• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Godnatt SJ! Vi hörs igen när du vaknat!

  SJ har slutat att sälja utlandsbiljetter på telefon och i sina butiker. I en tid när miljödebatten borde vara hetare än skogsbranden i Västmanland väljer alltså SJ att backa ett steg till – och fullständigt ge upp kampen om utlandsresenärerna.

  Godnatt SJ! Vi hörs igen när du vaknat!

  Jag känner mig instängd. Instängd i Sverige. Att boka en tågresa till kontinenten på sj.se kan man ju glömma. Det har aldrig gått. Jo, till Köpenhamn, Oslo och några till destinationer i våra grannländer. Men till Hamburg, Berlin, Amsterdam, Paris … glöm det! Då har du varit tvungen att besöka nån av SJ:s resebutiker eller ringa SJ:s kundtjänst.

  Nu har SJ stolt meddelat att de stängt även den möjligheten. Sedan första augusti 2014 kan du inte längre boka utlandsresor hos SJ – inte ens om du gör dig omaket, slår en pling och sitter i telefonkö i tio minuter.

  Interrailkort kan du inte heller längre köpa via telefon eller i resebutiker, men som tur är ännu på sj.se.

  Stanna i Sverige! Eller flyg! är SJ:s trista budskap.

  Vill du ha sittplatser på tåg i utlandet – obligatoriskt på många sträckor – sedan du köpt ditt tågluffarkort? Tja, försök inte hos SJ. De kan inte hjälpa dig. Överhuvudtaget. Du får väl ringa tyskarna, Deutche Bahn har ännu inte börjat nedmoneteringen av det internationella tågresandet i Europa.

  I en tid när miljödebatten borde vara hetare än skogsbranden i Västmanland väljer alltså SJ att backa ett steg till – och fullständigt ge upp kampen om utlandsresenärerna.

  Själva menar SJ att försäljningen av färd- och platsbiljetter hos utländska tågoperatörer är komplex och tidskrävande – och därför olönsam.

  – Genom förändringen kan vi nu kraftsamla ytterligare för att öka den digitala försäljningen av Interrail-kort och vår utlandsförsäljning av sådant som driver intäkter till oss. Vi fokuserar med andra ord på SJ:s kärnaffär och försäljningen av SJ:s resor i Sverige. Genom att effektivisera försäljningen i våra digitala kanaler hoppas vi samtidigt kunna bidra till ett ökat tågresande i Europa, säger SJ:s Malin Boshius glatt, och får det att låta som en förbättring.

  Men det tråkiga sanningen är att SJ struntar fullständigt i om du väljer tåget, bilen eller flyget till utlandet. Det är inte deras huvudvärk. De har gett upp matchen. Eller snarare lämnat walk over.

  Jag får lust att skrika: Om det nu är så komplicerat och dyrt, boka då ett brainstorm- och planeringsmöte med era europeiska tågbolagskollegor och ordna till det så att det blir enklare och billigare att göra bokningar hos varandra.

  När det gäller flyg kan du boka biljetter mellan vilka destinationer som helst i världen, allt med ett par knapptryckningar - och via samarordnade system alltid få det absolut bästa priset. Jag visste inte att de här systemen hade vingar och tekniskt sett bara fungerar för flyg. Det är dags för bokningssystemen att också förses med räls. Och de enda som kan se till att det blir verklighet är SJ. Och alla andra tågbolag i Europa. Ett Europa där flygbolagen sedan några år tillbaka regerar ohotat i kampen om resenärer mellan länderna.

  Tills vidare: Godnatt SJ. Sov sött! Vi hörs igen när du vaknat!

  Följ debatten

  Debatt om den är krönikan och det faktum att SJ slutat sälja utlandsbiljetter hittar du på forumet Postvagnen.

  Läs också

  Krönika: Den stora tågsvindeln.
  Krönika: För den som reser är världen vacker.
  Reportage: Tågluffa i Europa.
  Reseberättelse: Pers senaste dokumentärroman, New Delhi-Borås, om en indier som reste landvägen mellan Asien och Europa, finns nu som pocket.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!