• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 33 tips som gör resan skönare

  Vagabondredaktionen slog sina kloka huvuden ihop och satte ihop en lista med våra bästa
  resetips. Varsågod, 33 saker som som gör din resa enklare, smartare och roligare.

  33 tips som gör resan skönare
  Så får du en skönare resa.

  INNAN DU RESER IVÄG


  1. Kolla lokala högtider

  I vissa länder så avstannar all verksamhet under stora högtider. Kolla upp innan vilka högtider och helgdagar som gäller i landet du ska till. Omvända regeln gäller till exempel med stora ledigheter som springbreak i USA, då skolorna är stängda. Vill du inte umgås med fulla tonåringar så kanske du väljer en annan tid att besöka exempelvis Florida eller Cancun i Mexiko.

  2. Skaffa en gratisguide

  Vad är en bättre start på storstadsresan än att få en gratis rundtur av en local som känner staden som sin egen ficka? Global Greeter Network är en volontärorganisation med guider i städer över hela världen, som ofta kan anpassa sig efter dina specifika önskemål. globalgreeternetwork.info

  3. Adressmärk din väska – inuti!

  Väskor försvinner ibland, så är det. Men sannolikheten att ditt bagage ska hitta tillbaka till just dig ökar om du ser till att adressmärka väskan ordentligt. Att ha en adresslapp utanpå är förstås bra, men se till att stoppa en inuti också. Gärna väl synlig, kanske fastsatt i någon dragkedja eller bara rakt upp och ned ovanpå all packning.

  4. Gör en egen karta

  Att skapa egna kartor i Google Maps (maps.google.se) är enkelt och bra att ha med på resan, i mobilen eller på datorn. Särskilt på storstadsresor, där man i förväg kan märka ut alla butiker, museer, barer och restauranger som man vill besöka. Det skapar bra överblick och man kan lätt se vilka områden som är värda att koncentrera sig på.

  5. Kolla reseförsäkringen

  Kanske det viktigaste rådet av dem alla – ha en giltig reseförsäkring. Reser du utan försäkring så får du betala alla omkostnader själv om något händer. Har du redan en reseförsäkring, dubbelkolla vad den inkluderar innan avresa för att vara på den säkra sidan. Många har även en försäkring via kontokortet, som kan täcka vissa kostnader.

  6. Fota ditt pass

  Att scanna passet eller fotografera det med kameran eller mobilen är en enkel åtgärd som besparar dig mycket strul om passet skulle försvinna på resan. Mejla en kopia på fotot till dig själv så är du på säkra sidan.

  7. Läs en god bok

  Att läsa en bok som utspelar sig i landet du ska till är det bästa tipset för att komma i stämning inför resan. Guideböcker i all ära, men de kan aldrig fånga atmosfären på samma sätt som en bra roman.

  Tips 22: Packa ett om­-byte i handbagaget.

  Tips 21: Packa ett om­byte i handbagaget.

  BÄSTA PACKNINGS­TIPSEN


  8. Silvertejp

  Linda en meter silvertejp runt en liten flaska mygg­sprej eller liknande, så tar det inte onödig plats. Lätt att dra av en bit när något behöver lagas. Kanske lappa ihop ett trasigt myggnät?

  9. Ladda ner en packlista

  För att undvika att inte glömma något väsentligt, ladda ner packlistor på nätet, som du kan skriva ut och spara för nästa resa. Finns en uppsjö av sajter, till exempel upl.codeq.info. Eller skriv en egen lista som du kan återanvända.

  10. Ficklampa/pannlampa

  Ibland hamnar man på ställen där elen kommer och går. Kanske släcks gatubelysningen på väg hem, och då är det bra att ha sin egen ljuskälla.

  11. Presenter

  I många länder är det kutym att ta med sig gåvor om man träffas. Ta med ett par små presenter hemifrån om du vill komma på extra god fot med lokalbefolkningen.

  12. Dubbla bank-/kreditkort

  Ett kort som får en spricka eller spärras av någon anledning = inga pengar. Därför är det alltid bra att ha dubbel uppsättning av kort, som är kopplade till olika bankkonton.

  13. Regnskydd till ryggsäcken

  Kan rädda dig när skyfallet kommer. Om du tar ett med dragkedja som täcker hela ryggan kan du även lossa ena änden av axelbanden och dra in dem i skyddet när du ska flyga. Så är ryggsäcken skyddad och du behöver inte skicka den som specialbagage.

  14. Multiverktyg

  Ett multiverktyg med vass kniv, korkskruv och annat praktiskt är alltid bra att ha med sig, oavsett om du ska på charter eller vandring. Se bara till att inte packa den i handbagaget.

  15. Sarong

  En sarong tar inte mycket plats men kan användas till mycket. Som liggunderlag på stranden, som kjol, som lakan, som sjal när det blåser eller när du behöver täcka dina solsvedda axlar eller som slöja när du som är kvinna besöker en moské.

  16. Handtvättmedel

  Gör inte det klassiska misstaget att packa för mycket kläder. Packa istället ned några påsar med handtvättmedel. Finns i färdiga, lätta portionspåsar som gör det superlätt att skölja upp de plagg du behöver.

  17. Läsplatta

  Handen på hjärtat, hur många av böckerna du tog med dig på senaste resan läste du ut? Dumpa tunga tegelstensromaner hemma och fyll läsplattan med så många böcker du önskar.

  18. Lätt väska

  Om du bara reser med handbagage – och inte har jätte­långt att gå – kan du frigöra några kilon genom att satsa på en tygväska eller weekendbag av lätt material istället för en tung kabinresväska. Låt prylarna väga istället för väskan.

