• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Safariturism skyddar Afrikas natur

  Safariturismen har de senaste 50 åren bidragit till ett starkare naturskydd runt om i Afrika. Men mer behöver göras så att masajerna får del av turisternas pengar.

  Safariturism skyddar Afrikas natur
  Turismen till Masai Mara och andra naturreservat har bidragit positivt till naturskyddet i Afrika. Foto: Thinkstock
  Gnuvandring

  Den årliga gnuvandringen från Serengeti till Masai Mara är ett storslaget skådespel med över en miljon gnuer, hundratusentals zebror och lika många antiloper och gaseller på vandring. Foto: Thinkstock

  Afrikas befolkningstillväxt och växande välstånd innebär dock att trycket på naturen ökar. Runt det världsberömda reservatet Masai Mara breder nya majs- och vetefält ut sig, och både massajer och turism ställs inför nya utmaningar.

  Turismen är en viktig motkraft mot uppodlingen av savannen, enligt Svenska ekoturismföreningen. Men turismen har förstås också baksidor med allt fler hotell och lodger med pooler och sanitära faciliteter medför ökad vattenförbrukning, utsläpp av orenat avloppsvatten och en bristande fördelningspolitik som innebär att massajerna inte får del av turismens vinster.

  En av de stora utmaningarna i Masai Mara i Tanzania är att inkludera massajerna i en lokalt förankrad och hållbar ekoturism. 3 500 familjer har nu valt att gå samman för att skapa ett 10 000 hektar stort naturvårdsområde tillsammans med lokala myndigheter och Världsnaturfonden.

  Satsningen på inkluderande turism är inspirerad av tidigare projekt där massajerna mot en årlig avgift låtit ansvarsfulla turistföretagare bygga exklusiva lodger, som skapar nya jobb för guider, kockar och hotellpersonal. Reservatet får på så sätt en skyddande buffertzon som patrulleras av lokalbefolkningen, minskar tjuvjakten, hindrar omvandlingen av savann till vete- eller majsfält och ökar utrymmet för de vilda djurens årliga vandringar, skriver Ekoturismföreningen. 

  Moses Sikona är en ung massaj engagerad i satsningen, som bland annat finansieras av svenska Sida:

  – För att vi ska kunna överleva som folk har vi kommit överens om att vår mark ska användas till att skydda de vilda djuren som kan locka turister och ge oss en inkomst. I framtiden kan våra barn försörja sig genom naturvård och samtidigt skapa en bättre miljö och ett rikare djurliv, säger han enligt Ekoturismföreningens pressbrev om ekoturism. 

  Vagabond nr 8 2015, safari, Afrika

  Senaste vagabond

  Vagabond nr 8.2015, som kommer ut den här veckan, handlar till stor del om safari i Afrika. Här ser du vad numret innehåller. Finns att köpa i tidningskiosken/affären.

  Läs också

  Guide Afrikas bästa safariresor.
  Reportage På safaricharter i Kenya (med fina bilder).
  Reportage Kenya – safari utan trängsel.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!