Annons
Annons
Aron Lindblom från Act Svenska kyrkan delar med sig om läget i Burma. Foto: Lucia Reinoso.

Aron Lindblom från Act Svenska kyrkan delar med sig om läget i Burma. Foto: Lucia Reinoso.

Burma

Burmaexperten: ”Landet är i en kris”

Situationen i Burma är värre än på länge. Militärens brutalitet mot lokalbefolkningen tycks sakna bortre gränser. Hur ser landets framtid ut? Och vad ska man tänka på om man reser till en militärdiktatur? Burmakännaren Aron Lindblom från Act Svenska kyrkan delar med sig.

Text: Fredrik Brändström • 2021-04-02 Uppdaterad 2021-09-15

När Burma öppnades upp för omvärlden för drygt 10 år sedan så var Vagabond en av de första svenska tidningarna som åkte dit för att göra resereportage. Tidigare i år chockades omvärlden av nyheten att militären åter igen tagit makten i Burma, eller Myanmar som är det officiella namnet – och på senaste tiden har våldet eskalerat. Vi pratade med Burmakännaren Aron Lindblom på organisationen Act Svenska kyrkan om ett land i kris.

Hur skulle du beskriva Burma för någon som aldrig varit där?

– Burma är, eller var, ett land i en enorm förändring. Landet var stängt för omvärlden från 1960-talet till 2010-talet. Medan den ekonomiska utvecklingen drog iväg i grannländerna så stod Burma stilla på grund av militärdiktaturen. Så den ekonomiska utvecklingen kom igång relativt sent för Burma. Före pandemin och innan militärens maktövertagande tidigare i år så var Burma ett land i exploderande ekonomisk utveckling. Det var inte en perfekt demokrati men med små, små babysteg så gick det ändå i rätt riktning. Det fanns möjligheter att stärka demokratin, trots stora problem, säger Aron Lindblom.

Hur ser situationen ut i Burma just nu?

– Landet befinner sig i en multidimensionell kris med coronapandemin, pågående väpnade konflikter i flera regioner och nu också statskuppen med allt vad den medför. Redan innan pandemin så hade 60 % av befolkningen inte tillräckligt att äta enligt FN. Under pandemin har ekonomin kollapsat och hungern har förvärrats, säger Aron Lindblom.

I Myanmar finns hundratals etniska grupper som kräver självbestämmande eller till och med självständighet från landet. Regeringen diskriminerar regelbundet de här människorna och det har även lett till en rad väpnade konflikter i olika delar av landet. Värst är situationen som rör rohingyerna på gränsen mot Bangladesh där regeringen har anklagats för etnisk rensning och folkmord mot den muslimska befolkningen. Tidigare har merparten av våldet skett i regionerna där de etniska minoriteterna bor. Det som är nytt nu är att våldet har nått unga, urbana universitetsutbildade i storstäderna. Samtidigt så vägrar militären att ge sig och våldet har trappats upp.

– Nu hör vi berättelser om människor som skriver sin blodgrupp på armarna när de går ut och demonstrerar för att de vet att de kanske inte kommer tillbaka. Samtidigt ser man mycket kämpaglöd och även uppfinningsrikedom bland demonstranterna, säger Aron Lindblom

“Kämpaglöd” – hur menar du då?

– De använder sig bland annat av de konservativa myter som är vanliga bland de styrande i Burma. Enligt detta synsätt så förlorar män sin manlighet om de beblandar sig med det kvinnliga. Det är därför som en del traditionella familjer har två tvättmaskiner – för att manliga och kvinnliga kläder inte ska tvättas samtidigt. Därför har demonstranterna spänt upp bh:ar och trosor längs gatorna för att skrämma militären, som då inte vågar passera. Man har även klistrat affischer med kuppledarens ansikte på marken så att militären inte törs gå där, säger Aron Lindblom.

Burmaexperten: ”Landet är i en kris”
Proteströrelsen i Burma har använt kvinnors underkläder för att demonstrera mot militären. Foto: Kachin Waves.
Burmaexperten: ”Landet är i en kris”
Bh:ar och trosor på rad som protest mot militären. Foto: Kachin Waves.

Vad tror du om framtiden för Burma?

– För att läget ska förändras måste omvärlden reagera mycket hårdare. EU och FN måste reagera och vi måste få med det privata näringslivet på sanktioner och bojkotter. Man måste åt militärens ekonomiska intressen för att inte situationen ska cementeras. Man måste komma ihåg att militären är vana att vara under press från omvärlden, efter 60 år av militärstyre. Deras agerande på sista tiden visar att de är villiga att offra människors liv för att hålla sig kvar vid makten. Så det är inte för givet att de kommer att lämna ifrån sig makten bara på grund av protesterna, vi måste göra mycket mer.

