Annons
Annons
Bodil Sjöström

Bodil Sjöström

Restips

Fem platser – trekvart bort

1 Från Barcelona till Sitges På sommaren tillhör Sitges gayfolket. Den som tänkt sig att sova på natten ska inte resa hit då. På vintern slumrar där­emot Sitges både på dagen och på natten och blir som vilken liten fiskeby som helst. Med tillägget att det är oproportionerligt många restauranger, barer och kaféer. En halvtimme

Text: Bodil Sjöström • 2008-09-11 Uppdaterad 2021-09-14

Fem platser - trekvart bort1 Från Barcelona till Sitges

På sommaren tillhör Sitges gayfolket. Den som tänkt sig att sova på natten ska inte resa hit då. På vintern slumrar där­emot Sitges både på dagen och på natten och blir som vilken liten fiskeby som helst. Med tillägget att det är oproportionerligt många restauranger, barer och kaféer. En halvtimme från Barcelona.

2 Skippa Bangkok, testa Ayuthaya

Det tar ett tag att komma ut ur Bangkok. Människor vandrar längs järnvägen. Många av dem bor i enkla skjul alldeles intill spåren. Efter en dryg timme bromsar tåget in vid den gamla tempelstaden Ayuthaya som tjänade som huvudstad mellan 1350 och 1767. Vita stupor, en vilande jättebudda, intakta tempel och ruiner och buddor utmejslade i träd. Resans pris? Hela 16 kronor, tur och retur.

Fem platser - trekvart bort3 Baltimore istället för Washington DC

Den amerikanska huvudstaden i all ära, men trekvart bort med pendeltåg ligger charmiga Baltimore. En karaktärsfull stad med stor hamn – stadens epicentrum. Det nordvästra hörnet har döpts till Harbourplace och ­restaurangerna ligger tätt, liksom shoppinggalleriorna. Ta en tur med båttaxi och hoppa av vid National Auquarium med delfinshower, hajar och regnskog. Eller strunta i det turistiga och gör som folk gör mest: Kolla på sport. I Baltimore är det lacrosse som regerar.

4 Överge Perth, för Fremantle

Fremantle är Perths förort, men allra mest – feststad! Ta tåget och efter bara 30 minuter hamnar du i en mix av New Orleans och Smögen. Den lilla orten, även kallad Freo, blev värdstad för Americas Cup 1986–87. Men festen från segeltävlingarna pågår än. Ölkrus langas över diskar på mikrobryggerier, musiken dunkar från gathörn och snirkliga verandor. Och på gatan South Terrace, eller mer känt som “Cappuccino Strip”, doftar det nyrostat kaffe från kaféerna som ligger tätt.

Fem platser - trekvart bort5 Åk från Köpen­hamn till Roskilde/Humlebæk

Det behöver inte vara festival för att hitta en anledning att åka till Roskilde. En liten by, pittoresk om man så vill, och den plats där Sverige och Danmark slöt fred 1658. Byns stolthet är domkyrkan från 1100-talet. Hit tar tågresan en knapp halvtimme från Köpenhamn. Om man däremot tar tåget norrut ungefär lika länge hamnar man i Humlebæk bland skira gröna bokskogar. Om Roskilde står för historia bor motsatsen här. Museet Louisiana ställer ut modern konst, men hit kan man åka oavsett utställning.

Ge oss dina bästa tips på platser trekvart bort:


Text: Bodil Sjöström • 2008-09-11
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top