Annons
Annons
Foto Karl-Johan Larsson

Foto Karl-Johan Larsson

Kina

Shanghai – här finns framtiden

För 20 år sedan låg här risfält och bondgårdar. Idag ser man en skog av skyskrapor. När resten av världen kämpar med ekonomisk kris skär det snabbväxande Shanghai guld med täljkniv.

Text: • 2014-06-13 Uppdaterad 2021-06-23

Framtids­tro i Orientens pärla

Läs också: 15 kinesiska höjdare

Shanghai kallas för Orientens pärla eller Österns Paris, men ordagrant betyder Shanghai “staden på havet” och syftar på läget och positionen som Kinas viktigaste hamn. I Pudong, på andra sidan Huangpufloden, har ett hypermodernt Manhattanlandskap skjutit upp i raketfart. För bara ett par decennier sedan fanns här risfält och bondgårdar. Då fanns bara en färja över floden till Pudong, och den slutade gå vid 20-tiden på kvällen. Idag går 13 tunnlar och 5 broar under och över floden.
Den första höga byggnaden i Pudong var tv-tornet Oriental Pearl Tower, den rosa diskokulan på ben, som hyllas och hatas i jämna doser. Men det idag mest omstridda byggnadsprojektet i Pudong är Shanghai World Financial Center. När det stod klart 2008 var det ett tag världens näst högsta byggnad. Då hade bygget pågått i över tio år, men bland annat blivit förhalat av ekonomiska krisen i slutet av 1990-talet och på grund av alla protester mot utformningen på tornet.
Skyskrapan är ritad av ett japanskt arkitektkontor, Mori Building Company, och från början var det tänkt att det
skulle vara ett cirkelformat hål i fasaden. Men det tog många Shanghaibor, bland andra borgmästaren Chen Liangyu, som ett hån; de tyckte att hålet liknade solen på ärkefienden Japans flagga. Till slut bestämdes att hålet skulle modifieras till en fyrkantigare form och resultatet är att byggnaden nu ser ur som en gigantisk kapsylöppnare.
Överallt syns den ekonomiska boomen, även om den är extra tydlig i just Pudong. Den kinesiska medelklassen har växt enormt och det är många som har pengar att spendera. Shanghai har gott självförtroende och hit kommer kineser och utlänningar för att göra karriär, det stora klippet, bli framgångsrika och tjäna massor av pengar. Det finns bara en väg här och det är uppåt.
– Min kompis köpte för ett par år sedan en lägenhet på morgonen för en miljon och sålde den på eftermiddagen för två miljoner. Sådana klipp kan man tyvärr inte göra längre, säger mr Chao, en av stadens tusentals tjänstemän, som jag träffar under en lunch.
Om det är någon gång som man ska få använda den slitna klyschan “kontrasternas stad” så är det om Shanghai. Här samsas gamla traditioner med futurism. Shanghai är en stad som ger känslan av att befinna sig där det händer, här finns puls, fantastiska restauranger, hippt nattliv, fantastisk shopping och en uppfriskande framtidstro. Knasigt och häftigt.

Shanghai - här finns framtiden
För hundra år sedan var Shanghai en blomstrande lekplats för societeten. Idag är pulsen och pengarna tillbaka.
Shanghai - här finns framtiden
Det är inte alla som vågar sig ut på glasgolvet från utsiksplatsen i Oriental Pearl Tower i Pudong, med utsikt över The Bund på andra sidan Huangpufloden.

