Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Krönika

Byt utsikt – byt tankar

Karin Wallén säger upp sin kontorsplats och finner det förvånansvärt nog lättare att fokusera under palmernas skugga.

Text: Karin Wallén • 2009-04-29 Uppdaterad 2009-04-29

Tänk dig ett turkost hav som glittrar i solljuset. Tänk dig doften av kokos och ljudet från en gecko som kluckar uppe på bambuhyddans tak. Tänk dig ett glas iskaffe och en bris som stryker över huden. Tänk dig att du är på jobbet.
Just det, jobbet. Faktum är att den där brisen skulle kunna stryka din hud medan du skriver de där mejlen som måste skickas, läser de där dokumenten, jobbar med den där budgeten. Idag behövs ofta inte mycket mer än en dator, en internetuppkoppling och kanske en mobiltelefon för att utföra många arbetsuppgifter. Inte alla såklart, men en hel del.

JAG HAR PRECIS SAGT upp mig från min arbetsplats. Det låter kanske drastiskt med tanke på rådande finanskris, men det är faktiskt en sparåtgärd. Jag har ju inte sagt upp mig från något jobb, utan bara från mitt kontor.
Som frilansande journalist betalar jag några tusenlappar per kvartal för att dela lokal med ett brokigt gäng som fotograferar, skriver artiklar, regisserar filmer och författar böcker. Jag gillar vårt lilla kollektiv, men min plats står ändå oftast tom. Blomman vissnar, portkoden ändras och mina arbetskamrater hinner byta plats, frisyr och ibland till och med liv mellan mina sporadiska besök. Utsikten är förresten inget vidare.

För att inte tala om koncentrationsförmågan. På kontoret kan jag inte låta bli att lägga mig i andras samtal eller göra små utflykter till köket med jämna mellanrum. Jag funkar helt enkelt bättre på kafé. Där lägger jag mig inte i andras samtal och jag kan stoppa impulsen att planlöst gå omkring och plocka med saker.

EN VIT LAPTOP med spår av borttorkade kaffefläckar är min ständiga följeslagare. Den här våren har den varit i Berlin, Åre, Namibia, Sälen, Göteborg och Thailand. Till Thailand åkte jag tillsammans med min vän Katrine, journalist och krönikör på norska Vagabond.

Några timmar om dagen var Ko Lanta bara en kuliss. En varm och avslappnande kontorslokal. En hydda med veranda mot havet. Begynnande lågsäsong och ett fullständigt lugn över Klong Nin Beach. Fötterna högt och pulsen låg. “Hengekøykontor”, sa Katrine, där hon låg och gungade i hängmattan med laptopen på magen.

Visst, även jag inser poängen med att ha en arbetsplats att gå till, kolleger att samarbeta med, en fast punkt i tillvaron. Vissa jobb låter ju inte flytta på sig så lätt heller, men den som tänker efter kan nog komma på en del uppgifter som skulle kunna bakas ihop och göras under en vecka någon annanstans. En change of scenery kan göra mycket för kreativiteten och tankarna, utan att du behöver ta ut alla hårt förtjänade semesterdagar.

I skrivande stund sitter jag på Book End Café i universitetsstaden Boulder i Colorado, USA. Gratis internet, stora latteglas och en laptop på varje bord. Utanför fönstret vandrar shortsklädda människor fram och tillbaka i vår-solen. En skäggig man med stickad mössa spelar gitarr och en liten flicka hoppar på ett ben genom tulpanrabatterna på Pearl Street. Jag tittar på utsikten och påminner mig om hur den såg ut hemma på kontoret: Betongvägg och tom gata. Påminner mig om hur den såg ut igår: Snöklädda berg och grantoppar. Och undrar hur den ska se ut imorgon.

Karins tre favoritkontor

1) Louis, Ko Lanta

Trivsamt värre på stranden Klong Nin. Restaurant Louis erbjuder gratis wifi, perfekt kaffe, beroendeframkallande bananpannkakor, utsökta thairätter och parasollförsedda bord, sköna sittkuddar eller hängmattor att hänga i. Sämre kan man ha det på jobbet.

2) Il Caffè, Stockholm

Kanske bästa kaffet i stan, nyttiga luncher, italienska sötsaker och trevlig atmo-sfär. Ligger intill Rådhuset på Kungsholmen. Känn dig hjärtligt välkommen att koppla upp dig på nätverket som går under namnet “Il Caffè älskar dig”.
http://www.ilcaffe.se

3) Torgerstuen, Oslo

Mysigt inrett kvarterskafé en kort promenad från Grønland i centrala Oslo. En av de två systrarna som äger stället är blomsterdekoratör, vilket förstås gör sitt till. Under-bara chèvresallader, enorma mackor, gott kaffe och, förstås, gratis internet. http://www.torgerstuen.no


Text: Karin Wallén • 2009-04-29
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top