Annons
Annons
Annons

704030.jpg

Bulgarien

Bulgarien är svårslaget

Bulgarien lockar mer än någonsin. Varför undrade vi och tog oss genom landet. Genast började vi kisa med ögonen. Utstrålningen är svårslagen.

Text: • 2004-11-30 Uppdaterad 2004-11-30
Annons

Den bulgariska försommarvärmen har med full kraft brutit ut i het högsommar.
Nu strömmar den in genom sovkupéns öppna fönster. Utanför rusar Bulgarien förbi. Åkrar, solrosor och roströda traktorer i vila. Bulgarien bortom svartahavskustens paraplydrinkar blandar och ger, frikostigt och osjälviskt. Från stilla kloster och undanstoppade bergsbyar till skidorter och modernt stadsliv.
–Sofia!
Sval, frisk luft strömmar in när konduktören slår upp kupédörren på vid gavel.
Ryggsäckarna packas med snabba, fumlande händer i ett sorl av obegripliga högtalarmeddelanden, vassa solstrålar och människors avsked av varandra.
Sofia möter vänligt, men kluvet. Stadens detaljer är som tagna ur barndomens Tintin-album; kyrkor och katedraler med dyrbara skatter, hästdragna hölass och tandlösa, läderbruna kvinnor som spår i sump, kort eller vad man än önskar. Bakom nästa krök krockar seriealbumsbilden med det moderna Sofia, en stad med samma mobiltelefoner och jeans som vi är vana vid hemma. En stad med jättelika shoppingtempel, exklusiva nattklubbar och internationella skräpmatskedjor.

I BULGARIEN LEVER öst sida vid sida med väst, liksom det moderna lever sida vid sida med en tid som i Sverige sedan länge är borta. Inget av dem blandas helt.
Skillnaden mellan det moderna livet i storstaden och det på landsbygden är emellanåt avgrundsdjup. 80 procent av befolkning på landsbygden beräknas leva i fattigdom. Nästan 5 procent av dem lever på mindre än tio kronor om dagen. Officiellt är arbetslösheten 16 procent, verklighetens tal långt högre. Men det finns även andra problem. Hatet mot zigenarna. Gång på gång blir vi varnade för dem.
–Passa er! Ni måste hela tiden vara uppmärksamma på era saker, annars tar de allt ifrån er! De lurar alla!

Annons

Damen i informationsdisken på stationen pratar som om hon predikade om världens stundande undergång. Runt 4 procent av Bulgariens 7,8 miljoner invånare är romer. På vissa platser har de blivit förvisade av bybor som inte vill ha dem som grannar. Tillfälliga lösningar har blivit permanenta kåkstäder. Kåkstäder som ingen vill veta av och som – till skillnad från många andra kåkstäder – sällan uppmärksammas av omvärlden.
I skuggan av en grönskande park vid St Alexander Nevski-katedralen, Bulgariens största katedral och ett av Sofias vackraste landmärken, dukar en loppmarknad upp ett dignande bord av smått och stort, värdelöst och värdefullt. Nyckelringsstora helgonfigurer ligger sida vid sida med kastruller, ädelstenar, levande marsvin och begagnade sovjetiska och bulgariska militärpersedlar. Bredvid högar av emaljmärken och rostanfrätta knivar ligger en gammal Leicakamera i bakelit och mässing. På undersidan ståtar den tyska örnen och bredvid den, årtalet 1943.
–Sprechen Sie Deutsch? Frågar en säljare och ler ett gult leende.
Han vill sälja ett gammalt mynt med en örn som klamrar sig fast vid ett hakkors på ena sida, på den andra tittar Hitlers föregångare, rikskanslern Hindenburg ut i ingenstans. Deutsches Reichh 1939.

