• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens farligaste turistdestinationer

  Alla ska vi dö. Just därför borde du ta vara på livet och leva det till fullo och resa, uppleva och se så mycket som du bara kan. Men det finns också några populära – men farliga – destinationer runt om i världen där du bör iaktta en större försiktighet.

  Världens farligaste turistdestinationer
  Varning för maneter och Huaberget, Kina.

  Från de idylliska franska Alperna till soldränkta stränder i Florida, här är några av de populäraste platserna för turister där riskerna är större och där dödsfallen är ovanligt många. 

  1. Mont Blanc, Frankrike

  Ovanför Chamonix tronar Alpernas och Västeuropas högsta berg – Mont Blanc. Det 4810 meter höga berget bestegs första gången 1786 och bergsmassivet är en populär destination för bergsklättrare, skidåkare och vandrare.

  Mont Blanc är inte bara Västeuropas högsta berg utan det är även känt som världens farligaste. Med halt och isigt underlag, stenras, stundtals dålig sikt och vindar som når 95 kilometer i timmen vid toppen är vägen upp fylld med risker. 

  Enligt Climbing Mont Blanc Magazine försöker cirka 20 000 personer (35 000 enligt Petzl Fondation) att bestiga berget varje år, bland dessa är det så många som 30 till 70 personer som förlorar livet i försöket. 

  En av de mest vanligaste vägarna upp till toppen går via Goûter couloir, en passage där 74 personer mist livet och 180 personer skadats mellan 1990 och 2011 enligt Petzl Fondation.

  2. Hanakapiai Beach, Kuai, Hawaii

  På den vackra Na Pali-kusten finns enastående berg, dramatiska scener och drömlika stränder. Ett par kilometer in på den populära vandringsleden Kalalau Trail finns dock en strand vars förrädiska vatten har gjort den ökänd. Kraftiga underströmmar och höga vågor på Hanakapiai Beach har krävt minst 80 personers liv under de senaste åren.

  Foto: Thinkstock.

  3. Grand Canyon, Arizona

  Den stora nationalparken lockar hela 4,5 miljoner årligen och enligt officiella siffror från nationalparken dör i snitt 12 personer om året här. Sedan 1880 har mer än 700 personer dött i, eller vid den djupa dalgången. Orsakerna till dödsfallen varierar men inkluderar utmattning och vätskebrist, olycksfall och självmord.  

  Grand Canyon är en av världens mest kända raviner och är på sina ställen 1,6 kilometer djup. Foto: Thinkstock.

  4. Northern Territory och Queensland, Australien

  Under kubmanetsäsongen som pågår från oktober till april tvingas hundratals stränder i norra Australien att stänga.

  De största bovarna är arter som irukandji och havsgeting som räknas till världens giftigaste djur. Stingen är extremt smärtsamma och många gånger dör människor av hjärtstopp bara minuter efter att de bränts. Enligt The Telegraph har cirka 70 människor dött av kontakt med maneter i Australien de senaste femtio åren.

  Skyltar varnar för farorna i vattnet. Foto: Thinkstock.

  5. Skellig Michael, Irland

  Den vackra ön utanför Irlands västkust lockar besökare som kommer för de fantastiska utsikterna över Atlanten och det antika klostret som ligger 230 meter över havet.

  För att nå klostret måste man gå upp för 600 trappsteg som är över 1 000 år gamla. Trappan har dock inga räcken och slingrar sig upp för den branta bergsryggen som kantas av djupa stup.

  Dödsfall är ovanliga men efter att två turister störtade mot sin död för ett par år sedan så har lokala myndigheter gått ut med en varning till turister och man har sagt att man kommer att se över säkerhetsåtgärderna. 

  Skalling Michael ligger utanför grevskapet Kerry. Foto: Flickr/Don Richards.

  Klostret på Skälig Michael – Sceilg Mhichíl, har varit ett Unesco-världsarv sedan 1996. Foto: Flickr/ash_crow

  6. Huashan Sky Walk, Kina

  Det heliga berget Huashan ligger i Shaanxi-provinsen och erbjuder slående utsikter över det centralkinesiska landskapet. Det drygt 2 150 meter höga berget är ett av de fem viktigaste inom taoismen och besöks därför årligen av tusentals pilgrimer (och turister) vars mål att besöka några av klostren på toppen, eller helt enkelt bara njuta av utsikten.

