• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Inatt jag drömde …

  Tänk om vi reste till playorna i Syrien, Sudan och Eritrea, som är som skapta för soldyrkare, sandslottsbyggare, snorklare och vindsurfare. Per fantiserar om en bättre värld

  Inatt jag drömde …
  Pers förhoppning: Sol- och badresor till ett framtida lyckligt och välmående Somalia.

  Pers förhoppning: Sol- och badresor till ett framtida lyckligt och välmående Somalia.

  Vart ska jag åka i vinter? Sydeuropas stränder är för kalla, regniga och stängda. Kanarieöarna känns för tillrättalagt. Och Karibien och Thailand ligger för långt borta med sina tolv timmars flygtid, vilket också innebär onödigt stora utsläpp av växthusgaser.

  Men det vimlar ju av vintervarma länder i Mellanöstern och Nordafrika med sköna sandstränder och palmskuggade strandpromenader på samma flygavstånd som Teneriffa och Gran Canaria.

  Så varför åker jag inte dit?

  Du vet redan svaret. Som om det vore en naturlag råder diktatur, inbördeskrig eller politiskt och säkerhetsmässigt kaos i praktiskt taget alla länder som ligger på sex timmars flygavstånd. Jag är medveten om att det är en egoistisk slutsats. Som om största vinsten med att eländet tar slut vore att jag skulle kunna åka dit och sola och bada. Men tänk så här: alla, inte minst de som bor där permanent, skulle tjäna på att de här länderna vore fridfulla semesterländer och inte brinnande konflikthärdar.

  Tänk så annorlunda det vore om …

  … Västsahara inte var ockuperat av Marocko och regeringen i ockupanternas huvudstad gick med på att hålla den FN-arrangerade folkomröstning som världssamfundet redan enats om – och att landet därefter blev en självständig och ekonomiskt blomstrande demokrati. De vackra stränderna vid al-Aaiun skulle fyllas med soltörstande turister. Eftersom det bara är 15 mil till Kanarieöarna skulle du ta snabbåten till Las Palmas för att shoppa och eftersom öknen ligger nästgårds skulle du åka på kamelsafari i Sahara.

  … Libyen inte skakades av dödliga efterverkningar av revolutionen 2011 och blev en stabil nordafrikansk demokrati. De vita orörda sandstränderna utanför Zuwarah och Benghazi skulle konkurrera ut de överexploaterade stränderna på norra sidan av Medelhavet. Och när du med solsvedd näsa blev sugen på lite historia skulle du imponeras av de romerska ruinerna i Cyrene och Leptis Magna.

  … Syriens inbördeskrig upphörde, IS tänkte om och blev förespråkare för tolerans och alla stridande grupper blev överens och landet utvecklades till en fridsam demokrati. Turisterna skulle flockas på de antika romerska baden och Ras al-Bassit och Latakias palmkantade medelhavsstränder skulle snabbt bli dina självklara höst- och påsklovsfavoriter, liksom utflykterna till det som finns kvar av de grekiska och romerska tempelruinerna i Palmyra och den medeltida korsfararborgen Salah ed-Din.

  … Iran inte vore en auktoritär religiös republik, utan hade en mer avspänd syn på avvikande åsikter och kvinnors klädsel. Barnfamiljerna skulle flockas i badorten Ramsar vid Kaspiska havet, utflyktsbussarna skulle sicksacka sig upp till friden i bergsbyn Masuleh och fågelskådarna skulle vallfärda till Golestans nationalpark. Dessutom skulle historienördarna få dåndimpen av antika Persepolis, medan utförsåkarna skulle tillbe pudret i Dizin och Shemshak.

  Och då har jag ändå inte nämnt Libanons medelhavsriviera och Azerbajdzjans och Kazakstans och Turkmenistans bedårande Kaspiskahavet-beacher. Och heller inte de mer avlägsna playorna i Sudan och Eritrea, som skapta för soldyrkare, sandslottsbyggare, snorklare och vindsurfare.

  Tänk så annorlunda det vore.

  Syrien, turism

  Tänk om detta vore en turistkarta! Foto: Thinkstock

  3 platser du ändå kan åka till:

  Essaouira, Marocko
  Medeltida gränder och djup strand. Fiskebyn Essaouira bjuder omväxlande på Saharas heta vindar och Atlantens kalla vatten. Och Marrakech ligger bara några timmar bort. Men helt etiskt oproblematiskt är det förstås inte, eftersom Marocko ockuperar Västsahara.

  Netanya, Israel
  Badort tre mil norr om Tel Aviv. Vita hus i funkisstil. Mäktiga klippor, vackra stränder, många franska turister. Men helt etiskt oproblematiskt är det förstås inte, eftersom Israel ockuperar Västbanken och Gazaremsan.

  Aqaba, Jordanien
  Strandort med snorklingsvänliga korallrev vid rödahavskusten. Granne med israeliska Eilat. Och klipptemplet i Petra finns på utflyktsavstånd. Men helt etiskt oproblematiskt är det förstås inte, eftersom Jordanien är en auktoritär monarki med statsstyrda medier.

  Du som läste det här kanske är intresserad av:

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!