UNDER DE SEX ÅR som andra världskriget pågick lyckades Bulgarien med konststycket att vara i krig med samtliga stormakter. Under resans gång hann landet dessutom med att vara neutralt och allierat med Hitler.
Tar bussen mot den lilla bergsbyn Bansko i Pirinbergen. Nästan framme passerar vi militärbas. Närmsta granne med militärbasen är ett område av ruckel. Där lever de Ovälkomna. Zigenarna.
Själva Bansko öppnar sig i ett kullerstensbelagt torg, en nougatfärgad kyrka och några äldre kvinnor i hucklen på en bänk i eftermiddagssolen. Från ett fruktstånd säljs körsbär för fem kronor kilot.
Bansko, grundad på 900-talet, är en av Bulgariens vackraste och bäst bevarade byar. Mysiga pensionat och mehanas, tavernor, ombesörjer sommarvandrarnas magar och trötta ben. Vintertid bjuder de på after-ski med rivande mastika, Bulgariens motsvarighet till grannländernas ouzo och raki (anisbrännvin). Mellan stenhus med bastanta träfönsterluckor vaggar bulgariskt vardagsliv fram på knagglig kullersten.
Efter skrangliga busstimmar tar vi igen oss på den murriga baren med det 80-talsklingande namnet Club Acid. Runt små bord sitter kill- och tjejgäng och dricker öl, röker och skrattar. En teve skvalar MTV i ett hörn. Den halvtomma lokalen blir snart full av nya vänner. Bulgariska pengar grävs fram ur fickor och handväskor och blir till rabatterade drinkar och shots. När festen är slut har natten blivit sval morgon.
En ny dag har precis börjat för människorna bakom Banskos renoverade fasader. Och i skjulen utanför byn.

Fem blöta nedslag vid Svarta havet

1. Varna Varna, med sina 350 000 invånare, är Bulgariens tredjes största stad och en modern och angenäm sommarstad, ljusår från kustens annars trista turistkomplex. Bekymmerslöst strandliv och exklusivt cityliv lever i symbios på bilfria gågator, uteserveringar och öppna torg. Under shoppingpauser sippar turister caffe latte samtidigt som ögonen vilar mot stadens vackert snirkliga fasader. När huden behöver vila från solen är det arkeologiska museet väl värt en eftermiddag. Museet är ett av Bulgariens bästa.
2. Golden Sands Golden Sands, Zlatni Pyasatsi, är Bulgariens näst största turistort. I Golden Sands är det för ungdomarnas del det skandinaviska charterhotellet Vladislav som gäller, i konkurrens med den avsevärt större nattklubben Bonkers. Nattetid är gatan utanför Bonkers en stökig och trist blandning av unga, redlösa charterturister och klungor av prostituerade.
3. Balchik Mer bulgarisk vardag än tysk tanga. En liten ort uppförd runt vad som är den tredje största hamnen i Bulgarien. Terrakottafärgade tak breder ut sig strax bakom vattnet, som en stillsam protest mot grannorternas höghushotell. Den näst intill obefintliga stranden är Balchiks vaccination mot att bli en trist semesterfabrik åt massturismen. Missa inte drottning Maries vackra sommarpalats och den tillhörande botaniska trädgården.
4. Sunny Beach Sunny Beach, Slanchev Bryag på bulgariska, är kustens största badort och de unga charterresenärernas vattenhål. Heta dagar på den åtta kilometer långa stranden följs av lika heta nätter på populära nattklubbar som till exempel Lazur, Colosseum och Iceberg..Sunny Sunny Beachs vatten är, som Svarta havet i stort, militärgrönt, svalkande och med en låg salthalt.
5. Albena Albena är charterkusten lugnaste och Bulgariens dyraste badort. Solstolar och barer befolkas huvudsakligen av tyska, brittiska, ryska och skandinaviska barnfamiljer. Den fyra kilometer långa stranden städas varje dag. Dagtid fylls gågatan och Albenas livsnerv av spunnet socker, hennatatuerare, restauranger med påstridiga inkastare.
Minifakta
Resa dit Fritidsresor (www.fritidsresor.se), Always (www.always.se) och Ving (www.ving.se) har resor till Svarta havets badorter. Till de flesta orter går det att flyga från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Priset för två personer på trestjärnigt hotell under juli månad börjar på cirka 9 000 kr.
Resa runt Bulgarien är billigt och enkelt att ta sig runt i. En tågresa från Varna vid svartahavskusten till Sofia (cirka 35 mil) kostar runt 135 kronor för två personer i fyrbäddskupé, i första klass. Naturligtvis billigare om man delar en kupé på fyra personer. Buss är också billigt, men sällan särskilt bekvämt. Taxi är jämfört med övriga transportsätt dyrt, speciellt vid kustens badorter.


Text: • 2004-11-30
BulgarienRestipsSofia

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top