  Det finns flera alternativ till att ta sig upp och förutom linbanor så kan man vandra. En av de största attraktionerna på toppen är den nervpirrande vandringsleden "Sky Walk" som klamrar sig fast längs bergsväggarna hundratals meter upp i luften. Enligt the Daily Mail kräver leden 100 människors liv om året men Vagabond har inte kunnat hitta några officiella siffror som stödjer detta. Helt klart är att leden inte är något för den höjdrädda!

  Foto:Tefl Search via Flickr/Creative Commons.

  Små marginaler på Huabergets Skywalk. Ett snesteg kan vara för ett för många. Foto: Flickr/sunriseodyssey

  7. New Smyrna Beach, Florida 

  Även om risken att du blir biten av en haj är extremt liten (1 på 11,5 miljoner ungefär) så finns det vissa platser där riskerna är större. New Smyrna Beach är en sådan plats. Enligt International Shark Attack File, är stranden som också kallas för "världens huvudstad för hajattacker", så har mer än 235 incidenter rapporteras i området.

  Lyckligtvis har ingen av dessa varit dödliga och man tror att det är unga tjurhajar som ligger bakom attackerna. 

  New Smyrna Beach. Foto: Gavin Baker /Creative Commons

  ISIF uppskattar att alla som någonsin badat utanför New Smyrna Beach har varit inom 3 meter av en haj. Foto: Thinkstock.

  8. Camino de las Yungas, La Paz, Bolivia 

  Yungasvägen eller El Camino de la Muerte, är en drygt 60 kilometer lång väg som går mellan La Paz och Chorico i norra Bolivia.

  2006 estimerade man att vägen i snitt krävde mellan 200 och 300 liv per år och den enfiliga vägen har kallats för världens farligaste väg. 2006 byggdes en ny väg mellan La Paz och Chorico vilket minskade vägens betydelse för transporter men den är fortfarande en populär destination för adrenalinsökande turister. Varje år lockas ungefär 25 000 backpackare och turister till "Dödens väg" och sedan 1998 har 18 cyklister dött på vägarna, det skriver BBC

  Yungasvägen förbinder Amazonas med landets huvudstad. Foto: Ilosuna/ Creative Commons.

  Den 61 (eller 69) kilometer långa vägen lockar många extremsportare på jakt efter spänning. Foto: Thinkstock.

  9. Port St Johns, Sydafrika  

  En av de främsta anledningarna till varför turister flockas till den lilla staden Port St Johns på Sydafrikas östkust är möjligheterna till att dyka med vithajar. Men efter att aktiviteten introducerades på 90-talet har antalet dödliga hajattacker skjutit i höjden.

  De senaste 15 åren har 23 personer dödats av bjässarna, vilket är fler attacker med dödlig utkomst än vad staden såg totalt under det föregående seklet, enligt Fox News. 

  Anledning till att hajattackerna har ökat tros vara användandet av bete och fiskrens vid burdykningar som får hajarna att associera människor med mat. Foto: Thinkstock.

  10. Tjurrusningen i Pamplona, Spanien 

  Den 9 dagar långa festivalen San Fermín i spanska Pamplona är ett årligt event som lockar runt en miljon besökare per år och firas med fest, dans och sång. Och såklart den dagliga traditionella tjurrusningen som inleder eftermiddagens tjurfäktning där 6 tjurar om dagen drar sina sista andetag.

  Men det är inte bara djur som dör. Varje år skadas ett dussintals av de som deltar i rusningen och sedan tidigt 1900-tal har 15 personer dött under festivalen.

  I år har hittills tre turister skadas efter att de blivit spetsade under festivalen.

  Tjurrusningar pågår i flera spanska städer men festivalen San Fermín är den mest kända. Foto: Creative Commons.

  11. Coloradofloden, USA och Mexiko

  En av Nordamerikas största floder sträcker sig över sju amerikanska delstater innan den mynnar ut i Californiaviken utanför Mexiko. Floden är över 2 300 kilometer lång och är väldigt populär för forsränning men de kraftiga strömmarna och smältvatten kan även vara livsfarliga.

  Enligt The Gazette dog så många som 15 personer i forsarna enbart under det förra årets sju första månader, vilket är lika många som dog under hela 2009. 

  Horseshoe Bend, Coloradofloden Arizona. Foto: Thinkstock.

  Missa inte: 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!