Hur kan vanliga svenskar bidra till att förbättra situationen i Burma?

– Det bästa sättet är att ge bidrag till organisationer som är aktiva i Burma. Det finns ett 20-tal svenska organisationer som är verksamma på plats. Pengarna går direkt till föreningslivet i Burma och till organisationer som jobbar för demokrati. Man kan också bidra genom att skriva under på namnlistor och följa och dela burmesiska aktivisters budskap i sociala medier.

Just nu bör man självklart inte åka till Burma – men hur ska man tänka som resenär om man besöker Burma i framtiden?

– Det är överlag komplicerat och tveksamt att resa till diktaturer. Men på längre sikt så är turismen givetvis en viktig inkomstkälla för landet. Det gäller att informera sig så gott man kan och läsa på. Man ska vara medveten om att det är svårt att resa i Burma utan att stödja militären. De kontrollerar stora delar av ekonomin. Går du på stora restauranger så ägs de av militären. Bor du på stora hotell så ägs de av militären. De äger ölföretag, bilkedjor, nattklubbar, hotell, banker, transportföretag, flygbolag. En grundregel är att om det ser ut som en megainvestering så är det med all säkerhet stöttat av militären.

Så hur kommer man runt det?

– Det bästa är att försöka stödja den lokala ekonomin. Mindre näringsidkare och familjeföretag. Ska man resa på ett etiskt sätt i Burma så handlar det om lågbudgetsemester, äta enkelt och resa enkelt. Vandring, cykelsemester, bo på ecolodge… Ett tips är att kolla med organisationen Schyst resande, som har bra tips för den vill resa så etiskt och hållbart som möjligt, tipsar Aron Lindblom.

Burmaexperten: ”Landet är i en kris”
Ser det dyrt ut – då är det antagligen stöttat av militären. Vandring är gratis! Foto: Gettyimages.

3 anledningar att älska Burma

– enligt Aron Lindblom

1. Människorna

– Livet är tufft för många i Burma men det finns en kämpaglöd , en imponerande självständighet och rebellisk ådra hos många som lever kvar ända sedan kampen mot brittiska imperiet. Det tycker jag är väldigt vackert och coolt, säger Aron Lindblom.

2. Naturen

– Burma är ett väldigt vackert land som jag längtar efter att se mer av. En klassisk naturupplevelse är att vandra från staden Kalaw till Inle Lake, en sjö och en historisk plats i östra Burma. Det är en vandring som kan göras på 2–3 dagar. Vill man uppleva Burma genom cykling eller vandring så rekommenderas att ta kontakt med en arrangör som Myanmar Adventure Outfitters eller Uncharted Horizons Myanmar. En annan vacker plats är kusten i regionen Rakhine, med orörda sträder och djungel. I byn Gwa finns ett litet hotell som heter Arakan Nature Lodge som drivs av en schweizare. Stränderna här omkring är väldigt orörda och populära bland surfare.

Obs: i nuläget pågår det väpnade konflikter i delstaten Rakhine mellan militären och två väpnade grupper.

3. Maten

– Burma har en otroligt rik matkultur på grund av att det finns så många olika kulturer och etniciteter i landet. Reser du runt i landet kan du äta kinesiskt, indiskt, thai, och många andra typer av kök. Det är en rikedom som jag önskar att landets styrande kunde ta vara på mer, att man kunde acceptera att Burma är ett multietniskt land och se det som en styrka.

En av Arons favoriter är Wai Wai’s Noodle Place nära The Secretariat i Yangon. Ett lokalt nudelhak som serverar mat i shanfolkets tradition. Trevligt, enkelt och gott!

– Shan är en folkgrupp som lever nära gränsen mot Thailand och har ett språk som liknar thailändskan. Vill man få en grundkurs till det burmesiska köket rekommenderas att boka en tur med Sa Ba Street Food Tours, ett familjeföretag i Yangon som tar med dig till marknaden för att köpa ingredienser som man sedan går hem och tillagar tillsammans, avslutar Aron Lindblom.

Fakta: Act Svenska Kyrkan

Act Svenska kyrkan bedriver utvecklingsarbete, utövar påverkan i internationella rättvisefrågor och utför katastrofinsatser genom partners. De är verksamma i flera länder, bland annat Colombia, Burma, Tanzania och Israel/Palestina.

Burma – från diktatur till strandparadis

Ska vi resa till diktaturer?

Krönika: Varför vi turistar i vissa diktaturer, men inte i andra


Text: Fredrik Brändström • 2021-04-02
BurmaIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top