• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens bästa valskådning

  Daniel Åberg är marinbiolog med ett gott öga till havens bjässar. Här tipsar han om åtta av sina favoritplatser för närkontakt med valar och delfiner.

  Världens bästa valskådning
  En knölval säger hej till publiken.

  Hervey Bay, östra Australien

  Knölvalar med kalvar

  Knölvalar på väg upp från Antarktis passerar här regelbundet. Ofta har de kalvar med sig och djuren är avslappnade och kommer nära. Båtarna har en plattform baktill, precis vid vattnet, som ger en fantastisk närkontakt när valarna simmar på sidan och tittar upp på dig med sina stora ögon. Hervey Bay ligger 30 mil norr om ­Brisbane.

  Kullaberg, Sverige

  Svensk sommarfavorit

  Kullabergs naturreservat är den säkraste platsen i Sverige att få se tumlare både från land och båt, ibland i riktigt stora grupper med uppemot 30 djur. Tumlarna finns där året runt, men tumlarsafari ordnas från maj till september. Kullaberg bjuder också på en otroligt fin miljö med berget som skjuter ut ur det platta, skånska landskapet.

  Kullaberg i Skåne. Här kan man se tumlare.

  Kullaberg i Skåne. Här kan man se tumlare.

  Bunbury, västra Australien

  Simma med delfiner

  Här finns ett Conservation Center på stranden och du kan simma med vilda delfiner året runt, på djurens villkor. Vada ut till midjan och de simmar fram till dig. Det förekommer ingen matning eller annan ­påverkan, utan delfinerna väljer själva att komma. Ibland stannar de en timme, ibland några minuter. Oktober–april är bästa tid.

  Delfindans i Bunbury, Australien.

  Delfindans i Bunbury, Australien.

  Dana Point, ­Kalifornien, USA

  Uppsjö av valar

  Söder om Los Angeles ligger en av USA:s främsta platser för valskådning. Man får åka ganska långt ut till havs men där finns, beroende på säsong, blåval, gråval, sillval, vikval, knölval, späckhuggare och fem arter av delfiner. Ibland ser man delfiner i flockar på tusentals djur. Dana Warf Whale Watching är äldst och bäst av valsafariarrangörerna.

  Kaikoura, Nya Zeeland

  Närkontakt med kaskelot

  Här på sydöns nordvästra kust finns kaskeloter året runt, alldeles nära land. Kaskeloten blir drygt 20 meter lång och är en av våra största valar. Valarna samlas utanför Kaikoura tack vare havsströmmar som skapar en mycket rik näringskedja med ett överflöd av fisk. I vattnen finns även blåvalar, knölvalar, vikval och pygmékaskeloter.

  Val i Kaikoura Nya Zeeland.

  Spana val i Kaikoura, Nya Zeeland. Foto: GettyImages

  Mirissa, södra Sri Lanka

  Bjässar i tropiken

  Kombinera strandhäng under kokosnötpalmer med valskådning.Utanför kusten av den populära surfdestinationen Mirissa på södra Sri Lanka går det att se blåval, sillval, sejval, späckhuggare, och delfiner,(och en och annan valhaj och djävulsrocka). Bästa tiden att åka är mellan november och april. – Jonas Pålsson, Helsingborg 

  Utanför Mirissa finns det chans att se både blåvalar, delfiner och späckhuggare.

  Húsavík, Island

  Naturnära i Norden 

  Húsavík kallas ibland för Europas valhuvudstad och både blåval och knölval frodas i de kalla vattnen utanför den lilla fiskebyn på Islands nordkust. Innan du ger dig ut på sjön kan du passa på att lära dig mer om de stora däggdjuren på valmuseet som finns i Húsavík. Bäst tid att åka: april-oktober. – Jonas Pålsson, Helsingborg 

  Gråvalar i massor

  Baja California, Mexiko

  I dag finns det bara två bestånd kvar av gråvalen, och den asiatiska populationen som är akut hotad av intensiv jakt är närmast utrotad. Halvön Baja California är däremot en av de bästa platser för att se gråvalar. Mellan december och april kommer de hit i tusentals för att paras och föda sina kalvar efter en lång vandring från Amerikas nordkust.  Det finns flera arrangörer som annordnar utflykter.

  Baja California

  En bjässe i Baja California. Foto: GettyImages

  Missa inte: 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!