Annons
Annons

Mexikos matmecka Oaxaca är känt för sin djupa matkultur – något som lyfts på bland annat Netflix. Foto: Karin Wimark/Getty images

Mexiko

Cityguide till Oaxaca – Mexikos gastronomiska hjärta

Oaxaca är en av Mexikos främsta matregioner. Ett foodiemecka som vilar i tusenåriga traditioner. Vi reste dit för att botanisera bland matmarknader, restauranger och barer.

Text: Karin Wimark • 2023-10-25 Uppdaterad 2023-10-19

Det är lätt att falla för Mexikos gastronomiska huvudstad Oaxaca. Här bubblar det av historia, stolthet och kreativitet. Myllrande marknader, gatustånd, barer och krogar samsas med historiska byggnader och storslagna katedraler.

Staden är en hotspot när det kommer till mat och dryck, inte minst sedan stjärnkocken Enrique Olvera reste hit och Netflixserien Chef’s Table gav världen en glimt av Oaxacas starka matkultur. Många av regionens mest kända rätter härstammar från den tidsperiod då zapotekerna slog sig ner i Oaxacadalen. Mole, tamales, tlayuda – rätter som än idag är baserade på traditionella råvaror och urgamla traditioner. 

Oaxaca är också känt som platsen där hantverksspriten mezcal frodas. I vart och varannat hörn kan du slinka in på en liten bar för ett smakprov och strax utanför staden finns ett 50-tal palenques, själva gårdarna där drycken tillverkas. Enklast upptäcker du stadskärnan i Oaxaca till fots. Här är våra bästa tips till den sydmexikanska staden!

Gata med rött, turkost och lila hus.
Oaxaca är huvudstaden i delstaten med samma namn och uttalas ”wua-haa-kah”. Foto: Karin Wimark

48 timmar i Oaxaca


Dag 1 förmiddag

Kaffe, butiker & streetart 

Att vakna upp på Hotel Escondido Oaxaca ger en rogivande start på dagen. Bakom tunga träportar gömmer sig en innergård där historisk kolonial arkitektur möter modern brutalism. Jättelika växter skapar en stillsam regnskogsoas och det kardemummakryddade kaffet sätter tonen för dagen. Ett annat hotelltips är Hotel Sin Nombre med sin tempelliknande interiör, öppna innergård och provokativa konst.

Öppen innegård med soffor och bord på golvet.
Hotel Sin Nombre är en tempelliknande oas i centrala Oaxaca. Foto: Patio Lindo Dia

Den som önskar en påtår och en andra frukost beger sig till närliggande Boulenc Pan – ett hippt frukostställe som lockar brunchbesökare med sina väl tilltagna frukostar serverade på en innergård med frodiga växter och konstverk i form av apor som klättrar på väggarna. Vid öppning gäller det att hänga på låset – men du kan också skriva upp dig på väntelista vid ankomst och ta en promenad medan du väntar. Vägg i vägg ligger ekobutiken Suculenta Productos Caseros med läckra marmelader och andra delikatesser. På andra sidan gatan ligger Kiyo Café – en liten hipp butik och kafé där den udda men urgoda kaffedrinken Especial Kiyo gjord på espresso, mezcal, mynta, tonic och svamppulver är att rekommendera. Dessutom perfekt co-work-ställe om du behöver spendera någon timme framför datorn.

Läs också: Mexiko i fokus på ny utställning i Stockholm

Ta vägen förbi den pampiga katedralen Templo de Santo Domingo de Guzmán byggd på 1500-talet vidare till konstgalleriet Galeria Jacobo & Maria Angeles vars karakteristiska handmålade djurfigurer i trä är kända i hela landet. Här kan du slå dig ner för en fika på innergården innan det är dags att utforska området Xochimilco där Oaxacas läckraste gatukonst finns.

På vägen dit slinker du in på keramikbutiken 1050 Grados belägen på ett litet pittoreskt torg liksom den lilla kaffebaren på hörnet – Café el Volador. Ett par kvarter bort ligger Pan con Madre med en öppen innergård och stans bästa bakverk. (ett bra tips tills då sötsuget kickar in) På väg tillbaka kan du ta en promenad förbi utsiktsplatsen El Mirador Cerro del Fortin för fina vyer över staden. 