– Nu ska vi till Chinatown, säger Funfun, min guide i asfaltsdjungeln. Fattar ni? Chinatown – i Kina!
Det hon talar om är alltså Nan Shi, gamla stan. Det begränsade området som utgör det gamla Shanghai skiljer sig dramatiskt från resten av staden. Byggnaderna ser ut som gammal filmrekvisita. När jag går omkring i Nan Shi känns det som om mina västerländska fördomar om Kina är sanna. Hustaken böljar uppåt som hattbrätten och fasaderna är ornamenterade i sirliga, kvadratiska mönster. På taken sitter djurfigurer som skyddar mot onda andar.
I gamla stan kan man även se flera exempel på lejonstatyer, framförallt utanför banker. Det ena lejonet gapar, vilket betyder att det är fritt fram att stoppa in pengarna här, och det andra lejonet har stängd mun, som betyder att djuret kommer att se till att pengarna är tryggt placerade.
Skrock och onda andar är något som man tog på stort allvar förr i tiden, men än idag är vidskeplighet viktigt för många kineser. Enligt den kinesiska almanackan, tongshu, tillhör varje år ett djur – hästens år, grisens år, apans år och så vidare – och det är viktigt att hålla koll på vilket djur man själv tillhör. Totalt finns tolv djur och när ens eget djurår infaller gäller det att se upp, då är man nämligen extra utsatt för onda andar.
Ett knep för att skydda sig är att bära röda underkläder.

Shanghai - här finns framtiden
En taxichaufför visar stt tydliga missnöje med staten med en hemmagjord skylt i sin bil. Öppen kritik av staten är ovanlig i Kina.
Shanghai - här finns framtiden
I Shanghai finns alltifrån traditionella kinesiska rätter till kök från världens alla hörn.

Gamla stan är en raritet i den här toppmoderna metropolen. Drygt 70 procent av de historiska byggnaderna i Shanghai har jämnats med marken för att ge plats åt skyskrapor och nya byggnader – och det är ändå lite i jämförelse med många andra kinesiska städer. Men ännu mer ska bort. Av de traditionella shikumen-husen, som bland annat finns i stadsdelarna Tianzifang och Xintiandi, ska bara fem procent bevaras, det anses räcka som historiskt minne. Fram till 1950-talet var shikumen den populäraste byggstilen och mer än halva Shanghai bestod av de karakteristiska låga husen på max två–tre våningar.
I en stad där man hyllar det toppmoderna är Xintiandi en befriande kontrast och ett utmärkt bevis på att man kan skapa hög hipphetsfaktor i något som är gammalt. Här har man förstått att det inte bara är glasinfattade skyskrapor som är framtidens melodi. Kullerstensgatorna kantas av söta stenhus med vackra utsmyckningar. Tempot är lugnare och träd blommar på trottoaren. Kvarteren har under de senaste åren fyllts med hippa kaféer, lounger, butiker, gallerier och restauranger. Här slår man sig ner för en kaffepaus i shoppingen, eller för en eftermiddagsdrink efter jobbet med vännerna. Uteserveringarna är många och från tidig vår häckar Shanghaiborna likt skandinaverna under filtar vid terrassernas värmelampor.  
Franska koncessionen är Shanghais lyxigaste område och är anledningen till att staden kallas för Österns Paris. Byggnaderna andas fransk flärd från förr, även om de blivit lite kantstötta med åren. Det är ändå det finaste området att äga en bostad i. Under den tid då staden delades mellan fransmännen och engelsmännen var trafiksituationen än mer förvirrande än idag. Då rådde högertrafik i de franska stadsdelarna och vänstertrafik i de brittiska. Men det var då. Idag är det högertrafik överallt.

Shanghai - här finns framtiden
I gamla stan blandas gamla, anrika byggnader med souvenirbutiker och kommers. Men det är en mix som fungerar.
Shanghai - här finns framtiden
Pärlhalsband är populära presenter från Kinaresan. Här kan du hitta prisvärda pärlor till hög kvalitet.

