Annons
Annons

Vagabonds krönikör förstår dem som går ut på gatorna på Kanarieöarna för att protestera mot turismen. Foto: Getty Images

Spanien

Krönika: “Jag förstår dem som protesterar mot turismen på Kanarieöarna”

Idag lördag arrangeras demonstrationer mot turismen på Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote och La Palma. Budskapet lyder: Kanarieörna är utsålt. Vagabonds krönikör har ett förslag på hur du som resenär kan bidra till en lösning på problemet.

Text: Per j Andersson • 2024-04-20 Uppdaterad 2024-04-20

Turismen skapar jobb. Tack vare den har Kanarieöarna sluppit andra näringar, som fabriker med rykande skorstenar eller gruvor som river upp sår i marken. Samtidigt har turismen gjort att öarna sluppit att bli en utflyttningsbygd varifrån framförallt de unga flyr i brist försörjningsmöjlighet.

Så långt allt väl. Men det lokala styret på de spanska öarna utanför Västsaharas kust har inte lyckats att reglera turistströmmarna i tid. Resultatet har blivit en monstruös överexploatering. Kanarieöarna med en befolkning på drygt 2 miljoner besöks numera årligen av 14 miljoner turister.

Turismen har fått priserna på såväl livsmedel som bostäder att öka. Det är numera dyrt att leva här. Kombinationen låga löner i turistindustrin och höga levnadsomkostnader har, enligt organisationen Ecologistas en Acción, lett till att 34 procent av öborna idag står på randen till ”fattigdom och utanförskap”. Samtidigt kloggar trafiken igen av turistbussar och hyrbilar, medan nedskräpningen ökar och grundvattnet hotar att sina.

– Vi står inför såväl en social som miljömässig kollaps, som en av proteströrelserna uttryckt det.

Läs också: Kanarieöarnas Las Vegas – allt är fusk

Trängsel på Barceloneta-stranden i Barcelona. Foto: Getty Images

Små äts upp av stora

Charterbranschen har genomgått samma utveckling som andra branscher. Små aktörer har slagits ut eller köpts upp. Ett fåtal företag har växt sig jättestora. I jakt på stordriftsfördelar har småhotell på mindre turistorter fasats ut och ersatts av stora hotellkomplex på välbesökta destinationer.

Ett fåtal multinationella koncerner paketerar idag inte bara resor, utan kontrollerar också stora delar av näringskedjan genom att äga hotell, kryssningsrederier och flygbolag. Om hotellen dessutom är allinclusive ser man till att cascha in också på det som turisterna äter och dricker på resmålet.

Aktionsgruppen bakom dagens demonstrationer (20 april 2024) på Kanarieöarna är förstås inte motståndare till turism i största allmänhet, utan till effekten av den här typen av stordrift.

 – Vi har alltid varit väldigt välkomnande till turister. Men vi vill ha en mer hållbar turism, som Ruben Zerpa från protestgruppen Canarias Se Agota uttryckt det inför dagens demonstrationer.

Precis så. Aktivisterna som idag går ut på gatorna för att protestera är inga smådjävlar som hatar turister i största allmänhet. De det ogillar är stordriften, koncentrationen och överetableringen. Det de ogillar är de lokala politikerna som inte har haft vett att tygla monstret, sätta stopp för nyetableringar, kräva bättre arbetsvillkor och ställa högre miljökrav.

Turistträngsel på Staromestske Namesti i Prag. Foto: Getty Images

Tveeggat svärd

Turism är ett tveeggat svärd. Den kan föröda miljön och skapa en känsla hos lokalbefolkningen av att ha blivit invaderad och ockuperad. Men om den regleras och hålls på en rimlig nivå har den förutsättningar att fungera tvärtom. Då kan den bidra till ökad stolthet hos lokalbefolkningen (tänk att besökare utifrån uppskattar den plats där jag bor), leda till givande möten mellan olika kulturer och dessutom fungera som ett effektivt djur- och naturskydd (att titta på utrotningshotade djur istället för att jaga dem, att uppleva skogen istället för att skövla den). Om överetablering motverkas och styrmedel används för att sprida gracerna hamnar turisternas inkomster inte bara hos aktieägare i Tyskland, Storbritannien och Skandinavien utan också i fickorna hos lokala familjer som äger små kiosker, affärer, kaféer, krogar och pensionat.

Vi ska inte bara lägga skulden på de stora turistföretagen och de lokala politikerna. Vi resenärer har också ett ansvar. Vi har alltid ett val. Vi kan bli en del av problemet och vi kan bli en del av lösningen. För att bli det senare måste börja med att välja bort överturistfierade hotspots.

Välj bort hotellstäderna

Även på Kanarieöarna finns platser dit få besökare hittar. Leta rätt på dem! Välj bort charterhotellen i Playa del Inglés på Gran Canaria och Playa de las Américas på Teneriffa – och för den delen också Playa de Palma, Magaluf med flera överetablerade turistghetton på Mallorca. Världen är stor. Du behöver inte åka dit och trängas. Det finns så många andra vackra platser som inte är översvämmade av turister.

Vinsten är dubbel. Du bidrar till att sprida turistinkomsterna till fler människor och motverkar koncentrationen av vinsterna uppe i samhällstoppen. Samtidigt ökar chansen att du själv får uppleva något som känns genuint och äkta. Då får du ut mer av resan. Då får lokalbefolkningen ut mer av ditt besök.

Läs också

Bortom turiststråken på Teneriffa

Adrenalinstinna äventyr på Kanarieöarna

El Hierro – den svarta och dramatiska kanarieön


Text: Per j Andersson • 2024-04-20
SpanienAnsvarsfull turismFlygHotell

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top