Annons
Annons
Gränsstenen som markerar Finnlands högsta punkt. Foto: Lothar Sowada via Creative Commons.

Gränsstenen som markerar Finnlands högsta punkt. Foto: Lothar Sowada via Creative Commons.

Nyhet

Galna förslaget som kan rita om kartan – norrmän vill ge bort bergstopp till Finland

Norge har tillräckligt med höga bergstoppar och fjäll och borde därför enkelt kunna undvara en i förmån till sitt grannland. Det konstaterar en Facebook-grupp som föreslår att man ska ge bort ett av sina berg till grannlandet Finland.

Text: Johanna Jackson • 2016-01-07 Uppdaterad 2021-06-23

FacebookgruppenHalti som jubileumsgave” föreslår att man ger bort ett av sina berg till Finland 2017 i samband med att landet firar 100 år. Om förslaget skulle gå igenom skulle gränsen mellan länderna inte bara flyttas drygt 200 meter utan Finland skulle även få en ny högsta punkt.

Finlands nuvarande högsta punkt är den 1324 meter höga punkten Hálditšohkka. Punkten ligger dock på en bergsluttning och toppen – som mäter sju meter högre – tillhör Norge. Men det vill Facebookgruppen ändra på.

Bergstoppen i fråga är inte ens med på topp 200 av Norges högsta berg och förändringen skulle bara innebära att Norge förlorar 0,015 kvadratkilometer landmassa, skriver Land.se

Galna förslaget som kan rita om kartan – norrmän vill ge bort bergstopp till Finland
Landmassan man vill skänka är den lilla triangeln som syns på kartan. Bild: Halti som jubileumsgave

Facebookgruppen, som har startats på ett initiativ av den 75-årige före detta norske kartritaren Bjørn Geirr Harsson har i skrivande stund fått 11 883 likes och ett officiellt förslag har även skickats in till det norska Utrikesdepartementet. 

I ett uttalande till radiostationen NRK meddelar chefen för det norska kartverket, Anne Cathrine Frøstrup att hon är positiv till förslaget.

“Jag måste säga att jag tycker att det är en mycket bra idé. Det är en trevlig gåva att ge till ett land som saknar höga berg, och ett där den högsta punkten inte ens är en topp”, säger hon till radiostationen enligt tidningen The Local.

“Det skulle knappt märkas något. Och jag är säker på att finländarna skulle uppskatta det enormt”, säger Bjørn Geirr Harsson till NRK. 

Europa har (kanske) fått ett nytt land

14 kartor som kommer att förändra din syn på världen

Världens mest instagrammade platser 2015


Text: Johanna Jackson • 2016-01-07
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top