Jag och guiden går längs med The Bund, det berömda promenadstråket längs Huangpufloden vid foten av Shanghais mest berömda byggnader. Utsikten från The Bund mot Pudong utgör Shanghais berömda siluett som vi känner den i modern tid, med alla skyskraporna på andra sidan vattnet där tysta lastfartyg glider förbi på floden nedanför. Juvelen i kronan är Peace Hotel med sitt gröna, pyramidformade tak. Hotellet stod klart 1929 och var Shanghais societets absoluta favoritlekplats under 1930-talet. Även idag är detta ett hotell där betydelsefulla personer väljer att checka in.
En man med en brun hund i koppel passerar oss. Då slår det mig att det är den första hunden jag har sett.
– Det är reglerat hur många hundar som får finnas i Shanghai och kvoten är full, säger Funfun.
Kön till att få ett hundtillstånd är lång och många husdjurstörstande invånare har hittat en kompromiss i väntan. De har köpt en fågel istället, vilket har startat ett nytt fenomen – fågelpromenader. Shanghaiborna promenerar med sina fågelburar och i parkerna slår de sig ner med likasinnade och placerar burarna bredvid varandra så att fåglarna får umgås.

Shanghai - här finns framtiden
Lovisa Tedestedt

Svenska Lovisa bor i Shanghai:
“Framtiden finns här”

Svenska Lovisa Tedestedt bor i Shanghai sedan flera år tillbaka och driver en butik som säljer brudklänningar i kvarteret French Concession.

Hur lyckas man i Shanghai?
– Jag har lärt mig kinesiska, pratar hyfsat och kan läsa vissa tecken. Det är mycket viktigt med relationer och kontakter här, därför är språket viktigt. Shanghaiborna är ivriga nätverkare.

Hur är det att driva företag i Shanghai?
– Det är en stark ekonomisk tillväxt. Vi säljer mest i Shanghai och Stockholm, men fokus är främst på Kina. Det gifter sig nio miljoner brudpar här varje år. Den kinesiska medelklassen växer i rekordfart och efterfrågan på dyrare, exklusivare klänningar ökar.

Har du många kinesiska kompisar?
– Shanghai är en overklig lekplats. Det är en modern stad, men det är svårt att skaffa kinesiska vänner. Det blir att man hamnar i en expatbubbla. Kineserna håller sig gärna för sig själva och delar upp sig i vi och dom på det privata planet. Men i affärer är det en helt annan sak.

Kommer du att flytta tillbaka till Sverige någon gång?
– Det är inte en omöjlighet. Precis som alla andra expats lever vi i konstant osäkerhet. Man får normalt ett kontrakt på att få stanna i två till tre år. Vi har nu bott här i snart fem år. Men vi älskar Shanghai. Framtiden finns här.   

Shanghai - här finns framtiden
Svenska Lovisa har lyckats slå sig in på Shanghais fest- och brudklänningsmarknad.

Guide till Shanghai

Resa dit

SAS flyger nonstop Köpenhamn–Shanghai. Finnair flyger från flera flygplatser i Sverige och Köpenhamn via Helsingfors, Air China flyger via Frankfurt och Aeroflot via Moskva. T/r från ca 5 500 kr.
Kinaresor, Svensk-Kinesiska Resebyrån och Lotus Travel är exempel på arrangörer som ordnar paketresor till Shanghai. Tänk på att du måste söka visum till Kina och att detta bör göras i mycket god tid före avresan. Detta görs på: visaforchina.org/STH_EN.

Ta sig runt

Ta dig från flygplatsen med Maglev, det nya snabbtåget mellan flygplatsen Pudong och Shanghais centrum, en sträcka på 30 km som tar 7 minuter och 20 sekunder. Mer info om Maglev på: smtdc.com/en.
Shanghai har annars väl utbyggd kollektivtrafik. Tunnelbanesystemet har än så länge elva linjer och biljetterna köps i särskilda automater vid stationerna. Behåll biljetten under hela resan, du behöver den för att komma ut igen.
Taxi är annars väldigt billigt i Shanghai. En resa på 20 minuter kostar runt 15 kr.

