Annons
Annons
Foto: lavilla

Foto: lavilla

Restips

Hyra hus utomlands

Att hyra sin semesterbostad är ett lockande alternativ till att boka hotell. Bara några klick bort finns hundratals svenska och utländska sajter som erbjuder mängder av lägenheter och hus. Men hur ska man göra för att hitta rätt objekt och undvika att bli lurad?

Text: Barbro Janson • 2007-07-25 Uppdaterad 2007-07-25

Annonserna lockar. Lägenhet vid italienska Amalfikusten, med havsutsikt. En åttarumsvilla nära Franska rivieran med egen pool. Eller kanske ett stenhus i en liten pittoresk kroatisk badort?

Det är lätt att drömma sig bort, och se sig själv på den där verandan eller i den där trädgården kisandes mot solen. Att hyra bostad utomlands på semestern är populärt av förklarliga skäl. Det kan passa barnfamiljen som vill ha tillgång till kök och kunna rå sig själv, storfamiljen som tjänar på att hyra något större, kompisgänget eller paret som vill testa något annat än hotell.

Gamla tiders tjocka kataloger med möjliga objekt är passé. Nu finns den stora marknaden på nätet. Men hur kan man vara säker på att inte gå på en nitlott? Det där huset i lantlig idyll kan visa sig ligga mitt i ingenstans, granne med en svinstia. Eller än värre: inte alls finnas. Och när du upptäcker det har den person som tagit emot pengarna gått under jorden med din surt ihoptjänade semesterkassa.

Att hyra genom en förmedlingsbyrå med kontor i Sverige är det enklaste sättet – och du kan vara hyfsat säker på att få vad som utlovas. Dessutom kan du klaga hos Allmänna reklamationsnämnden om du inte tycker att du får det som ni kommit överens om.

Stora förmedlingsbyråer i Sverige är Novasol, Sembo och La Villa. Deras branschorganisationer (Föreningen Svenska Bilresearrangörer och Föreningen för Sverigeturism) har skrivit avtal med Konsumentverket.

– Genom avtalen har du som konsument ett bra skydd som bland annat bygger på de regler som finns i paketreselagen och konsumentköplagen, säger Jessie Cargill-Ek, jurist på Konsumentverket.

Om du hyr genom en svensk förmedlingsbyrå får du en skriftlig bekräftelse på bokningen och villkoren för hyresavtalet anges tydligt. Du kan oftast beställa avbeställningsskydd. Ibland kan det tillkomma någon avgift på plats (till exempel en elräkning), men annars betalar du direkt till det svenska kontoret. Du kan ofta välja till om du önskar städning och lakan.

De svenska förmedlingsbyråerna har ibland direktkontakt med hus- eller lägenhetsägaren, men lika ofta har de kontakt med utländska förmedlingsbyråer, många av dem i Sydeuropa. Känner du dig extra modig kan du förstås själv ta kontakt med en utländsk förmedlingsbyrå direkt i det land där du vill hyra. En snabb sökning på Google på termen “rent a house” ger tusentals träffar på tysk-, spansk-, fransk- och engelskspråkiga sajter. Här finns massor av lockande beskrivningar av både hus och lägenheter.

Om du hittar ditt favoritobjekt hos en utländsk förmedlare är det förstås viktigt att du är något sånär hemma på språket så att du kan läsa igenom villkoren ordentligt. Förmedlingarna kan ha liknande trygghetsvillkor som de svenska – men Konsumentverkets avtal och svenska lagar gäller alltså inte.

– Om det skulle uppstå en tvist mellan dig och det utländska uthyrningsföretaget så kan du inte heller gå till Allmänna reklamationsnämnden, arn. Däremot kan du få råd hos Konsument Europa, berättar Jessie Cargill-Ek på Konsumentverket.

Några råd om du väljer att hyra av en utländsk förmedling är att du ser till att läsa avtalen ordentligt. Och om det är något du är missnöjd med så måste du se till att klaga på plats så snart som möjligt.

Det sista alternativet är att strunta helt i det där med förmedlingsbyrå och ta direktkontakt med hus- eller lägenhetsägaren. Byråerna tar en avgift och om hyresavtal skrivs direkt mellan två privatpersoner borde det ju rimligtvis bli billigare. Eller?

Kanske det. Men om du hyr direkt av en annan privatperson så kan det bli omöjligt för dig att avboka hyresperioden – även om någon i ressällskapet blir sjuk. Och om den där fantastiska vindslyan visar sig vara ett råtthål har du inte samma möjligheter att klaga i efterhand hos Allmänna reklamationsnämnden eller hos Konsument Europa. Däremot kan det bli en domstolstvist i utlandet.

Det finns flera sajter med annonser där privatpersoner kan hyra bostad direkt av andra privatpersoner. Ofta tar den som driver sajten en mindre avgift av den som lägger ut sin bostad till uthyrning. Fritiden.se är ett exempel på en sajt som fungerar som en mötesplats där intresserade kan komma i direktkontakt med dem som vill hyra ut sina bostäder.

Erik Olsson som driver sajten tipsar om att ta telefonkontakt med uthyraren, inte bara mejla fram och tillbaka. Om man pratar per telefon kan man passa på att ställa många frågor och avgöra om personen verkar seriös och pålitlig.

– Det kan också vara bra att be om referenser, och be att få prata med någon som har bott i huset eller lägenheten tidigare.

Här kan du hitta semesterbostaden


Text: Barbro Janson • 2007-07-25
RestipsGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top