• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så undviker du att göra bort dig på resan

  Tog du på dig en blå tröja på festen i Hongkong och fick konstiga blickar riktade mot dig? Blev folk sura när du gav dricks i Kina? Gjorde du bort dig på resan utan att riktigt veta varför? Vi har kollat in vad som är rätt etikett på resan.

  Så undviker du att göra bort dig på resan

  – Rätt etikett på resan

  I boken Världens Etikett finns tipsen som gör att du slipper trampa i klaveret. Boken innehåller tips på hur du hanterar sociala konventioner och seder i 45 länder. Tips som kanske kan få dig förvandlas från ignorant turist till världsvan vagabond.

  Vi har plockat ut tre tips från tio länder. Varsågod:

  Italien

  1. Nej, ingen använder sked till pastan i Italien. Gör du det kommer du omedelbart avslöja att du är turist. Använd kanten på tallriken istället som hjälp för att snurra pastan med gaffeln.
  2. Undvik att tugga tuggummi, särskilt på offentliga platser – det anses vulgärt.
  3. Var beredd på att folk tränger sig före dig i kön, gör då ingen stor grej av det även om det nästan är heligt för oss svenskar. I Italien är köande valfritt. 

  Brasilien

  1. Att sträcka på sig eller gäspa offentligt anses oförskämt, håll det innanför hotelldörrarna.
  2. Använd inte tummen upp eftersom detta är en oartig gest med oanständiga antydningar. 
  3. Om du ger bort en present låt det för allt i världen inte vara en lila sax eller brevöppnare. Svart och lila förknippas med sorg och vassa föremål symboliserar att gåvogivaren vill avsluta relationen.

  Kina 

  1. Om någon spottar åt ditt håll ska du inte bli förnärmad, kineser spottar nämligen lite varstans och hela tiden. Att spotta innebär tur, särskilt om man ser en utlänning. 
  2. I Kina är det förbjudet med dricks och att ta emot dricks kan uppfattas som pinsamt, vill du istället visa att du uppskattade maten kan du rapa ljudligt. 
  3. Det är vanligt att man delar på rätter eller att någon erbjuder dig att prova deras, Om du delar mat med någon ska du alltid använda ätpinnarnas tjocka sida. Servera inte dricka till dig själv innan du fyllt på dina bordsgrannars glas. Det är artigt att hälla ända upp till kanten då detta signalerar generositet.

  Skippa dricksen när du betalar notan i Kina. Foto: Thinkstock.

  Egypten

  1. Här finns flera etikettsregler som gäller dina händer, ät och ge dricks enbart med den högra eftersom den vänstra handen är förknippad med att tvätta sig på intima ställen.
  2. Var beredd på att be om lov för att fotografera någon, särskilt när det gäller barn. Ibland går de med på det mot betalning och om du inte bad om lov kan det hända att du blir efterföljd med krav om betalning.
  3. Stå på sidan om dörren när du ringer på dörren, det är oartigt att se direkt in.

  Hongkong

  1. Precis som i Kina ska du inte lämna dina ätpinnar nedstuckna i risskålen eftersom detta förknippas med döden. När du äter ris ska du inte heller ställa skålen på bordet eftersom detta antyder att maten inte faller dig i smaken.
  2. Hongkongbor har ett ganska reserverat kroppsspråk så undvik att gestikulera för mycket då det kan uppfattas som hetsigt och kan göra folk irriterade.
  3. Bär inte kläder som är blåa eller vita på sociala sammankomster – dessa färger är förknippade med död och sorg.

  Thailand

  1. Att klappa någon på huvudet kanske ses som en omtänksam gest i Sverige, men inte i Thailand. Huvudet är kroppens högsta punkt, även symboliskt och om du rör eller bär något över någons huvud, även barn, bör du be om ursäkt eftersom det är väldigt respektlöst.
  2. Eftersom Thailand är ett buddhistiskt land lever många med tron på allt liv som heligt, även insekter och myggor. Om man medvetet dödar en mygga eller någon annan varelse kommer många att ta illa vid sig.
  3. Det är olagligt att vara naken eller topless, så glöm de galna nakennattbaden om du inte vill riskera att komma i kläm med lagen.

  Singapore

  1. I Singapore är det olagligt att tugga tuggumi! Du får inte ens ta med dig det in i landet och du riskerar böter om du blir fast i tullen.
  2. Röker du på fel ställe kan du bli tvungen att betala böter på över 5 000 kr! Så var noggrann med var du är innan du tänder cigaretten, det är förbjudet förutom vid särskilda platser. 
  3. Dessa saker kan du också få betala böter för: att inte spola i toaletten, att spotta och att skräpa ner

  Indien

  1. No PDA!(Public display of affection). Indierna är väldigt reserverade när det gäller att visa sin kärlek offentligt, det gäller både kramar och handhållning.
  2. Att stå med händerna på höfterna uttrycker aggressivitet, så även om du är utmattad och trött av den indiska värmen, vila i någon annan ställning såvida du inte är arg!
  3. Vill du inte vara oartig ska du undvika att blinka, vissla, röra vid någons öra eller peka med fingret.

  Ryssland

  1. Att vissla inomhus betyder otur.
  2. Om en ryss gestikulerar genom att dra fingret vågrätt över halsen, kan du vara lugn, det är inte ett hot – det betyder att någon är mätt eller har fått nog.
  3. Blir du bjuden på vodka i Ryssland, är kutymen att man dricker allt i ett svep. 

  Mexiko

  1. Att stirra anses väldigt oartigt i Mexiko.
  2. När du betalar ska du inte lämna pengarna direkt på bardisken eller bordet, överlämna dem till någons hand istället. 
  3. Om du någon gång vill ge bort blommor till en mexikan bör de inte vara röda eller gula. Röda blommor är enligt mexikansk folktro förhäxade och gula blommor associeras med döden.

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!