• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 udda löpartävlingar

  Gillar du att springa? Är du i behov av en ny utmaning? Kanske kan något av dessa lopp vara något för dig.

  5 udda löpartävlingar
  Maratonloppet genom Antarktis är kallt, men man får åtminstone ha kläderna på sig till skillnad från Nakukymppi i Finland. (Foto: Mike King)

  1 Antarktis
  Antartic Ice Marathon

  Rysligt äventyr vid Sydpolen.  En medeltemperatur på minus 20 grader och starka vindar gör detta maraton till ett av världens tuffaste, och ovan­ligaste. Runt 50 personer åker med privat flygplan från Punta Arenas i Chile till Unionglaciären, där de springer ett vanligt maraton eller ett ultramaraton på 10 mil. Loppet hålls i november, när solen aldrig går ner.
  • Loppet hålls i mitten november varje år se icemarathon.com för exakta datum.

  2 Llanwrtyd Wells, Wales
  Man vs Horse

  Att springa ikapp med en häst kan tyckas ganska knäppt. Men faktum är att det ofta inte skiljer mer än några minuter mellan bästa människa och bästa häst. Detta lopp startades 1980 efter att land­ägaren Gordon Green fått en snilleblixt i den lokala hotell­baren. Sedan dess står varje år löpare och hästar med ryttare uppradade vid starten, redo att visa vem som är the fastest beast.
  • Loppet hålls i mitten på juni varje år. green-events.co.uk

  3 Padasjoki, Finland
  Nakukymppi

  Skor, strumpor och något på huvudet. Det är all klädsel som är tillåten i detta 10 kilometerslopp som hålls i Padasjoki i södra Finland varje år. Totalt brukar bara ett 50-tal löpare registrera sig men tävlingen får tack vare sin udda natur mycket uppmärksamhet i media varje år. För bekvämlighetens skull har kvinnor rätt till en sport-bh.  
  • Loppet hålls varje år i juni. Vi får hoppas att det inte regnar. nakukymppi.net

  4 Bordeaux, Frankrike
  Marathon du Medoc

  Vem har sagt att inte löpare kan vara livsnjutare? I Frankrike är en måltid inte komplett utan ett glas vin. Samma kriterier gäller tydligen även med löptävlingar. 22 olika vinprovnings­stationer kantar banan som vindlar sig genom vackra regionen Medoc. 8 500 deltagare startar från staden Pauillac, cirka 1 000 personer färre går i mål.
  • Hålls i mitten på september varje år. marathondumedoc.com

  5 Austin, Texas, USA
  Gorilla Run

  I detta lopp, som hålls i universitetsstaden Austin i Texas måste alla deltagare vara utklädda till gorillor. Intäkterna går till be­varandet av bergs­gorillorna i Afrika. Kostymen som finns i både barn och vuxenstorlekar täcker allt förutom fötterna. Efter det fem kilometer långa loppet kan deltagarna gå hem med sin pälsklädnad, den ingår i start­avgiften.  
  austingorillarun.com

  Gorilla run.

  Gorilla run.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!