• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kryssa av din bucketlist – här är de tyska sevärdheterna du inte får missa

  Ska du till Tyskland? Passa på att kryssa av din bucketlist. Här är landets tio mest populära resmål enligt en undersökning som tyska turistrådet DZT står bakom. Toppar listan gör den galna nöjesparken Europa-Park.

  Historiska monument, roliga nöjesparker, mysiga städer, spännande sagoslott, pittoreska byar, inbjudande sandstränder… Många rusar bara igenom Tyskland längsmed Autobahn på sin väg ner mot de sydligare delarna av Europa. Men det finns mycket att se och uppleva för den som har tid att stanna till.

  Tyska turistrådet har listat landets 100 hetaste sevärdheter. Listan kommer från en undersökning där Tysklandsresenärer från hela 40 länder har fått ange sina favoriter.

  Toppar gör den populära nöjesparken Europa-Park, följd av sagoslottet Neuschwanstein och katedralen i Köln. Vill du kryssa av din tyska bucketlist? Här är alla favoriterna.

   1. Nöjesparken Europa-Park

  Europa-Park ligger i sydöstra Tyskland mellan Freiburg and Offenburg. Här finns över 100 evenemang och attraktioner att välja på, bland annat Europas näst högsta berg- och dalbana, som är synlig från flera mils avstånd. Lite roligt med Europa-Park är att anläggningen även är öppen under vintern.

  Testa en kittlande berg- och dalbana på Europa-Park. Foto: Europa-Park

  2. Sagoslottet Neuschwanstein

  Det här drömska byggnadsverket är känt över hela världen. Och det kanske inte är så konstigt, det sägs ha stått för inspirationen till Disneys klassiska slott. Neuschwanstein har blivit en symbol för romantisk arkitektur, men har samtidigt en tragisk historia. Här drog sig Ludwig den andre tillbaka i sin egen värld av myter och sagor efter att ha förlorat suveränitet i sitt eget rike.

  Låt dig fascineras av det vackra, sagolika byggnadsverket. Foto: Istock

  3. Den magnifika katedralen i Köln

  Köln har en lång historia som plats för kyrkor. Men det var först 1248 som den kända katedralen – ett mästerverk av gotisk arkitektur – började byggas. I dag är den en av de mest betydelsefulla i den kristna världen. När den stod klar år 1880 kunde den stoltsera som den högsta byggnaden i världen.

  Beundra ett riktigt mästerverk i gotisk arkitektur. Foto: Istock

  4. Slottet i Heidelberg

  Vill du uppleva den tyska romantiken? Då ska du besöka Heidelbergs slott. Ruinerna är ett känt landmärke i Europa och har lockat till sig besökare sedan 1800-talet.

  Den här ruinen är ett fascinerande tyskt landmärke. Foto: Istock

  5. Brandenburger Tor

  Den magnifika stadsporten Brandenburger Tor har länge varit en symbol för Berlin. På toppen syns segergudinnan Victoria i en vagn dragen av fyra hästar. Efter att Berlinmuren byggts gick det inte att ta sig igenom porten under hela 28 år. I dag är den en symbol för den tyska återföreningen. Du kan numera promenera genom Brandenburger Tor till fots.

  Efter att Berlinmuren byggts gick det inte att ta sig igenom porten under hela 28 år. Foto: Istock

  6. Rothenburg ob der Tauber

  Det här är ett hett resmål för alla medeltidsfantaster. Rothenburg ob der Tauber är en liten stad, sprängfylld med historia. Ibland kan man till och med undra om tiden står stilla. Ta en promenad genom den supermysiga Gamla stan och upplev anrika hus, imponerande torn och lugna torg.

  Promenera genom supermysiga Gamla stan. Foto: Istock

  7. Semesterparadis vid sjön

  Området kring Bodensjön ligger vid gränsen till Österrike och Schweiz och är ett riktigt semesterparadis. Det här är Europas tredje största insjö och har mycket att erbjuda sina besökare. Ett tips är att åka till ön Mainau, som är en enda stor parkanlägging med växthus, trädgårdar och odlingar. Ön har också ett vackert barockslott.

  Att Europas tredje största sjö lockar turister är inte svårt att förstå när man ser den här bilden.

  8. Berget Zugspitze

  Det här är en av de mest kända bergstopparna i Alperna på hela 2 962 meter. Det är inte bara Tysklands högsta berg utan också en plats dit turister från hela världen vallfärdar. 

  Tysklands högsta berg är en turistmagnet. Foto: Istock

  8. Berlinmuren – historiskt vittnesmål

  Ett besök vid Berlinmuren väcker mycket känslor. Mellan 1961 och 1989 delade den Berlin i två delar och skiljde människor i samma land och stad åt. Den massiva betongkonstruktionen har rivits, men det går att se historiska fragment, som blivit en naturlig del av Berlin.

  Berlinmuren är ett viktigt minnesmärke över Tysklands historia. Foto: Istock

  10. Den romantiska vägen

  Den romantiska vägen eller Die romantische Strasse, som den heter på tyska, är en alldeles speciell sträcka där du får uppleva det bästa av Tyskland. Vägen på 400 kilometer och löper mellan delstaterna Bayern och Baden-Württemberg – från städerna Würzburg till Füssen. Under färden ser du magnifika herrgårdar, praktfulla palats och medeltida korsvirkeshus. Du kan uppleva den romantiska vägen från bilen, cykeln eller till fots.

  Utmed den romantiska vägen blir resan en del av målet. Foto: Istock

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!