• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 sätt som resandet gör dig till en bättre människa

  Att resandet berör och förändrar en som person kan nog många skriva under på. Och nu finns det också en vetenskaplig studie som bevisar just detta – att besöka nya kulturer och upptäcka främmande miljöer har flera positiva effekter på din personlighet och får dig att växa som person. Goda nyheter för alla oss som älskar att resa med andra ord.

  6 sätt som resandet gör dig till en bättre människa

  Dr Julia Zimmerman och Franz Neyer arbetar på fakulteten för psykologi på Friedrich-Schiller-Universität i Jena. I en studie från 2013 som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Personality & Social Pshychology undersökte de just hur längre resor och exponering för nya miljöer påverkar människors personlighet.

  I studien undersökte de två grupper av tyska studenter. En grupp reste utomlands för en eller två terminer och den andra stannade hemma. 

  Innan testgruppen reste mättes samtliga studenters personlighet enligt femfaktorteorin ­– Big Five personality trait – som testar personers öppenhet, vänlighet och värme, samvetsgrannhet, extraversion/hur utåtriktad någon är, samt neuroticism/känslomässig stabilitet. 

  Föga förvånande kunde forskarna se att den gruppen som valt att studera utomlands var mer utåtriktade, öppna för nya erfarenheter och testade högre när det kom till sociala interaktioner. Det skriver Psychology Today. De tenderade också ha större drag av samvetsgrannhet, som återspeglar målinriktning och ett behov att följa regler och slutföra uppgifter. 

  När utbytesperioderna sedan var över gjordes samma test igen och resultaten jämfördes. Det här är vad forskarna fick fram:    

  Du får ett annat perspektiv på livet

  När du reser en längre tid och exponeras för nya miljöer börjar du uppskatta saker som du kanske tog för givet hemma. Det kan vara enklare mer banala saker som en viss maträtt eller större saker som väl fungerande kommunaltrafik eller samhällsstrukturer som gratis sjukvård och föräldraledighet. Vilket i sin tur leder till att…

  Du blir mer öppen för nya erfarenheter 

  Att besöka nya platser och lära känna nya kulturer tar dig utanför din trygghetszon och när du är ute på resande fot måste du inse att det inte är du som har kontrollen. Du utsätts för nya ljud, miljöer och dofter. För många är det ju också just det som är tjusningen med resor och enligt studien gör resande att du hanterar förändringar bättre. Något som leder oss till nästa punkt… 

  Du blir starkare som person och mer stabil

  Att resa är att resa även i den mer själsliga bemärkelsen. När du har släppt kontrollen blir du mer benägen att anpassa dig till nya förutsättningar. Istället för att distraheras eller slås ned av förändringar omfamnar du dem och du blir bättre på att hantera situationer där du inte är bekväm...

  Du blir mer kreativ

  Att kunna anpassa sig till nya förutsättningar är ett av de viktigaste kännetecknen av kreativitet. När du reser lär du dig att justera dina uppfattningar och förhållningssätt och – med risk för att låta klyschig – ta seden dit du kommer. Du tvingas att utmana dina redan bekräftade men förutfattade meningar och tänka nytt! I en annan studie av William Maddux, Hajo Adams och Adam Galinsky om multikulturella erfarenheter drar författarna slutsatsen förmågan att inse att samma uppgift kan ha olika lösningar är att de viktigaste faktorerna på kreativitet. 

  Du får det lättare att skapa nya bekantskaper och vänner 

  Återigen, när du reser tvingas du ut ur din trygghetszon. Eftersom du blir mer öppen och trygg i dig själv har du lättare att skapa nya kontakter, särskilt om befinner sig i samma sits som dig själv då ni har en gemensam utgångspunkt. Forskarna mätte även hur studenternas kontaktnät hade utvecklas under den avgränsade perioden och såg att de studenter som spenderat en eller två terminen utomlands hade utvecklat sitt kontaktnät mer än den gruppen som inte hade rest. 

  Du blir mer empatisk 

  En av de fem egenskaperna som utgör the Big Five personality trait är "Agreeableness" och personer som präglas av just den egenskapen uppfattas ofta som snälla, generösa och positivia. Följande är egenskaper som; förmåga att komma överens med andra människor, intresse för sina medmänniskor och en vilja att kompromissa vanliga drag för dessa personer. Generellt för agreeableness-faktorn är att personer som får ett lågt testresultat på detta uppger att de känner mindre empati än personer som istället får ett högt testresultat.

  En intressant slutsats som studien gjorde var att forskarna kunde se att agreeableness-egenskapen hade blivit starkare hos den gruppen som varit utomlands i jämförelse med den gruppen som stannat hemma.

  Slutsats: Ut och res – det är bra för dig!

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!