Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Krönika

Åre bygger nya luftslott

Karin besöker "Oh-Rey", som det ska uttalas enligt världens mest inflytelserika resemagasin.

Text: Karin Wallén • 2009-03-06 Uppdaterad 2009-03-06

Världens kanske mest inflytelserika resemagasin, Condé Nast Traveller har utsett Åre till “världens bästa skidort”, och petat ner Hollywoodkändisarnas favorit, Aspen, från tronen. Man kan fråga sig vad som gör att den jämtländska byn, vars namn enligt artikeln ska uttalas “Oh-Rey”, fått ett sådant genombrott hos den exklusiva resetidningen. Det handlar knappast om den friska luften – det som en gång var Åres dragningskraft när de första “luftgästerna” började anlända på 1800-talet.

Nej, Åre hyllas för att om du tröttnar på liftköer finns allt från heliskiing och paragliding till hundslädturer och skotersafarin. Lägg därtill bastuparadiset Saunaworld och en ökande mängd barer, som enligt den amerikanska tidningen frekventeras av “Stockholm’s finest”.

ÅRE VÄXER SÅ DET KNAKAR och det är naturligt att undra om utvecklingen går för snabbt, inte minst med den förra finanskrisen i färskt minne. 1992 gick luften ur Åre, där champagnen hade flödat på toppen av en ihållande högkonjunktur. Luftslottet kollapsade. Kvar blev bara tomma hus. Nybyggda och fina visserligen, men tomma.

Tills VM 2007 gav ny vind i seglen. Senaste satsningen heter “Vision 2020” och innebär bland annat att dagens drygt 30 000 gästbäddar ska ha utökats till 50 000 inom elva år.
Vilken plats på Condé Nasts lista har Åre då?

Kanske är oron obefogad. De nybyggda husen som fått torget att krympa är trots allt gjorda i “genuin” alphyddestil, och banne mig om inte självaste Petter är bosatt här på halvtid.

LÄGG DÄRTILL EN DALANDE KRONA mot en stigande euro, och succén är ett faktum. Finanskrisen slår så olika, och de svenska fjällen kanske ändå står på vinnarnas sida denna vinter.

En av alla som vädrar Åreluft är australiensaren Luke från Bondi, Sydney. Han hade luffat runt i Asien i ett år när han i höstas hade siktet inställt på den amerikanska staten Colorado, där Aspen ligger.

Luke hade både väntande jobb och visum i USA, när ett beklagande mejl damp ner i inkorgen: Alla working holiday-visum hade dragits tillbaka på grund av den rådande finanskrisen. De jobbtillfällen som fanns skulle gå till amerikanerna själva. Sorry, mate.

VAD GÖRA? Luke behövde ingen längre betänketid. Väl på plats i “Oh-Rey”, Sweden, drog han runt med sitt cv i handen och ett hoppfullt leende på läpparna. Jag träffade honom i försäsongens Åre, samma kväll som det var invigningsfest på bygdens nyaste lyxhotell – Copperhill Mountain Lodge.

Där uppe på Förberget skålades det i gratis sprit hela kvällen – ja, inte bara den här kvällen förresten, invigningsfesterna avlöste varandra i flera veckor, och inte förrän säsongen kommit igång på allvar skulle krisen hinna ikapp Copperhill.

Kostnaderna för bygget hade rusat iväg till ofattbara 750 miljoner kronor, 200 miljoner mer än budgeterat. Det skulle bli krismöten och vädjande tal om betalningsanstånd till leverantörerna. Men just den här kvällen var det bara utanför panoramafönstren som det blåste snålt.

SAMTIDIGT SOM MARIAH CAREY poserade i röda Diorboots i Aspen gick en australiensare från pub till pub nere i Årebyn, och lyckades till slut landa ett jobb på Ica i Duved.

Och när det tidiga kvällsmörkret lagt sig över byn, när coverbandet på Fjällgården satt sitt sista ackord, då väntade dansgolven på Dippan och Bygget, drinkarna på Dahlboms och Petter i dj-båset på Werséns. “Petter, who?”, sade Luke från Bondi och andades in den isande Åreluften, en kväll i finanskrisens år, vintern 2009.

Karin listar 3 saker du bör veta om Åre

Sitt rätt!

I lobbybaren på exklusiva Copperhill Mountain Lodge finns några inbjudande soffor att riktigt sjunka ner i. Men sjunk inte för långt. Det gjorde en kompis, och blev genast tillsagd av personalen, med motiveringen “det ser inte bra ut”.
http://www.copperhill.se

Russian rules

De är överallt i Åre nu, ryssarna. Så se inte bara upp i backen utan även på vägarna (hörs en del busschaufförer muttra) och ha gärna några glosor förberedda. Den här kan vara
användbar till exempel: “ja lublju tvaju chapku” (“jag gillar din pälsmössa”).

Se upp i backen

Fjällgården ligger en bit ovanför Årebyn och den som lämnar afterskin innan bergbanan öppnar för kvällen får promenera ner, eller ta skidorna. Vad tror du de flesta väljer? Stjärnbacken efter liftstängning är en studie i överdrivet självsäkra, lite väl avslappnade åkstilar.


Text: Karin Wallén • 2009-03-06
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top