Dag 1 eftermiddag

Lunch och kreativa drinkar

Hoppa in i en taxi och ta dig till den lilla grannbyn San Juan Bautista la Raya (30 min) för en lunch på den frodiga och stillsamma innergården hos Alfonsina. Här hyllas det traditionella köket i en 5-rätters-meny på rätter som kikärtssoppa med portlak och zucchini, tamales med bönor, rostat bröd med röra på persilja och nötter liksom Oaxacas omtalade mole – en slags sås gjord på matbanan, choklad och rostad chili. Prisvärt och genuint!   

Skål med soppa och grönsaker.
För en autentisk matupplevelse ska du bege dig till Alfonsina. Foto: Karin Wimark

Eftermiddagsdrinken intas på cocktailbaren Selva som ligger mitt i Oaxaca. Här görs drinkar med största omsorg och interiören för tankarna till Kuba. Bartendern Samantha Visguerra, en karismatisk kvinna som flyttat hit från Mexico City, berättar entusiastiskt om drinkarna och hur de knyter an till Oaxacas mat- och dryckeskultur.  

– Vi använder bara lokala ingredienser och i den nya menyn har vi exempelvis många örter som du kan hitta i traditionella maträtter.

Slå dig ner på ett litet bord intill en av de franska balkongerna där stora draperade gardiner kantas av drinkvagnar i glänsande guld och soffor i sammet. 

Dag 1 kväll

Stadens bästa tacos 

Los Danzantes ligger i en stor ljuvlig lokal där moderna rätter görs på traditionella råvaror. Skulle du mot förmodan inte bli mätt kan du bege dig till Lechoncito de Oro på Via C. de Los Libres – en tacovagn i utkanten av centrum med en ständig slingrande kö. Här beställer du taco de lechón con chicharrón som är mört, knaperstekt fläsk med het grön salsa. Mums! 

Tacos de Felix är om möjligt ännu godare men ligger i andra änden av stan, norr om marknaden Central de Abastos. Be en lokal guide ta dig dit (blev varnad om att det är ett stökigt område). Väl på plats väntar fantastiska tacos de maciza med guacamole, salsa roja och stekt lök.

Läs också: Mexikos nya vandringsled tar dig till orörda guldkorn

Tacos med avokado och salsa.
Tacos de Felix är ett lokalt ställe i utkanten av stan som serverar magiska tacos! Foto: Karin Wimark

Dag 2 förmiddag

Frukost & marknader 

För en traditionell frukost ska du bege dig till La Atoleria som serverar den traditionella varma drycken atole, en slags majsvälling som dricks ur lerkärl. Vägg i vägg finns det ett bageri där du köper färskt bröd eller bakverk. Så, nu är du redo för dagen! 

Mercado Benito Juàrez är marknaden som har allt – från örtig och rökig mescal till flätade korgar och friterade gräshoppor. Strosa runt och fynda ett och annat innan du kikar in på matmarknaden Mercado 20 novembre. Besök Pasillo de Humo, den så kallade rökgången, där kött och grönsaker grillas över öppen eld och serveras med chilisåser, guacamole, tortillas med mera. 

saluhall med kött och rökiga bås.
I Pasillo de Humo, den så kallade rökgången, grillas kött och grönsaker på beställning. Foto: Karin Wimark

Oaxaca Artisan Market är en marknad som säljer traditionella kläder och tyger och längst söderut ligger Mercado de Abastos. Detta är den största och mest genuina marknaden i Oaxaca, men den är också ökänd för ficktjuvar. Lokalborna rekommenderar att man beger sig dit tillsammans med en guide samt lämnar värdesaker hemma. Men lyckas du ta dig hit är det ett måste att kika förbi Memelas di Dona Vale, känt från Netflixserien Streetfood Latin America, för frukost nummer två.

Mexikanska tacos.
På marknaden Mercado de Abastos äter du stans bästa memelas –  en något tjockare tortilla toppad med Dona Vales hemliga såser. Foto: Karin Wimark
Personer i lunchrestaurang.
Hos Dona Vale är det nästan alltid fullt. Foto: Karin Wimark

Dag 2 eftermiddag

Långlunch & mezcalprovning

En lunch eller middag på Origen är ett måste om du befinner dig i Oaxaca. I taket på innergården dinglar majskolvar och en trappa leder upp till en stor sal med franska balkonger, orangeröda möbler och stora ljusa fönster. Den säsongsbaserade 5-rättersmenyn inleds med en guacamole toppad med chapulines (gräshoppor) följt av ceviche på alger och bifftartar marinerad i citrus, chili och tomatillo. Här kan den som vill delta i matlagningsklasser som inleds på marknaden tillsammans med kocken och sedan fortsätter i köket på restaurangen. 