  19. Litet hänglås

  På många vandrarhem finns förvaringsskåp där du själv måste stå för låset. Gärna kombinationslås eftersom nycklar har en tendens att försvinna.

  20. Fördela ägodelarna mellan väskorna

  Om nu din väska skulle försvinna under flygningen så är i alla fall sannolikheten att ditt ressällskap också blir av med sin väska försvinnande liten. Fördela därför era kläder mellan väskorna och glöm det där med "mitt" och "ditt" för en stund.

  21. Packa ett om­byte i handbagaget

  Om medpassageraren – eller du själv – skulle kräkas eller spilla rödvin på dig måste du ju ha ett ombyte. Och om ditt incheckade bagage försvinner på vägen så har du i alla fall något att byta om till.

  22. Ta med bagagevåg

  Flygbolagen är ju som bekant inte lika generösa med övervikt längre, så ta med en liten bagagevåg och väg väskan på hotellrummet innan du reser hem. Om dina shoppingfynd gör att väskan överskrider viktgränsen så omfördelar du enkelt vikt till handbagaget.

  Tips 29: Våga fråga om business class.

  Tips 28: Våga fråga om business class.

  OMBORD PÅ FLYGET


  23. Ta på dig de tyngsta plaggen

  För att frigöra kilon och skapa mer utrymme i res­väskan är det ett klokt tips att ta på dig de mest skrymmande klädesplaggen. Har du till exempel med dig tunga vandringskängor är det en bra idé att resa i dessa.

  24. Sitt lugnt kvar

  Vi förstår oss inte på folk som köar vid gaten redan en halvtimme innan boardingen har startat. Varför denna hets? Såvida man flyger med bestämd sittplats finns ingen anledning att knö sig fram. Sitt lugnt kvar och vänta tills alla gått in.

  25. Låt väskan sticka ut

  Om du har köpt en svart rullväska som ser ut som alla andras – se till att ha något personligt på den som gör att du kan skilja ut den från mängden på bagagebandet. En färgglad bagagerem eller en jättestor adresslapp kanske. I brist på annat så knyt en stor rosett runt handtaget. Eller så skaffar du helt enkelt en väska som sticker ut: kycklinggul, knallrosa, blommig, whatever.

  26. Ta med vatten

  Det slår aldrig fel. Efter halva flygturen blir man extremt törstig. Ta därför med dig minst två flaskor vatten ombord (OBS, måste inhandlas/fyllas efter säkerhetskontrollen).

  27. Flyg på udda tidpunkter

  Har du möjlighet så boka flyg på de dagar då färre åker. Fredag, lördag, söndag är i de flesta fall alltid dyrare än exempelvis tisdagar. Och att resa på lågsäsong är ofta både bättre och billigare än att åka de månader då turistanstormningen peakar.

  28. Våga fråga om business class

  Flyg är ofta överbokade för att statistiskt sett så kommer inte alla som är inbokade på planet att komma. Och om detta så skulle ske, så kommer alltid några passagerare bli uppgraderade till business class. Verkar flyget vara mer än knökfullt så kan det därför ibland löna sig att försiktigt fråga incheckningspersonalen om uppgradering. Det finns alltid en liten, liten chans att just du kniper jackpotten, och om du är extra trevlig ökar såklart chanserna! Detsamma gäller platser med extra benutrymme. Är de inte bokade i förväg så är frågan alltid fri om du kan byta plats till dem.

  NÄR DU KOMMER FRAM


  29. Ha en fysisk karta

  En bra karta är A och O om du ska vandra omkring i en ny stad. En gammal gedigen papperskarta är i 9 fall av 10 bättre än en digital dito, som alltför ofta visar fel.

  30. Skippa turist­restaurangerna

  Att menyerna finns på svenska, norska och finska är praktiskt om man kommer från dessa länder men betyder i de flesta fall att maten kommer att bli en besvikelse. Gör dig besväret att använda guidebokens ordlista till att översätta rätterna på menyn, eller varför inte vara lite wild and crazy och helt sonika peka på valfri rätt.

  31. Våga ställa krav på hotellet

  När du bokar hotell på nätet, använd det lilla textfältet bredvid bokningen för att skriva upp eventuella önskemål, till exempel om du vill ha rum högt uppe i byggnaden. Och när du är på plats, våga ställa krav om du inte är nöjd. Mer ofta än man kan tro så försöker personalen tillgodose dina behov.

  32. Checka inte in hemnycklarna!

  Väskor kommer bort, förr eller senare. Det är enkelt att råka lägga hemnycklarna i en jacka som man lägger ner i väskan som ska checkas in. Då står man där en vacker dag, hemma framför dörren med schyst solbränna – och en svindyr låssmed.

  33. Ta ut kontanter

  Med bank- och kreditkort kommer man långt men fortfarande är cash kung i många sammanhang. En bunt kontanter för oförutsedda händelser ser vi alltid till att ta med oss. Fixa lite småväxel redan när du anländer på flygplatsen. Det är inget vidare att stå med en tjugodollarssedel när någon behöver dricks på hotellet, till exempel. Vissa länder (exempelvis Indonesien) tar fortfarande ut flygplatsskatt som ska betalas kontant i en kassa efter incheckningen när du ska lämna landet. Ta reda på hur det ligger till, annars står du där och gräver i fickorna och inser att du duktigt gjort av med alla slantar redan.

  SIST MEN INTE MINST, VÅRT BÄSTA TIPS!


  Resemagasinet Vagabond

  Läs den eminenta tidningen Vagabond – som brinner för att förse dig som älskar att resa med de allra bästa resetipsen och den senaste informationen!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!