Läs på ordentligt innan du reser med barn till Sydafrika.

Läs på ordentligt innan du reser med barn till Sydafrika.

Nyhet

Sydafrika skärper kraven för inresa med barn

I ett försök att stävja problemen med trafficking skärper Sydafrika kraven på dokumentation för alla under 18 år som reser in i landet - även om barnet reser med sina föräldrar.

Text: • 2014-06-18

Om du är på väg till Sydafrika med barn under 18 år, måste du sätta dig in i landets nya regler för inresa med barn. Och det kan bli en ganska snårig historia, beroende på hur familjesituationen ser ut.

De nya bestämmelserna börjar gälla från 1 oktober i år och ställer stora krav på dokumentation av barnets identitet.

I det enklaste fallet, barn som reser in med båda sina biologiska föräldrar gäller att:
Föräldrar som reser in i Sydafrika med barn under 18 år måste kunna visa upp ett fullständigt födelsebevis för barnet. I Sverige används inte födelsebevis längre, utan det är personbevis som gäller. Ett personbevis på engelska kan beställas från Skatteverket.

Om en av föräldrarna reser på egen hand med sitt barn:
Krävs personbevis för barnet plus en undertecknad försäkran där den andra föräldern ger sitt tillstånd till att barnet får resa in i Sydafrika.

Om en ensamstående förälder reser in med barn:
Krävs ett domstolsbeslut/bevis på att du har fullständiga rättigheter som förälder eller vårdnadshavare av barnet. I de fall där den andre föräldern är avliden, krävs ett dödsbevis.

Om någon reser med ett barn som inte är sitt eget:
Krävs personbevis för barnet, en undertecknad försäkran från föräldrarna där de ger personen rätt att resa in i Sydafrika med barnet, kopior på föräldrarnas id-handlingar eller pass, och kontaktuppgifter till barnets föräldrar eller vårdnadshavare.

Notera att det här bara är ett utdrag av de viktigaste reglerna. Om du ska resa till Sydafrika med barn måste du själv sätta dig in i helheten. På den här sidan hittar du all information.

Läs mer om Sydafrika:

Bästa tipsen till Kapstaden

Sydafrikas 10 bästa äventyr

Äventyr ovan och under ytan i Sydafrika

Sydafrikas vilda kust

Sydafrikas bästa vingårdar


Text: • 2014-06-18
NyhetSydafrika

Scroll to Top