Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

16 saker du inte ska köpa på resan om du inte vill bidra till svarthandel med hotade djur

Idag den tredje mars är det internationella World Wildlife Day. Dagen är till för att uppmärksamma vikten av att bevara vilda djur och växter. Här är några saker du som turist kan tänka på.

Text: Johanna Jackson • 2017-03-03 Uppdaterad 2021-06-23

Samtidigt som det har hänt många positiva saker inom naturbevaring, som att antalet vilda tigrar ökar i Indien, att jättepandan inte längre är utrotningshotad och att tjuvjakten på noshörning i Sydafrika minskar, så är läget för många arter akut. Ett av de största hoten är tjuvjakt och illegal handel.

Det skjuts fortfarande cirka en elefant i kvarten på grund av tjuvjakt. Varje vecka dödas i snitt två tigrar för sitt skinn. Cirka tre noshörningar om dagen dödas av tjuvjägare. Korallrev plundras och hotade havssköldpaddor jagas för sitt skal. 

Att handla med och att köpa levande eller delar av hotade djur- och växtarter är naturligtvis olagligt. 

Men på många semesterdestinationer säljs souvenirer och prydnadssaker med djurdelar helt öppet, vilket kan göra det svårare för turister att förstå att det inte är okej att köpa hem den där buddan gjord av elfenben eller den dÙ�r plånboken av alligatorskinn.

Handeln med illegala djur och växter omsätter varje år miljardtals dollar och även om den största köparkretsen finns i nyrika länder i Asien, där delar används i österländsk medicin, så händer det även att svenskar gör sig skyldiga till artskyddsbrott och smuggling. 

16 saker du inte ska köpa på resan om du inte vill bidra till svarthandel med hotade djur
Souvenirer från afrikansk elefant. Foto: Getty Images.

I Sverige är det Jordbruksverket och Tullverket som hanterar frågor om artskyddsbrott och illegal import av hotade arter. Michael Diemer på Jordbruksverket är expert på CITES-konventionen som reglerar handel av hotade och sårbara arter mellan världens länder. För att handeln i Sverige ska minska måste svenska myndigheter som Polisen stärka sina insatser, menar han.

– Sverige är främst är ett importland, även om det sker artbrott även i Sverige, till exempel i form av olaglig infångning av fågelarter. När det kommer till turister är min gissning att många är mer eller mindre ovetande. Men man kan så klart inte veta om det är okunskap eller om folk bara struntar i det, säger Michael Diemer.

– Konsekvensen av detta blir att arters överlevnad hotas och ofta bidrar man också till att deras miljö förstörs, t.ex. när trädarter huggas ner eller korallrev plundras, lägger han till. 

Eftersom det kan vara svårt att veta om en vara med djur- eller växtdelar är olaglig eller inte, och ifall det behövs särskilda export- eller importtillstånd är Michael Diemers råd att avstå ifall man är osäker.

Johan Rehnquist är nationell specialist på artskydd på Tullverket. Han håller med.

– Jag tycker att man ska vända på det och tänka att man inte ska köpa om man inte är absolut säker på att det är lagligt. Det är ju svårt för privatpersoner att hålla koll på om en art är hotad, säger han. 

På Tullverket görs ett 30-tal beslag av olagliga produkter årligen, men på grund av att Tullverket enbart har befogenhet att kontrollera gods som kommer från länder utanfÙ?r Europa när det gäller artskydd, och eftersom Tullverket endast kan kontrollera en bråkdel av alla resenärer som passerar gränserna, är mörkertalet stort. Främst rör det sig om okunniga privatpersoner eller samlare som försöker smuggla in sällsynta reptiler eller växter.

– Arterna kommer ju att försvinna någon gång. Man brukar ju säga att vår tid är en era av utrotning. Om man bidrar till att stötta efterfrågan stödjer man ju också plundringen av hotade arter, säger Johan Rehnquist.

Här kommer ett urval med saker att undvika att köpa om du vill värna om jordens vildliv

  • Elfenben – Afrikas elefanter hotas av hela världens elfenbenshandel. “Thailändskt elfenben” kommer ofta från en illegalt skjuten elefant i Afrika.
  • Snäckor eller koraller, vare sig hela eller i bitar – storskalig handel hotar de lokala naturliga bestånden av snäckor och de viktiga korallreven. Många koraller är även skyddade av CITES.
  • Produkter eller smycken med detaljer från sköldpaddsskal – alla havssköldpaddor är CITES-listade i den högsta skyddsklassen och tillhör de arter som idag kämpar för sin överlevnad.
  • Uppstoppade fjärilar, skorpioner och spindlar – flera av de mest populära arterna hotas av olaglig handel.
  • Levande fjärilar, skorpioner och spindlar  – flera av de mest populära arterna hotas av olaglig handel.  
  • Flaskor med alkohol och ormar –  alla arter av boa- och pytonormar är CITES-listade, liksom fler än tio olika arter av kobra, några arter av snok, två arter av skallerorm samt ytterligare några huggormsarter. Undvik även kläder med orm-, eller ödleskinn. 
16 saker du inte ska köpa på resan om du inte vill bidra till svarthandel med hotade djur
Kranium från havsköldpadda. Foto: Bigstock.
  • Apor – döda, levande eller delar av apor som kranium, skinn eller kött. 
  • Kläder, stövlar, skärp och plånböcker av krokodil-, eller alligatorskinn – alla arter av krokodil, gavial, alligator och kajman är hotade och är CITES-listade. För föremål av krokodilskinn finns dock vissa undantag. 
  • Jättemusslor – finns bland annat i Filippinerna, Tanzania och Australien. För import till EU krävs oftast tillstånd. 
  • Kaktusar – alla arter är CITES-listade och du behöver veta vilken art du vill importera för att söka rätt tillstånd.
  • Musikinstrument tillverkade av djurdelar – vanligt ibland annat i Nordafrika, Karibien och delar av Sydamerika.
  • Björnfällar eller andra produkter med björnpäls eller tÙ?nder.
  • Orkidéer – vissa är utrotningshotade och all internationell handel med orkidéer är reglerad.
  • Kläder och sjalar med vikunja- eller shatoosh-ull. För vikunjaull behövs oftast export- och importtillstånd. Shatoosh-ull, som är känd som ett av världens dyrbaste och exklusivaste material tillverkas från ullen av den starkt utrotningshotade tibetanska chiru-antilopen.
  • Delar från haj – som kranium eller tänder. Även för enskild tand krävs tillstånd och flera populära arter som vithaj och hammarhaj är CITES-listade. 
  • Torkade sjöhästar – alla arter av sjöhäst är fridlysta och CITES-listade. Dock finns undantag som tillåter viss import. 

Slutsats: Som ni kan se är det många arter som är hotade och olagliga att köpa. Listan ovanför är inte komplett utan bara ett urval. Det hela blir dessutom mer komplicerat av att det i vissa länder kan vara lagligt att köpa en produkt, men olagligt att föra in i andra länder. Vill man undvika att smuggla och bidra till att en art utrotas kan man alltså helt enkelt undvika att köpa souvenirer från växter och djur överhuvudtaget. 

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde. 

Källor: JordbruksverketWWF

Djurrättsorganisationen: Här är världens 10 grymmaste turistattraktioner

7 tips för hur du turistar hållbart för världens hav


Text: Johanna Jackson • 2017-03-03
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top