takt med att den har vuxit. Medan vissa söker upp just andra backpackers finns fortfarande några som lyfter fram sig själva som ensamresenärer.
– För att upprätthålla självbilden måste de göra alltmer extrema saker, som bergsbestigningar och liknande.

Text: Lina Myte och Barbro Janson

Skiljer sig en backpacker från andra turister? Diskutera här nedanför!


Text: Redaktionen • 2008-08-26
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top