• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sätt guldkant på resan - Tio tips som förgyller färden

  Långtråkig flygplatsväntan. Trånga flygstolar. Ett hotellrum som inte alls
  var så fint som du hoppats. Vad göra? Vagabond listar tio tips på hur
  du kan sätta lite guldkant på nästa resa.

  Sätt guldkant på resan - Tio tips som förgyller färden

  1. UPPGRADERA MED POÄNG

  Brukar du titta avundsjukt på folket som flyger längst fram i planet, i de lite finare klasserna? Sluta med det. Att resa i skönare flygstolar är inte längre något bara för affärsresenärer med guldkort – alla kan skaffa sig en uppgradering. Allt som krävs är lite planering. Det vanligaste exemplet för svenska resenärer är SAS bonusprogram Euro-bonus som samarbetar med flera olika kortutgivare, till exempel Master-card och American Express. Alla köp du gör med ett sådant kort blir poäng i Eurobonus, poäng som du exempelvis kan använda för att uppgradera din ekonomi-biljett till economy extra eller business. Om du vill dra full fördel av uppgraderingen och kunna susa genom säkerhetskontrollen via SAS så kallade Fast Track och få tillgång till lounge i väntan på avgång, då måste du göra uppgraderingen i tid innan du reser. Poänguppgraderingar som görs vid incheckningen hamnar på standby och det dröjer till ombordstigning innan du vet om du blir upp-graderad eller inte. 

  2. LÄS PÅ INNAN DU BOKAR

  Information är makt, sägs det ju. På nätet finns allt, precis allt, du behöver veta innan du bokar nästa tur. Om du inte kollar användarkommentarer på Tripadvisor innan du bokar hotell, får du faktiskt skylla dig själv. Risken finns att du i efterhand, hemkommen med vägglöss i resväskan, upptäcker att det där skräphotellet du hamnade var rankat på plats 432 i New York. Av 432 hotell. Tripadvisor är ohotad etta bland de användargenererade resesajterna och faktiskt, även om det kanske låter som stora ord, den smarta resenärens allra bästa vän.
  Nyttiga recensioner och betyg finns givetvis också på många andra platser, till exempel på bokningssajter som Booking.com eller Hotels.com.

  3. STÄLL KRAV PÅ HOTELLET DEL 1

  När du bokar hotell, se till att använda det textfält som finns på nästan alla stora bokningssajter för att berätta vad du vill ha. Föredrar du ett rum högt upp med utsikt, skriv det. Inte säkert att du alltid får som du vill, men ofta hjälper det. Den som inte frågar …

  4. CHECKA IN PÅ WEBBEN

  Webbincheckningen öppnar ofta 24 timmar före avresa, även om det kan skilja mellan flygbolagen. Checka in och ladda ner boardingkortet på mobilen eller skriv ut dina boardingkort hemma, då slipper du börja resan i en lång incheckningskö* och kan snabbt bara lämna bagaget. Reser du med endast handbagage går du direkt till säkerhetskontrollen.

   *Webbincheckning garanterar inte alltid att du slipper köa, tyvärr. Ibland är köerna fortfarande lika långa som innan internet och inchecknings-automater uppfanns. 

  5. VÄLJ RÄTT SITTPLATS

  En annan anledning till att du alltid ska checka in hemifrån är att du ofta kan välja sittplats. Oumbärligt för den som blir svettig bara vid tanken på att sitta inklämd i ett mittensäte, och det blir vi väl alla? Vissa flygbolag låter dig till och med välja stolarna med rejält ben-utrymme vid nödutgången i webbincheckningen, utan extra kostnad. Snacka om guldkant på resan. Men då gäller det att du hänger på låset när incheckningen på nätet öppnar. Tips! För att se vilka flygstolar som är bäst och sämst, använd seatguru.com innan du väljer säte. De flesta flygplanstyper från merparten av världens flygbolag finns representerade på sajten.

  6. ÄR FLYGET FÖRSENAT?

  Få saker förstör reslusten så mycket som att komma in i avgångshallen, titta på tavlan och upptäcka att flyget är rejält försenat. Istället för att ruttna på flygplatsen, bättre att få vara hemma eller på hotellet så länge som möjligt. Lösningen är enkel. Kolla alltid avgångstid innan du beger dig till flygplatsen. Informationen finns på nätet, på flygplatsernas webbplatser, men också på exempelvis flightstats.com. Flightstats har även gratisappar till Iphone och Android som gör att du kan hålla koll på avgången och beställa notifieringar som meddelar om något händer med din flight. 

  7. LÄR DIG ATT LOUNGA

  Likadant här som med upp-graderingarna under punkt ett, flygplatsernas lounger är inte längre skyddade reservat för stressade affärsresenärer. Du förtjänar väl också en fåtölj, wifi och ett glas vin innan du går till gaten? Flera lounge-program finns, men Priority Pass med 850 flygplatslounger världen över är det största fristående där vem som helst kan bli medlem. Priority Pass finns ibland som förmån till vissa, dyrare, kreditkort eller förmånspaket på banker. Kolla med din bank. Du kan också själv ansöka om medlemskap på prioritypass.com. Årskostnaden varierar från cirka 1 000 till 4 000 kronor, så du bör resa ganska ofta för att det ska betala sig. På många stora internationella flygplatser finns möjlighet att betala för entré till en lounge, kan vara en idé om väntan på flyget är lång.

  8. STÄLL KRAV PÅ HOTELLET DEL 2

  Nyckelkortet klickar upp dörren. Nyfiken kikar du in i ditt hem den kommande helgen, veckan eller veckorna och blir … besviken. Balkongen har utsikt mot en parkering, men du vet att det finns en strand och en horisont på andra sidan huset. Eller så är badrummet mycket mer slitet än du förstått, trots att du både kollat på bilder och läst användarkommentarer på Tripadvisor. Kanske är det något annat som skaver, som inte känns som du väntat dig. Ta med väskan, lämna rummet, åk ner till receptionen och förklara läget. Klaga inte, skäll inte. Berätta bara vänligt att rummet inte alls var vad du hade hoppats på. Det kan kännas jobbigt, vår svenska konflikträdsla blir ju inte mindre för att vi lämnar landet, men försök. Påfallande ofta ger det faktiskt resultat.

  9. RÄTT IN I BUBBLAN

  Förutsatt att du inte lyckats uppgradera dig enligt tips 1, se till att skaffa dig en kraftfull sköld mot resten av kabinen. Brusreducerande hörlurar kostar en slant, men du kom-mer aldrig att ångra dig. Barnskrik, motorbuller, festgänget på väg på fotbollsweekend – alla försvinner de som genom magi. Komplettera med en ögonmask. 

  10. KÖP EN RUMS-UPPGRADERING

  Om tips 8 inte hjälpte, kolla vad det kostar att betala för ett bättre rum. För att semestern ska bli precis som du önskat, kanske det är värt ett par hundralappar per natt för att byta parkeringsutsikt mot strandvy? De flesta hotell låter dig köpa en uppgradering om lediga rum finns.

  TEXT: GÖRAN INGMAN BILD: THOMAS MOLÉN

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!