• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Det här händer när du flyger och dricker alkohol

  Har du känt att den där drinken fick en extra stor inverkan när du avnjöt den uppe på marschhöjd och dragit slutsatsen att du blir extra berusad när du flyger? Så är inte fallet. Men det finns andra anledningar som gör att du kan känna dig extra rund om fötterna när du befinner dig uppe bland molnen.

  Det här händer när du flyger och dricker alkohol

  En seglivad myt är att man blir mer full när man dricker uppe i luften. Men enligt en studie av Dr Bhushan Kapur från University of Toronto kunde man slå fast att alkoholhalten i blodet inte ökar på hög höjd. Däremot finns det faktorer som gör att du kan känna dig mer berusad än vanligt.

  En av dessa är lufttrycket. Enligt Världshälsoorganisationen motsvarar lufttrycket i flygkabinen ett lufttryck på 1800 – 2400 meters höjd ovanför havet och som en konsekvens av detta tar kroppen upp mindre syre. Enligt USA Today kan förmågan att ta upp syre minska med 5–20 procent beroende på person.

  När luften blir tunnare kan man få besvär som påminner om berusning.

  Ju högre upp ni flyger desto tunnare blir luften och även om de flesta klarar av det lägre lufttrycket utan besvär kan det för vissa leda till höjdsjuka med symtom som illamående, yrsel, dåsighet och huvudvärk – samma symtom som du kan känna vid berusning.

  Dessutom finns en risk för uttorkning när du befinner dig på planet eftersom luftfuktigheten i kabinen ligger på runt 20 procent (normal luftfuktighet ligger på 40–70 procent), ytterligare en faktor som gör att du kan känna dig yr och omtöcknad – och tro att flygvärdinnan var lite för generös med mängden vodka i din Bloody Mary. 

  Läs även: 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!