• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Franska bubblor som passion - Richard Juhlin har testat 8 000 sorters champagne

  Champagneexperten Richard Juhlin ägnar sitt yrkesliv åt något vi andra bara smuttar på vid nyår och förknippar med lyx och glamor. I sin bok beskriver Richard Juhlin sitt tränade luktsinne som sin största tillgång.

  Franska bubblor som passion - Richard Juhlin har testat 8 000 sorters champagne

  Hur blev du intresserad av champagne?
  – Jag hade ett lite sovande vinintresse som jag fått genom att åka runt i vin­distrikten med mina föräldrar som barn. När jag var på semester i Bretagne, sommaren 1986, fick jag höra att Champagne­distriktet låg nära Paris och såg till att passera det på väg hem. Jag blev för­älskad direkt. Allt var så fantastiskt där nere. Väl hemma jagade jag böcker om champagne och provade mig raskt igenom Systembolagets sortiment. En livslång passion hade inletts.

  Vad har boken för målgrupp?
  – Den är till för alla livsnjutande ­män­niskor som är intresserade av att upptäcka sitt bortglömda doftsinne.

  Vad ska man tänka på när man köper champagne?
  – Det är viktigt att lära känna sin egen stilpreferens och att inte fastna för ett märke. Var alltid nyfiken på att prova något nytt. Börja lite försiktigt och stegra sedan prisnivån efter hand.

  Champagne passar till mycket annat än nyårsfirande.

  Har priset stor betydelse?
  – När jag startade min resa under åttiotalet var det en väldigt snedvriden prissättning. Idag har vår ökande kunskapsnivå drivit fram en sundare prissättning så det finns numera en stor sam­stämmighet mellan pris och kvalitet.

  Hur ska en god champagne vara?
  – En perfekt champagne kan ha många ansikten. Den kan vara vårblommigt pirrig och förväntansfullt sublim. Eller så kan den vara monumentalt ­gastronomiskt krävande och allt där emellan. För mig har alltid de bästa ­flaskorna en kombination av livlig ungdomlighet och djup mognad, precis som de mest intressanta människorna.

  Varför är distriktet Champagne i Frankrike värt ett besök?
  – Champagne är världens mest berömda vin och trots det finns ingen högfärd eller snobbism hos områdets 1 981 champagneodlare. Dessutom är Champagne det enda vindistrikt där man kan dricka vinet hela dagen och fortfarande vara sugen dagen därpå.

  Richards tre champagnetips

  1. Taittinger Comtes de Champagne (Fondbergs)

  Den läckraste och mest okomplicerade champagnenjutningen just nu. Det finns inte en enda kännare eller novis som inte faller baklänges inför dess exotiska rikedom och sanslösa simmiga koncentration.

  2. Louis Roederer Cristal (Vinunic)

  Höjden av elegans och ­sofistikerad storhet. Historiens vingslag, lyx och tankeväckande djup i en och samma flaska.

  3. Guy Charlemagne Brut Nature

  Gjord på 70 procent chardonnay och 30 procent Pinot Noir. Torr, ung och fruktig med frisk syra.

  "En perfekt champagne kan ha många ansikten", säger Richard Juhlin.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!