Bo

Waldorf Astoria, Bund 2, ligger i Shanghai Club Building som fram till 1949 huserade stadens tjusigaste gentlemanna­klubb för brittiska män i Shanghai. Gratis wifi. Censurhål för Facebook, som normalt är blockerat i Kina. Dubbelrum från 1875:- 
Fairmont Peace Hotel, 20 Nanjing Donglu, fairmont.com/peace-hotel-shanghai, är en dyr klassiker och The Bunds första imponerande byggnad. Dubbelrum från 2170:-
Anting Villa Hotel, 46 Anting Road, antingvillahotel-shanghai.com, ligger i en gammal herrgård i hjärtat
av den franska koncessionen. Dubbelrum från 320:-

Äta och dricka

Long Bar på hotellet Waldorf Astoria andas glamor från förr och har en 34 meter lång bardisk i ett stycke mahogny. Baren är från 1910 då detta var herrklubben Shanghai Clubs domäner. Idag är kvinnor också välkomna.
M1NT (318 Fuzhou Lu) är stället att se och bli sedd och känns som en exklusiv medlemslounge. Restaurangen ligger på 24:e våningen med läcker utsikt över The Bund och Pudong. Efter middagen förvandlas stället till nattklubb.

Shopping

Butikerna har i regel Ù?ppet varje dag 10.00–22.00. Nanjing Road är den största shoppinggatan även om du lär få trängas med många andra turister.
Super Brand Mall, 168 Lujiazui Xi Lu, Pudong, superbrandmall.com, är ett av Asiens största köpcenter och definitivt det största i Shanghai. På de 13 våningarna hittar du kilo­meterlånga, renputsade alléer av märkesbutiker. Detta är inte ett köpcenter för den som är ute för att fynda. Här handlar Shanghais övre medelklass och priserna är därefter.
Copy Market, 580 Nanjing Road, ser ut som ett helt vanligt trist köpcentrum från utsidan, men hela byggnaden är full av piratkopior av allt du kan tänka dig – manschettknappar, sjalar, solglasögon, vinterjackor, ja, rubbet. Du förväntas pruta hejdlöst och skamlöst. Tänk på att det är förbjudet att införa plagierade varor genom svenska tullen.

Shanghai - här finns framtiden
Pärlhalsband tillverkas av flinka fingrar.
Shanghai - här finns framtiden
Long Bar på Waldorf Astoria bjuder ofta på livemusik.

3 museer i Shanghai väl värda ett besök

1. Shanghai Museum, 201 People’s Avenue, People Square, shanghaimuseum.net, har en av landets mest imponerande samlingar av historiska konstföremål. Problemet är att det finns för mycket att titta på – hela våningsplan med bara kalligrafi eller mynt. Men för den som är utrustad med ett stort tålamod och intresse är det en heldagsaktivitet.

2. Shanghai Municipal History Museum, Oriental Pearl Tower, 1 Century Avenue, Pudong, är ett bra stopp om man snabbt vill skaffa sig en sammanfattning av Shanghais historia. Här finns många modeller av hur stadens byggnader sett ut genom åren och förklaringar till opiumkrig och spelmissbruk.

3. Shanghai Jewish Refugee Museum, 62 Chang-yang Lu, shanghaijews.org, ligger i Ohel Moshe-synagogan som är en av få historiska byggnader i området som finns bevarad. Mellan 1937 och 1941 flydde över 25 000 judar undan nazi­regimen i Europa och de flesta hamnade i Hongkou-området.

Missa inte!

Skräddarmarknaden. På Shanghais skräddarmarknad, 399 Lujiabang Lu, kan du sy upp prisvärda, måttbeställda plagg. Se till att gå dit tidigt på din resa, det tar 3–4 dagar att sy upp din beställning.

Missa gärna!

Facebook. Det fungerar nämligen inte i Kina, generellt sett, så lägg undan mobilen och njut av resan istället.

Läs också:

En fjärran weekend
15 kinesiska höjdare
Shanghai svänger


Text: • 2014-06-13
KinaRestipsShanghai

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top