Den perfekta introduktionen till mezcal får du på La Mezcaloteca. Ett slags spritbibliotek som för tankarna till ett historiskt apotek med flaskor från över 100 hantverksproducenter.

– Häll en skvätt på handen och gnugga. Sedan doftar du. Är det en bra mezcal ska det inte dofta alkohol, säger Patricia Iazara som håller i provningen. 

Mezcalfärden fortsätter till El Cortijo Mezcaleria där jag slår mig ner i baren och plötsligt har en hel rad med glas framför mig. Israel Sanchez häller upp en skvätt av spriten i glaset och ber mig att dofta. 

– Jag vet att mezcal har trendat de senaste åren, men för oss är det kultur. Det bär på tusentals år av traditioner. Innan europeernas invasion var det bara de allra förnämsta som drack mezcal. 

Kille i vit t-shirt i bar.
Familjär stämning på El Cortijo Mezcaleria. Foto: Karin Wimark

Dag 2 kväll

Stans bästa drink 

Sabina Sabe är den hippa och populära cocktailbaren som nästlat sig in på listan Nordamerikas 50 bästa barer. Missa inte den syrliga drinken Guava Verde och snacka gärna med bartendrarna som är gästvänliga och nyfikna. I den intilliggande restaurangdelen serveras dessutom riktigt god mat. Beställ in smårätter i form av olika varianter av ceviche, tonfisk och fisktacos. Kvällen avslutas på takterrassen på Hotel Los Amantes med en syrlig mezcalita och storslagna vyer över katedralen. 

Tallrik med ceviche.
Missa inte mellanrätterna på Sabina Sabe. Foto: Karin Wimark
Cocktailbar med personer i bar.
Beställ in en Guava Verde – frisk och syrlig mezcaldrink på Sabina Sabe. Foto: Karin Wimark

Topp 3 streetfood i Oaxaca – kända från Netflix 

1. Empanadas del Carmen. På torget vid kyrkan Carmen de Arriba serveras empanadas de amarillo – pirogliknande majsknyten toppade med den typiska heta såsen mole. Detta ställe var populärt långt innan det dök upp i Netflixserien Streetfood

2. Memelas di Dona Vale. Inne på marknaden Mercado de Abastos har Dona Vale ett gatukök som funnits i över 30 år. Här gör hon memelas (lite tjockare än tortilla) som serveras med ost och hennes hemliga chilisås. (den godaste jag någonsin testat). 

3. Tlayidas de la Chinita. Klassiker i Oaxaca. Tlayiudas är stora krispiga tortillas toppade med ister, ost, bönor och grillat kött. En folklig maträtt du äter med händerna på gatan. 

Gata med orangea väggar.
Det är svårt att inte förälska sig i staden Oaxaca. Men missa inte att utforska omgivningarna också. Foto: Karin Wimark

Snabbfakta

Invånare: Oaxaca är namnet på såväl staden som delstaten. Ca 300 000 invånare i staden. Språk: Officiella språket är spanska. Tidsskillnad: – 6 tim. Valuta: Mexikanska pesos. Bäst tid att resa hit: Under torrperioden oktober–april. Ta sig runt: I Oaxaca stad tar du dig enkelt runt till fots eller med taxi. Se dock upp för bilar om du promenerar, trafiken kan vara hetsig. Resa hit: Flyg med Aeromexico eller Air France från Arlanda via Paris till Mexico City. (ca 15 tim) Härifrån ca 7 tim med buss (ADO eller OCC) från Mexico City alternativt flyg ca 1 tim 15 min. Nattbuss till/från kustorten Puerto Escondido tar ca 10 tim alternativt direktflyg med Aerotucan, ca 40 min. Så uttalar du Oaxaca: (Wua-haa-kah).

Läs också:

Mexikos nya vandringsled tar dig till orörda guldkorn

“All Aboard” på Mexikos tequila-tåg


Text: Karin Wimark • 2023-10-25
MexikoRestipsGuideMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top