• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • En pension i solen – så hamnade Mahwash och Hans på Palma

  För Hans Paringer, 69, och makan Mahwash, 63, var det aldrig en fråga om pensionen skulle spenderas utomlands eller inte. Istället var det mer en fråga om var. Efter några år i Oman landade flyttlasset till slut på soliga Palma de Mallorca.

  En pension i solen – så hamnade Mahwash och Hans på Palma
  Hans och Mahwash Paringer från Västsverige lever största delen av året i Palma de Mallorca. Foto: Istock/Privat.

  Läs: Stor guide: Pensionera dig utomlands – så här gör du

   

  Hans och Mahwash har båda rest mycket på var sitt håll hela livet så när de träffades i Göteborg för drygt 16 år sedan var det bara naturligt att fortsätta att resa tillsammans. 

  Hans arbetade som ICA-handlare och Mahwash som barnpsykolog. När pensionen började närma sig var det självklart att spendera den gyllene ålderdomen utomlands och för cirka 10 år sedan bosatte de sig på Palma.

  – Till att börja med pendlade vi till och från Göteborg, men de sista åren har det blivit mindre och mindre, säger Hans Paringer.

  De hyr en lägenhet lite utanför Palma som ofta besöks av barn och barnbarn och uppskattar kontrasterna mellan den lugna byn och storstadskänslan i Palma, stadens livliga smågator, historiska byggnader och vackra terrasser. Att det finns gott om aktiviteter ser de även som ett stort plus. 

  – Den stora skillnaden är att vi enkelt kan ha ett uteliv året om. Och det finns så mycket att göra i Palma så inte en dag blir likadan.

  De har inte tagit hela steget med att flytta än och har fortfarande en bostad i Sverige där de är skrivna. Men trots detta menar de att livet på Palma är mer ekonomiskt fördelaktigt, särskilt när det kommer till levnadskostnader.

  – Vi upplever att det är billigare att bo här. En kopp kaffe, en öl eller en cognac kostar 1,50 euro styck på vårt stamställe och på marknaden köper vi frukt och grönt mycket billigare.

  När det kommer till flytt och sjukvård har allt fungerat problemfritt enligt Hans Paringer. Både han själv och Marwesh har haft en del problem med hälsan och har därför skaffat en privat sjukförsäkring som de är mycket nöjda med. 

  – I vårt fall har det funkat perfekt, inte minst då sjukhuset har svensktalande personal, säger Hans.

  – Men de som vi har pratat med som går till det vanliga sjukhuset är också mycket nöjda.

  En vanlig dag spenderar de med att promenera på stranden, utforska ön med bilturer, hjälpa andra svenskar med diverse pyssel, ta långa fikastunder på stadens soliga torg och med att bara njuta av livet. 

  – Det känns tryggt, säkert och enkelt att bo här. Vi älskar Mallorca. Här skall vi bo länge.

  Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för gratis guider, inspiration och fler artiklar om resor!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!