• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 anledningar till varför resande förändrar dig till det bättre - del 2

  Boka en långresa – återvänd som en bättre person. Här är sex vetenskapliga anledningar till varför du borde ut och upptäcka världen.

  6 anledningar till varför resande förändrar dig till det bättre - del 2

  Det finns gott om romantiska, personliga och känslomässiga skäl som motiverar resande. Må det vara en längtan efter förändring, en upptäckaranda eller helt enkelt ett regnigt Sverige som får oss att tråna efter ett varmt hav och ljumma kvällar i ett fjärran land.

  Men det finns även flera vetenskapliga anledningar till varför du borde vidga dina horisonter och upptäcka världen. 

  Nyligen publicerade Vagabond en artikel med "6 sätt som resandet gör dig till en bättre person" och nu har den amerikanska sajten Buzzfeed sammanställt ytterligare 6 vetenskapliga fakta som visar hur resande (oftast under längre perioder, men även kortare) förändrar dig – till det bättre. 

  1. Du får en större tillit till andra människor och världen

  I en studie som publicerades i Personality and Social Psychology Bulletin kunde forskarna se att personer som har bott, studerat eller arbetat utomlands, och på så sätt kommit i kontakt med andra kulturer, fick ett större hopp till mänskligheten (om man får uttrycka det romantiskt).  

  – Ju fler främmande länder en människa reser till, desto större blir deras förtroende för saker och ting i allmänhet, säger William Maddux som är en av författarna till studien. 

  En flitig resenär som håller med om detta är Markus Lundgren. Han har besökt alla världens länder och berättar att han sällan varit orolig under sina resor.

  – Jag är kanske naiv men efter ha rest så mycket som jag har gjort så har jag blivit övertygad om människans goda natur. Vart jag än har rest i världen har majoriteten av människorna jag mött varit otroligt vänliga och hjälpsamma, säger han i en intervju med Vagabond tidigare i år. 

  2. Du blir bättre på att lösa problem 

  En annan studie, från samma forskare undersökte studenters förmåga att lösa en rad datorbaserade uppgifter. Studien kom fram till att förmågan att lösa problemen ökade direkt i relation till hur lång tid personen i fråga bott eller studerat utomlands. 

  3.  Du blir mer ödmjuk 

  I sin krönika"För den som reser är världen vacker" skriver Vagabonds redaktör Per J Andersson.

  "Resan förändrar människan. Du börjar tänka i nya banor. Du får nya perspektiv. Du får fler referenser till hur livet kan levas på andra sätt än ditt."

  Samma studie som kunde se att utbytestudenter är bättre problemlösare visade också att de personer som studerat utomlands var mer ödmjuka än de som enbart studerat i sina hemländer. 

  4. Du blir mer skarptänkt 

  Att du mår bättre av att komma ut i naturen är inget nytt och det finns flera studier som stödjer detta. Men det verkar som om naturens positiva effekter kanske är starkare än vad man tidigare trott.

  I en studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Environmental Psychology kunde forskarna se att personers fokus och prestationsförmåga förbättrades enbart genom att titta på en naturbild  i 40 sekunder!

  Så om du känner dig slö på jobbet förslår vi att din nästa resa inkluderar någon typ av friluftsaktivitet.

  Kolla in vår lista med Världens 25 bästa äventyr för inspiration. 

  5. Det gör dig (typ) mer attraktiv på arbetsmarknaden 

  En svensk studie från 2011 undersökte inkomstskillnader bland de personer som studerat utomlands och de som enbart studerat i Sverige.

  Förutom att se att de med utlandserfarenheter hade betydligt högre inkomster jämfört med den andra gruppen gjorde man slutsatsen att "utlandsstudier fungerar som en sorteringsvariabel för arbetsgivarna."

  Dock skriver Fredrik W Andersson, filosofie doktor i nationalekonomi och författare till studien att det kan bero på att de som studerar utomlands tenderar att ha en "högre motivation och vara med företagsamma." 

  6. Du blir lyckligare

  Och du är lycklig länge! Hur mycket enklare blir det till exempel inte att gå till jobbet varje morgon om man har en resa inbokad?

  Många känner säkert igen känslan och nu har forskare slagit fast att majoriteten av människor faktiskt blir gladare av att vänta på en upplevelse (som en resa) än om de väntar på materiella ting som en ny bil eller den senaste Iphone-modellen.

  Slutsats 1:  Du blir generellt mer lycklig av att göra saker än att äga saker. 
  Slutsats 2: RES! 

  Missa inte att:  Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde!

  Missa inte: 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!